Pracujmy krócej! Partia Razem rozpoczyna zbiórkę podpisów pod ustawą skracającą czas pracy.

Pracujemy za długo

Chcemy, żeby ustawowy tydzień pracy został skrócony do 35 godzin, czyli 7 godzin pracy dziennie. Według danych OECD pod względem liczby przepracowanych godzin (1928 godziny rocznie) zajmujemy drugie miejsce w całej Unii Europejskiej, a piąte na świecie. Raport Ipsos Global wskazuje Polskę jako jedenasty najbardziej zapracowany kraj świata. Żeby projektem zajął się Sejm, musimy zebrać 100 tysięcy podpisów.

Pracujmy krócej

Projekt "Pracujmy krócej"przewiduje stopniowe skracanie czasu pracy — począwszy od 38 godzin w 2019 roku, aż do 35 w 2021 roku. Ustawa wprowadza też proporcjonalne zmiany w branżach o niestandardowym czasie pracy.

— Entuzjazm ludzi na ulicy przeszedł nasze oczekiwania — relacjonuje Marcelina Zawisza z zarządu krajowego Razem. — Polscy pracownicy i pracownice chcą mieć więcej czasu dla siebie, swoich bliskich czy na obowiązki domowe. Ale widzą też, że odsiadywanie długich godzin pracy jest nieproduktywne. Wypoczęci pracownicy rzadziej chorują i pracują bardziej wydajnie, a na tym korzystają pracodawcy. Potwierdzają to badania i doświadczenia krajów, które skróciły czas pracy, czyli np. Francji czy Danii. Skrócenie czasu pracy opłaci się nam wszystkim, całemu społeczeństwu.

— Od ministra Morawieckiego regularnie słyszymy, że polska gospodarka ma się świetnie. Pora, żeby zyskali na tym pracownicy — mówi Adrian Zandberg z zarządu krajowego Razem. - Polska gospodarka potrzebuje innowacyjności i zaangażowania. Skrócenie czasu pracy to szansa na impuls dla polskich przedsiębiorstw. Myślenie w kategoriach długich godzin spędzanych w biurze, niskich stawek i wyzysku powinno należeć do przeszłości. Dlatego apelujemy do innych partii, żeby poparły nasz projekt.

Skróćmy czas pracy na stulecie niepodległości!

Ośmiogodzinny dzień pracy został wywalczony sto lat temu, zaraz po odzyskaniu przez Polskę niepodległości. Nie ma powodu, żebyśmy pracowali dziś tyle samo co 100 lat temu.

Więcej o projekcie

Zapraszamy na stronę pracujmykrocej.pl
Na stronie znaleźć można pełną treść projektu oraz dostępne karty do zbierania podpisów.