Razem przeciwko fundamentalistom na uniwersytetach

Stanowczo sprzeciwiamy się próbom wykorzystywania autorytetu uniwersyteckich i publicznych instytucji do naukowego uwiarygadniania nie dających się dowieść na gruncie nauki, fundamentalistycznych ideologii.

Ordo Iuris z gronem zaprzyjaźnionych organizacji z wielkim wysiłkiem stara się udowodnić, że jego działalność ma podstawy naukowe. W tym celu organizuje w murach polskich instytucji naukowych wydarzenia, które nazywa „konferencjami naukowymi”. Jednostronny dobór mówców i mówczyń oraz tytuły ich wystąpień wskazują jednak, że prawdziwa debata naukowa wcale nie jest celem tych spotkań. W rzeczywistości chodzi o szerzenie propagandy – nawoływanie do nienawiści do osób homoseksualnych czy wspierania barbarzyńskich pomysłów odbierania kobietom podstawowych praw.

Braliśmy, wraz z studentami, studentkami i pracownikami naukowymi, w oprotestowywaniu i udaremnianiu za pomocą petycji i legalnych protestów organizacji kilkunastu pseudo-konferencji:

• w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym
  • w Instytucie Biocybernetyki i Inżynierii Biomedycznej Polskiej Akademii Nauk
  • w Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego
  • w Pomorskim Parku Naukowo Technologicznym, przeciwko objęciu konferencji „Katolicka rewolucja w biznesie” patronatem prezydenta i udostępnianiu PPNT jej organizatorom
  • w Katolickim Uniwersytecie Lubelskim, z udziałem Rebeki Kissling
  • w Uniwersytecie Wrocławskim, z udziałem Rebeki Kissling
  • w Uniwersytecie Warszawskim, z udziałem Rebeki Kissling
  • w Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu, z udziałem Rebeki Kissling
  • w Sejmie i w Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim, z udziałem Paula Camerona

Uprzejmie informujemy Ordo Iuris, że będziemy monitorować ich działalność. Nie będzie naszej zgody dla propagowania nienawiści na uczelniach!

Homofobiczna konferencja w Sejmie w ramach wizyty Paula Camerona w Polsce

Sukces Razem w Krakowie! Odwołano pseudonaukową konferencję na UJ!

W dniu wczorajszym przeprowadziliśmy spontaniczną pikietę na Starym Mieście w Olsztynie przeciwko pseudonaukowemu wykł…

Posted by Razem Warmińsko-Mazurskie on 11. mai 2017