Przeciw zakłamywaniu historii Marca’68

Senat rozpatruje dziś projekt uchwały o 50. rocznicy wydarzeń marcowych. Według projektu autorstwa Jana Żaryna, Polacy nie brali udziału w antysemickiej nagonce w 1968 r. – Senator Żaryn próbuje zafałszować historię – komentują politycy Partii Razem.

Marzec 1968: nie pozwólmy na fałszowanie historii przez senatora Żaryna (PiS)

Dojrzałe społeczeństwo nie boi się mierzyć z własną trudną przeszłością.Nie wolno gumkować nawet najbardziej niewygodnych wątków w naszej wspólnej historii. Chcemy budować lepszą przyszłość i wspólnotę – wolne od podłości, ksenofobii i nienawiści. Nie da się ich budować na fundamencie nacjonalistycznych mitów.Apelujemy o odrzucenie projektu uchwały senatora Żaryna. Pamięć o marcu 1968 roku trzeba kultywować godnie!Stanowisko Razem w sprawie uchwały senatora Żaryna przedstawiły Dorota Olko i Julia Zimmermann.

Posted by Razem on 28. februar 2018

– Treść tej uchwały ma się nijak się do wydarzeń historycznych. Udawanie, że Polacy nie brali udziału w antysemickiej nagonce, a winę za nią ponoszą tylko mityczni, niezwiązani z Polską komuniści, to po prostu kłamstwo – komentuje Julia Zimmermann z zarządu Partii Razem. – Historia według PiS to czarno-biała bajka. W tej bajce naród polski jest zawsze dobry, szlachetny, a źli są zawsze inni. Zaprzeczając faktom, lekceważąc świadectwa historyczne, PiS robi z historii prymitywne narzędzie propagandy.

Zimmerman przypomina, że w 1968 roku tysiące polskich Żydów, którym udało się przeżyć Holocaust, zostało zmuszonych do opuszczenia własnego kraju. Tysiącom ludzi złamano kariery, próbowano ich zastraszyć i zniszczyć. – Wielu studentów i pracowników naukowych wykazało się odwagą i zapłaciło za tę odwagę wysoką cenę. Dziś tym właśnie ludziom PiS próbuje wmówić, że to nie Polacy ich wypędzili. Polski parlament powinien oddać im w uchwale szacunek. Tymczasem dla senatora Żaryna są oni jedynie tłem – oburza się działaczka Razem.

W projekcie Żaryna głównym pozytywnym bohaterem jest kościół katolicki. – To przeinaczanie historii. W rzeczywistości biskupi wykazali się wstrzemięźliwością wobec szukających wsparcia, a wielu proboszczów-antysemitów wręcz wspierało nagonkę na tak zwanych „wichrzycieli” – przypomina Zimmermann i ostrzega, że senacka uchwała to materiał na kolejną, po ustawie o IPN, katastrofę dyplomatyczną. – W atmosferze konfliktu z Izraelem, w który rząd wpycha Polskę, podnoszą głowy antysemici. Znowu słychać język rodem z marca 1968. Dziennikarz „Gazety Polskiej” nawoływał w radiu do oddawania polskiego obywatelstwa i zamieniania je na obywatelstwo izraelskie. W programach TVP wyświetlano obrzydliwe, skrajnie antysemickie wpisy z Twittera.  Senator Rzeczypospolitej Polskiej powiela nazistowską propagandę. Dojrzałe społeczeństwo nie boi się mierzyć z własną przeszłoscią.

Partia Razem wzywa senatorki i senatorów, żeby odrzucili projekt uchwały autorstwa senatora Żaryna. – Pamięć Marca 1968 należy kultywować godnie. Zła, które wydarzyło się w przeszłości, nie wolno ukrywać. Nasza wspólnota będzie silniejsza, budując przyszłość wolną od podłości, ksenofobii i niegodziwosci – podsumowuje Julia Zimmermann.