Morderstwo Pawła Adamowicza wstrząsnęło nami wszystkimi. Od lat przeciwstawiał się rosnącym w siłę ksenofobii, nacjonalizmowi i przemocy. Dzisiaj jako cały Lubelski Okręg Razem przesyłamy bliskim zmarłego wyrazy głębokiego współczucia wpisując się w księgę z kondolencjami.

Wspomnienie prezydenta Gdańska

Morderstwo Pawła Adamowicza wstrząsnęło nami wszystkimi: miało miejsce w wyjątkowym dla milionów Polek i Polaków momencie – podczas finału WOŚP, na oczach tysięcy Gdańszczan. Był to akt okrutny i barbarzyński. I nie sposób nad tym okrucieństwem przejść do porządku dziennego.

Adamowicz od wielu lat kształtował polską politykę, przez wiele lat rządził Gdańskiem. Nie zgadzał się na przejawy ksenofobii, nacjonalizmu i przemocy. Potrafił stanąć po stronie ofiar. W takich chwilach powinniśmy pamiętać o tym, że wszyscy jesteśmy częścią wspólnoty, a naszym obowiązkiem jest przeciwstawić się aktom przemocy – i stać w jednym rzędzie z ofiarami i bliskimi ofiar.

Mając w pamięci postać Prezydenta Pawła Adamowicza, chcemy jasno powiedzieć: Nigdy więcej przemocy!