Koniec protestu Razem. Dziś zorganizowaliśmy konferencję prasową.

Od ogłoszenia orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego minął tydzień. To termin bez wątpienia wystarczający na niezwłoczną publikację wyroku. Przez ten tydzień byliśmy dzień i noc pod Kancelarią Premiera, by przypominać, że nikt nie stoi ponad Konstytucją. Co wieczór na fasadzie Kancelarii wyświetlaliśmy wyrok Trybunału, którego rząd ciągle nie opublikował.

Dziś złożyliśmy w Kancelarii Premiera oficjalne wezwanie do usunięcia naruszenia prawa. Obowiązek niezwłocznej publikacji wyroku, zgodnie z art. 190 ust. 2 Konstytucji i art. 21 ust. 1 pkt 1 ustawy o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych, spoczywa na Prezesie Rady Ministrów. Skoro Beata Szydło ma ustawowy obowiązek opublikowania wyroku, ale tego obowiązku nie wykonała, to wzywamy ją do usunięcia naruszenia prawa. Mamy prawo do dokonania takiego wezwania, zgodnie z art. 52 § 3 ustawy "Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi". Jeśli prezes Rady Ministrów tego obowiązku nie wykona, będziemy uprawnieni do wniesienia skargi na bezczynność organu. Wtedy sprawą pani premier Szydło, która odmawia przestrzegania Konstytucji, zajmie się sąd.

Liczyliśmy na otrzeźwienie rządzących. Premier Beata Szydło zapowiada jednak nadal, że złamie prawo. Cenę za awanturę rozpętaną przez PiS zapłacą niestety zwykli obywatele. To im rząd Beaty Szydło odbiera pewność, jakiego prawa mają przestrzegać.

Zobacz jak protestowaliśmy w aktualnościach krajowych

Co w regionach? Sprawdź aktualności lokalne!