Taśmy Kaczyńskiego pod lupą CBA

Złożyliśmy wniosek do Centralnego Biura Antykorupcyjnego o skontrolowanie oświadczenie majątkowego prezesa PiS-u, Jarosława Kaczyńskiego. Uważamy, że jego oświadczenia są nieprawdziwe. Wszystko to pokłosie publikacji taśmy Kaczyńskiego w Gazecie Wyborczej.

Pismo złożyliśmy w środę, 30 stycznia na briefingu przed siedzibą CBA. Zgodnie z art. 35 ustawy o wykonywaniu mandatu posła i senatora, parlamentarzyści są zobowiązani do składania oświadczeń majątkowych. Z nich możemy się dowiedzieć o stanowiskach, jakie dana osoba zajmuje i jakie wynagrodzenie za to dostaje.
Prezes PiS prowadził rozmowy w imieniu spółki, występował tak, jakby był jej pełnomocnikiem. Jeśli poseł pełni jakąkolwiek rolę w spółce, to trzeba o tym zameldować w oświadczeniu. Sprawdziliśmy oświadczenie posła Kaczyńskiego – tych informacji brak – mówił podczas konferencji Adrian Zandberg z Razem.

Adrian Zandberg i Dorota Olko

Naszym zdaniem, prezes PiS-u występował w materiale opublikowanym przez Gazetę Wyborczą jak pełnomocnik spółki Srebrna.
Tylko sprawdzając te sprawy możemy uchronić się przed korupcją, przed taką oto sytuacją, w której ktoś podejmuje decyzje polityczne, które są podyktowane prywatnym interesem – dodał Zandberg.

CBA to nie wszystko

Również dziś z rana złożyliśmy zawiadomienie do Państwowej Komisji Wyborczej o skontrolowanie przychodów Prawa i Sprawiedliwości i powiązania ich ze spółką Srebrna.

Z nagrań ujawnionych przez “Gazetę Wyborczą” wynika, że prezes PiS, Jarosław Kaczyński, prowadził w siedzibie Prawa i Sprawiedliwości rozmowy biznesowe w imieniu spółki Srebrna. Rozmowy dotyczyły inwestycji u zbiegu ulic Srebrnej i Twardej w Warszawie. Według relacji medialnych w siedzibie PiS odbywały się liczne spotkania biznesowe, m.in. z prezesem banku Pekao SA w sprawie udzielenia kredytu na finansowanie inwestycji spółki Srebrna.
 Zachodzi podejrzenie, że został złamany przepis zakazujący partiom politycznym prowadzenia działalności gospodarczej – mówi Dorota Olko, rzeczniczka Razem.

O naszym doniesieniu do PKW możesz przeczytać TUTAJ.