Czytamy Konstytucję. Razem z zaproszonymi gości.

Solidarność naszą bronią, Konstytucja naszym prawem! W karminowym miasteczku przypominaliśmy dzisiaj o wielu ważnych zapisach Konstytucji – tych, które łamane są przez obecne władze, ale także o tych, których nie przestrzegały poprzednie rządy.

Dziś Prawo i Sprawiedliwość niszczy Trybunał Konstytucyjny i zachowuje się, jak gdyby trójpodział władzy w Polsce nie obowiązywał. To haniebne działania i musimy walczyć o przywrócenie praworządności. Ale Konstytucja to także gwarancja godnej pracy, to zakaz dyskryminacji, to obietnica dostępnych dla wszystkich usług publicznych. W Konstytucji znajdują się zapisy mówiące o równouprawnieniu płci, ochronie środowiska, wolności sumienia i swobodzie działalności związkowej. Konstytucja zobowiązuje nas do solidarności i troski o wspólne dobro.

Razem z nami przed Kancelarią Prezesa Rady Ministrów byli Jan Guz (Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych), prof. Monika Płatek, Sławomir Broniarz (ZNP), Małgorzata Aulejtner (Ogólnopolski Związek Zawodowy Pielęgniarek i Położnych), Agata Urbanik (Miłość nie wyklucza), Anna Dryjańska (Dziennik Opinii) i Dominik Pucek (Partia Zieloni). Dziękujemy! Wspólnie przypominaliśmy, że demokracja jest dla wszystkich, a zyski nie mogą być stawiane ponad ludźmi.