Niemiecki rząd, jak wcześniej Wielka Brytania, zapowiada, że ograniczy dostęp do zasiłków dla obywateli Unii Europejskiej. Dotyczy to bezpośrednio Polek i Polaków mieszkających w Niemczech. Podobnie jak poprzednio, także i teraz nie słychać, żeby do tych zmian jakkolwiek odnosiły się polski rząd i polska dyplomacja.

Inaczej niż PiS, partia Razem nie zapomina o polskich pracownikach, kiedy wyjadą oni z kraju. Minister Waszczykowski i jego współpracownicy przez swoje niestosowne występy za granicą zamykają sobie możliwość wpływu na działania innych rządów europejskich. Dlatego czujemy się w obowiązku wyręczyć ministra Waszczykowskiego i wystosowaliśmy list do niemieckiej minister pracy. Zapytaliśmy w nim o szczegóły planowanej reformy i o jej konsultacje ze środowiskami migranckimi. Obostrzenia w przyznawaniu zasiłków to kolejny klocek wyjmowany ze wznoszonego przez lata gmachu europejskiej integracji i solidarności. To rezultat gry na osłabianie Unii Europejskiej, w którą gra wiele sił politycznych w Europie i w której z chęcią bierze udział PiS. Nie ma wątpliwości: także Polki i Polacy będą na tej grze stratni.

Rozpad europejskiej solidarności trzeba odwrócić! Razem na arenie międzynarodowej będzie zabiegać, by obywatele Unii cieszyli się takimi samymi prawami w całej Europie. Chcemy, by Unia gwarantowała wszystkim mieszkańcom, miejscowym i przybyszom, we wszystkich krajach, sprawiedliwe socjalne minimum.