Wrocław: Między instytucją a ulicą

Kiedy w 2011 roku ogłoszono, że Wrocław ma otrzymać tytuł Europejskiej Stolicy Kultury 2016, mogłyśmy i mogliśmy spodziewać się nowego otwarcia. Zwycięska aplikacja obiecywała wyjście kultury na ulice oraz aktywizację obywateli i obywatelek Wrocławia. Zadajemy w związku z tym kilka pytań:

• Jak wygląda krajobraz kulturalny naszego miasta dwa lata później?
  • Czy upadek Teatru Polskiego to tylko trudny moment w życiu Wrocławia, czy znak, że należy się martwić o przyszłość?
  • Jak faktycznie prezentuje się oferta kulturalna miasta i jej dostępność?
  • Czy miasto wypełniło swoje zobowiązania?
  • A może obchody ESK stały się kolejnym PRowym sukcesem, który nie przekłada się na życie mieszkanek i mieszkańców?
  • Jaka powinna być wrocławska kultura?
  • Czy powinna spocząć zamknięta w murach poważnych instytucji, czy wylać się na ulicę?
  • A może jedno nie wyklucza drugiego?

Między instytucją a ulicą – jaka kultura we Wrocławiu?

Debatujemy na żywo o kulturze. Debatę prowadzi Wojciech Browarny, historyk literatury i regionalista, wykładowca Uniwersytet Wrocławski. W debacie udział biorą:Krzysztof Mieszkowski – krytyk teatralny i były dyrektor Teatr Polski we WrocławiuMajka Zabokrzycka – animatorka kultury i koordynatorka Łokietka 5 – Infopunkt NadodrzeMaja Staśko – krytyczka literacka, aktywistka i działaczka politycznaAdam Chmielewski – filozof, autor zwycięskiej aplikacji Wrocławia do tytułu ESK 2016

Publicerat av Razem Wrocław den 7 april 2018

W debacie o miejskiej polityce kulturalnej i roli kultury w życiu społecznym – o tym, jak ukształtować ją na nowo – rozmawiali: Krzysztof Mieszkowski (krytyk teatralny i były dyrektor Teatr Polski we Wrocławiu), Majka Zabokrzycka (animatorka kultury i koordynatorka Łokietka 5 – Infopunkt Nadodrze), Wojciech Browarny (historyk literatury i regionalista, wykładowca Uniwersytetu Wrocławskiego), Maja Staśko (krytyczka literacka, aktywistka i działaczka polityczna), Adam Chmielewski (filozof, autor zwycięskiej aplikacji Wrocławia do tytułu ESK 2016).

Ze stanowisko Razem na temat ESK 2016 można zapoznać się tu:

Stanowisko w sprawie Europejskiej Stolicy Kultury Wrocław 2016