Uczestniczyliśmy w uroczystości poświęconej obchodom 76. rocznicy pogromu w Jedwabnem, którego ofiarą stali się przedstawiciele mniejszości żydowskiej. Według ustaleń śledztwa przeprowadzonego przez Instytut Pamięci Narodowej, 10 lipca 1941 r. w Jedwabnem grupa polskiej ludności zamordowała co najmniej 340 żydowskich sąsiadów. Większość z nich została spalona żywcem w stodole. W ocenie IPN zbrodnia została dokonana z niemieckiej inspiracji, ale jej wykonawcami było co najmniej czterdziestu polskich mieszkańców Jedwabnego i okolic.

W rocznicowych obchodach udział wzięli między innymi naczelny rabin Polski Michael Schudrich oraz przedstawiciele ambasad Izraela, Niemiec oraz USA. Niezwykle ważna była obecność duchownych różnych wyznań, w tym ewangelickiego i katolickiego, którzy wspólnie odmówili kadysz za ofiary pogromu. Jak co roku wymienione zostały imiona, nazwiska oraz zawody żydowskich mieszkańców Jedwabnego, którzy zamieszkiwali miasteczko przed lipcem 1941 r. Szczególnie wzruszające było wspólne i jednoczesne ich odczytanie przez wszystkie przybyłe na uroczystość osoby, które otrzymały kartki z imionami pomordowanych od ks. Wojciecha Lemańskiego.