Wrocław: Czy jesteśmy skazani na kredyt?

Miejska polityka mieszkaniowa pełni kluczową rolę w kształtowaniu dostępności mieszkań (szczególnie dla osób zagrożonych wykluczeniem społecznym) lub takim, które nie mają zdolności kredytowej i skazane są na współzamieszkiwanie bądź wynajem na rynku prywatnym.

Debatowaliśmy o tym, jak powinna wyglądać polityka mieszkaniowa Wrocławia i jakie powinny być jej priorytety – o jej największych problemach, o warunkach i możliwościach mieszkaniowych wrocławian i wrocławianek. Zastanawialiśmy się, jak przeciwdziałać barierom w dostępie do mieszkań w naszym mieście i analizowaliśmy dotychczasową aktywność miasta w tym obszarze: do kogo jest skierowana obecna oferta mieszkaniowa i jak wpływa ona na poziom nierówności społecznych.

W spotkaniu wzięli udział Iwo Augustynski (ekonomista, członek Rady Krajowej Partii Razem), Przemek Filar (prezes Towarzystwo Upiększania Miasta Wrocławia) i
dr Iwona Borowik (socjolożka z Uniwersytet Wrocławski, autorka książki „Blokowiska – miejski habitat w oglądzie socjologicznym. Studium jakości wrocławskich środowisk mieszkaniowych”). Dyskusję moderowała Magdalena Owczarek z Razem Wrocław.

Zapraszamy do obejrzenia transmisji na żywo z dyskusji pt. Czy jesteśmy skazani na kredyt? organizowanego przez Razem Wrocław. Podczas której porozmawiamy o największych problemach lokalnej polityki mieszkaniowej, warunkach i możliwościach mieszkaniowych wrocławian i wrocławianek oraz zastanowimy się, jak przeciwdziałać barierom w dostępie do mieszkań w naszym mieście. W spotkaniu wezmą udział:Iwo Augustynski – ekonomista, członek Rady Krajowej Partii RazemPrzemek Filar – prezes Towarzystwo Upiększania Miasta Wrocławiadr Iwona Borowik – socjolożka z Uniwersytet Wrocławski, autorka książki “Blokowiska – miejski habitat w oglądzie socjologicznym. Studium jakości wrocławskich środowisk mieszkaniowych” Dyskusję moderować będzie Magdalena Owczarek z Razem Wrocław.

Posted by Razem Wrocław on 25. november 2017