W środę 10 stycznia wieczorem polski Sejm znowu pokazał, że ma gdzieś prawa kobiet. Z powodu nieobecności lub wyjęcia kart do głosowania przez posłów i posłanki Nowoczesnej i Platformy Obywatelskiej, Sejm odrzucił projekt Ratujmy Kobiety. Zajmie się za to groźną dla kobiet propozycją sadystów i fanatyków.

Ustawa komitetu Ratujmy Kobiety przywracałaby pełnię praw reprodukcyjnych, dałaby kobietom prawo do legalnego przerwania ciąży do dwunastego tygodnia, jak też zapewniała rzetelną edukację seksualną w ramach programu szkolnego, umożliwiała łatwy i darmowy dostęp do antykoncepcji, przywracała antykoncepcję awaryjną bez recepty oraz regulowała również stosowanie klauzuli sumienia przez lekarzy-ginekologów.

My nie mamy wątpliwości: prawa kobiet to prawa człowieka. Dlatego w sobotę 13 stycznia o 17:00 w Warszawie pod Sejmem pokazaliśmy im, wraz z kilkoma tysiącami Półek i Polaków, że mamy dość kłamstw, tchórzy i decydowania za nas!

Byłyśmy na demonstracjach w całej Polsce, a wiele z nich współorganizowałyśmy:

11.11 w Lublinie

13.01 w Krakowie, Kielcach, Toruniu i Szczecinie

14.01 w Poznaniu

17.01 będziemy protestować w miastach całej Polski, takich jak:

Opole, Katowice, Częstochowa, Gdańsk, Gdynia, Piła, Rzeszów, Sosnowiec, Olsztyn, Lublin, Bydgoszcz, Płock, Kędzierzyn Koźle.

21.01 w Słupsku

Na warszawskiej demonstracji, zorganizowanej przez Partię Razem, Inicjatywę Polska, Zielonych, Łódzkie Dziewuchy Dziewuchom przemawiały także przedstawicielki wielu organizacji politycznych i społecznych: komitetu Ratujmy Kobiety, Federy, Lekarze kobietom, Rodzice przeciwko reformie edukacji, Ogólnopolski Strajk Kobiet, Inicjatywa Pracownicza, Inicjatywa Feministyczna, Pracownicza Demokracja, FeBra.

Zobaczcie wystąpienia Agnieszki Dziemianowicz-Bąk i Marceliny Zawiszy z Zarządu Krajowego Razem:

Anna Jagodzińska z Zarządu Okręgu Warszawa odczytała listę hańby.

Za odrzuceniem głosowało troje posłów i posłanek Platformy Obywatelskiej: Marek Biernacki, Joanna Fabisiak i Jacek Tomczak.

Nie głosowało, choć było na poprzednim głosowaniu, 19 posłów i posłanek Platformy: Arndt Piotr, Bańkowski Paweł, Chybicka Alicja, Gadowski Krzysztof, Gelert Elżbieta, Głogowski Tomasz, Kosecki Roman, Król Wojciech, Lamczyk Stanisław, Mężydło Antoni, Mroczek Czesław, Nykiel Włodzimierz, Piechota Stanisław, Plocke Kazimierz, Raniewicz Grzegorz, Raś Ireneusz, Rozpondek Halina, Sonik Bogusław, Ziemniak Wojciech.

Na posiedzeniu, na którym głosowano skierowanie projektu Ratujmy Kobiety do dalszych prac, było nieobecnych 10 posłanek i posłów PO: Augustynowska Joanna, Gajewska Kinga, Karpiński Włodzimierz, Korzeniowski Leszek, Myrcha Arkadiusz, Piotrowska Teresa, Rutkowska Dorota, Szydłowska Bożena, Wilk Wojciech, Zembala Marian.

Od głosu wstrzymał się poseł Nowoczesnej Paweł Pudłowski. Nieobecna na posiedzeniu była posłanka Nowoczesnej Barbara Dolniak.

Nie zagłosowało, choć było na poprzednim głosowaniu, dziewięcioro posłów i posłanek Nowoczesnej: Cyrański Adam, Kobyliński Paweł, Meysztowicz Jerzy, Pampuch Mirosław, Ruciński Marek, Sowa Marek, Stępień Elżbieta, Truskolaski Krzysztof, Wróblewska Kornelia.

Wstyd i hańba!