Razem. Protest. Aborcja. Niedziela, 3 kwietnia 2016.

Demonstrowaliśmy wczoraj przeciw barbarzyńskiej ustawie zakazującej przerywania ciąży, która – jeśli zostanie wprowadzona – pozwoli na torturowanie kobiet w majestacie prawa.

Jeśli ustawa wejdzie w życie, zgwałcone dziewczyny będą zmuszane do rodzenia. Kobiety będą musiały rodzić niezdolne do samodzielnego życia dzieci tylko po to, by patrzeć, jak przez kilka minut umierają w męczarniach. Przy szpitalnych łóżkach kobiet, które stracą ciążę, pojawią się policjant i prokurator, żeby dochodzić, czy nie doprowadziły do poronienia celowo. Nie pozwolimy, by Jarosław Kaczyński i Beata Szydło skazali na to Polki.

Według władz przed Sejmem zebrało się ponad 7000 osób. Kolejne tysiące osób demonstrowały w innych miastach Polski i pod ambasadami RP za granicą. Zostawiliśmy pod Sejmem wieszaki – symbol metod usuwania ciąży, do których uciekały się zdesperowane kobiety sto lat temu. Właśnie wtedy w Polsce obowiązywało nieludzkie prawo całkowicie zakazujące aborcji. Nie możemy dopuścić do tego, by to barbarzyństwo kiedykolwiek wróciło.

Walczymy o godność, zdrowie i bezpieczeństwo milionów Polek. To najwyższa stawka. Nie poddamy się!

Zobacz tez koniecznie nasz dokument Karta Praw Reprodukcyjnych

Fotografie: Kamila Wyroślak, Krzysztof Paczkowski, Paweł Piekarski, Janusz Karp. Dziękujemy!