Z okazji 98 rocznicy tego wydarzenia przygotowaliśmy dla Was Daszyniówkę – jednodniówkę o Tymczasowym Rządzie Ludowym. W niej artykuły między innymi Mateusza Trzeciaka, członka Zarządu Krajowego Razem i Lidii Ciołkoszowej, historyczki i działaczki socjalistycznej. Gazetkę będzie można otrzymać od działaczy i działaczek Razem na ulicach wielu polskich miast. Zachęcamy również do lektury on-line.

Ponadto członkowie i członkinie Razem przygotowali dla Was dwa e-booki. Pierwszy z nich, Pamiętniki, to zapis wspomnień Daszyńskiego, które przygotował na prośbę Związku Robotniczych Stowarzyszeń Spółdzielczych „Proletariat”. Obejmują okres 1866-1918 – od urodzenia Daszyńskiego, przez jego działalność polityczną na terenie Galicji i pierwszą wojnę światową aż do odzyskania niepodległości przez Polskę. Drugi, to zbiór szkiców politycznych, w którym znajdziecie takie artykuły jak: „Pogadanka o socjalizmie”, „Cztery lata wojny. Szkice z dziejów PPSD” czy „Mowa za powszechnym, równym, bezpośrednim prawem wyborczym”.

Materiały można pobrać pod linkiem https://partiarazem.pl/daszynski.