Częstochowa: O pogotowie ginekologiczne bez klauzuli sumienia

Zwracamy się z petycją do Prezydenta Miasta o uruchomienie miejskiego pogotowia ginekologicznego dla mieszkanek Częstochowy.

Idąc za dobrym przykładem płynącym z Poznania, chcielibyśmy, aby taki gabinet był otwarty 24 godziny na dobę przez siedem dni w tygodniu. Dyżurowaliby w nim lekarze i lekarki ginekolożki, którzy przyjmowaliby pacjentki potrzebujące konsultacji ginekologicznej. W takim gabinecie nie przyjmowaliby natomiast lekarze powołujący się na tzw. klauzulę sumienia. Pacjentki mogłyby liczyć na fachową i merytoryczną pomoc m.in. w kwestii antykoncepcji oraz antykoncepcji awaryjnej, których użycie wymaga w Polsce recepty lekarskiej. Wizyty w gabinecie byłyby bezpłatne i finansowane ze środków budżetu miasta.

Miasto mogłoby wykorzystać do tego celu przestrzeń Miejskiego Szpitala Zespolonego przy ul. Mirowskiej, usytuowanego niemal w centrum miasta.

Jest wiele przesłanek, które wskazują na słuszność tego postulatu, są to m.in.:

• długie kolejki do ginekologów i wizyt refundowanych przez NFZ,
  • odciążenie ginekologicznych Szpitalnych Oddziałów Ratunkowych,
  • dominacja prywatnej praktyki ginekologicznej, na którą mogą pozwolić sobie tylko te pacjentki, które stać na takie usługi stać

Ile razy spotkałaś się z odmową wypisania środków na antykoncepcję? Czy musiałaś w sytuacji, gdy potrzebowałaś…

Publicerat av Razem Częstochowa den 10 april 2018