Chronimy pamięć o Dąbrowszczakach

W wielu miastach Polski „dekomunizacja” dokonuje się z decyzji PiSowskich wojewodów – bez konsultacji społecznych, a często wbrew woli mieszkańców. Nasz sprzeciw budzi m.in. rugowanie z przestrzeni miejskiej ulic Dąbrowszczaków, którzy pod hasłem „Za wolność Waszą i naszą” walczyli i ginęli w Hiszpanii w walce przeciwko faszyzmowi. Solidaryzujemy się z mieszkankami/mieszkańcami ulic ich imienia w całej Polsce oraz twórcami kampanii „Łapy precz od ul. Dąbrowszczaków”.

Artur Chojecki wojewoda warmińsko-mazurski wydał skandaliczne zarządzenie zmieniające nazwy ulic w Olsztynie….

Posted by Razem Warmińsko-Mazurskie on 19. desember 2017

Kampania w obronie ulicy trwa od wielu miesięcy. W czerwcu w Olsztynie kilkadziesiąt osób demonstrowało reprezentacyjną ulicą Dąbrowszczaków, skandując „łapy precz od Dąbrowszczaków”, „no pasaran!”, „zdekomunizować IPN”. Byli tam działacze i działaczki Razem Warmińsko-Mazurskie i Razem Pomorze i inicjatyw: Łapy precz od ul. Dąbrowszczaków z Warszawy, Historia czerwona i czarno-czerwona, Przywróćmy pamięć o Patronach Wyklętych i Ruch Sprawiedliwości Społecznej.

Przypomnieliśmy o długiej walce o ulicę Dąbrowszczaków w Olsztynie: Małgorzata Matuszewska-Boruc wspomniała o przeszło 800 podpisach zebranych w zeszłym roku pod petycją do władz miasta o pozostawienie tej nazwy. Roman Kurkiewicz (warszawski dziennikarz, filozof, działacz społeczny) przypomniał o skutecznej walce z dekomunizacją w Warszawie, gdzie dzięki zaangażowaniu lokalnych działaczy udało się przekonać radnych do wypisania ulicy Dąbrowszczaków ze spisu nazw do likwidacji.

Po demonstracji odbyła się projekcja filmu „Brygadziści. Legendarna Solidarność” o hiszpańskiej organizacji pozarządowej, która pielęgnuje pamięć o Brygadach Międzynarodowych w Hiszpanii.

W sobotę domagaliśmy się pozostawienia nazwy ulicy Dąbrowszczaków. Kilkadziesiąt osób przeszło tą reprezentacyjną ulicą…

Posted by Razem Warmińsko-Mazurskie on 12. juni 2017