Podlasie: O wycince Puszczy Białowieskiej z Adamem Wajrakiem

Spotkanie z Adamem Wajrakiem – ekologiem, dziennikarzem, podróżnikiem – w ramach cyklu „Razemisja”. Nasz gość mieszka w Teremiskach, w sercu Puszczy Białowieskiej.

Główną cześć spotkania stanowił wirtualny spacer po puszczy. Adam Wajrak podkreślał, że usuwając stare drzewa, niszczymy bardzo złożony ekosystem leśny, którego nie będziemy w stanie odtworzyć przez najbliższe dekady, a może nawet stulecia. Zastępowanie starych drzewostanów w puszczy nasadzeniami oznacza spadek wartości biologicznej tego obszaru i zmianę dynamiki całego ekosystemu. Zwracał uwagę na potrzebę objęcia ochroną całej Puszczy, nie tylko parku narodowego jak obecnie, ale także rezerwatu. Zachęcał do solidarności z protestującymi ekologami.

Mimo trudnej sytuacji związanej z działaniami ministra Jana Szyszki i Lasów Państwowych, wnioski ze spotkania były dość optymistyczne – aktualnie trwa ostatni etap batalii o Puszczę, który nieuchronnie musi zakończyć się rozszerzeniem parku nordowego na cały jej obszar.

Dziękujemy serdecznie naszemu Gościowi oraz licznie zgromadzonej publiczności za przybycie i żywą dyskusję.

W miniony czwartek odbyło się kolejne spotkanie w ramach cyklu “Razemisja”. Tym razem gościliśmy Adama Wajraka -…

Posted by Razem Podlaskie on 6. oktober 2017