Bezpłatny żłobek dla każdego dziecka!

Chcemy uruchomić program żłobkowy finansowany z budżetu centralnego, żeby poprawić sytuację młodych rodzin. Zmianę trzeba zacząć już teraz. W tym roku, w samorządach. Idziemy do sejmików wojewódzkich, żeby uruchomić regionalne programy budowy żłobków „Bezpłatny żłobek dla każdego dziecka” – w każdym województwie chcemy utworzyć fundusz, który będzie wspierać gminy w budowie nowych żłobków.

Tylko co 10 dziecko ma zapewnione miejsce w żłobku

Polska jest na szarym końcu UE. Na blisko 1,2 mln dzieci do 3 lat mamy raptem trochę ponad 106 tys. miejsc w żłobkach. To znaczy, że tylko co dziesiąte dziecko ma szansę na miejsce w żłobku.

— Mamy w Polsce socjal na opak. Zamiast pomagać najsłabszym, państwo sponsoruje banki i międzynarodowe korporacje. Brakuje żłobków, opiekunki, które zajmują się dziećmi, dostają marne grosze – za to co roku rząd rozdaje zagranicznym biznesmenom miliardy złotych. Ludzie liczyli, że PiS to ukróci, ale nic się nie zmieniło. PiS rozdaje korporacjom kolejne, wielomilionowe prezenty. Partia Razem proponuje: zamiast miliardów dla zagranicznych korporacji – bezpłatny żłobek dla każdego dziecka — przypominał Adrian Zandberg z zarządu krajowego Razem.

Program „Bezpłatny żłobek dla każdego dziecka”

— Nasz wielki program żłobkowy to zmieni. Zbudujemy sieć nowych żłobków w całym kraju, nie tylko w wielkich miastach. Mniejsze miejscowości nie radzą sobie z organizowaniem opieki nad dziećmi. Chcemy, żeby młode mamy miały wybór. Dlatego już teraz Partia Razem chce uruchomić wojewódzkie programy budowy żłobków i kształcenia opiekunów — mówiła Julia Zimmermann z zarządu krajowego Razem na konferencji prasowej poświęconej tematyce opieki żłobkowej.

Miliardy złotych, które dziś dostaje wielkiemu biznes, zostaną w budżecie. Za zaoszczędzone pieniądze sfinansujemy programy społeczne. Dziś chcemy powiedzieć o jednym z nich: “Bezpłatny żłobek dla każdego dziecka”. Zamiast żłobu dla zagranicznych korporacji Razem proponuje bezpłatny żłobek dla każdego dziecka.

Poznaj nasz program samorządowy w zakresie rozwoju równościowego społeczeństwa – Równość w życiu lokalnym.