W przestrzeni publicznej w Polsce coraz częściej można spotkać szokujące plakaty sponsorowane przez środowiska “anti-choice”. Aby ułatwić walkę z tą nieetyczną propagandą, rozpoczynamy akcję #zdalaodszpitala.

Organizatorzy pikiet - zasłaniając się walką z aborcją – epatują bulwersującymi obrazami okaleczonych płodów. Zdjęciom towarzyszą nieprawdziwe, zmanipulowane i nieaktualne informacje. Nie zgadzamy się na taką formę szantażu! Uważamy, że nie powinno być na nią miejsca zwłaszcza pod szpitalami; tam, gdzie pomocy szukają kobiety w ciąży zagrożonej, osoby, które ciążę straciły i te, które zdecydowały się na legalne jej przerwanie.

W walce o bezpieczną przestrzeń publiczną, uruchomiliśmy i uruchomiłyśmy witrynę www.zdalaodszpitala.pl. Informujemy w niej gdzie i jak zgłaszać drastyczne plakaty. Oferujemy także powołujące się na konkretne przepisy prawa wzory zawiadomień na policję, a także przykładowe petycje do właścicieli nośników reklamowych.

Ponadto w przystępny sposób obnażamy kłamstwa powszechnie wykorzystywane przez organizatorów pikiet i pokazujemy przykłady sytuacji, kiedy nasze interwencje zakończyły się sukcesami.

Prawo jest po naszej stronie i pora je wykorzystać!

Widzisz makabryczny banner? Przeczytaj, co możesz zrobić!