Lewica Razem – wspólna lista lewicy do PE

Rejestrujemy komitet Lewica Razem, który wystartuje w wyborach do Parlamentu Europejskiego. W skład koalicji oprócz Partii Razem wchodzą Unia Pracy, Ruch Sprawiedliwości Społecznej Piotra Ikonowicza oraz organizacje społeczne.

– To ważny dzień dla lewicy w Polsce. Powołujemy do życia koalicyjny komitet wyborczy Lewica Razem. Udało się! Dotrzymaliśmy słowa. Do parlamentu europejskiego wystawimy jedną, wspólną listę lewicy. Lewica Razem to wyższe pensje, niższe czynsze i bezpłatne leki. Lewica Razem to rozwiązania sprawdzone przez naszych europejskich przyjaciół w Austrii, w Holandii, w Danii. Czas na budowę europejskiego państwa dobrobytu w Polsce! – mówił członek zarządu krajowego Partii Razem Adrian Zandberg.

Nasze jedynki

– Listę Lewica Razem w Łodzi otworzy wieloletni poseł lewicy, legendarny działacz społeczny, Piotr Ikonowicz. W okręgu małopolsko-świętokrzyskim liderem będzie lewicowy poseł i związkowiec, Jan Orkisz. W Poznaniu listę poprowadzi przewodniczący Unii Pracy, samorządowiec Waldemar Witkowski. W Lublinie – kandydatka na prezydenta miasta z ramienia ruchów miejskich, Magdalena Długosz. Adrian Zandberg otworzy listy Lewicy Razem w Warszawie – mówiła Marcelina Zawisza z Zarządu Krajowego Partii Razem.

Chcemy budować silną Europę!

– W Unii jesteśmy u siebie – nie damy się skłócić z sąsiadami. Chcemy silnej Europy, chcemy współpracy, na której skorzystają zwykli ludzie, a nie tylko wielkie korporacje i banki. Będziemy chronić nasze gospodarki przed nieuczciwą, agresywną konkurencją ze strony amerykańskich i chińskich korporacji. Lewica Razem to Europa, w której zarabiamy dobrze i czujemy się bezpiecznie. Będziemy głosem lewicy w Parlamencie Europejskim – powiedział Adrian Zandberg.

– Dobrze czujemy się tam, gdzie dobrze nas traktują. Jesteśmy nie tylko obywatelami i wyborcami, ale też pracownikami. Dziś w Polsce wciąż pracownicy nie są dobrze traktowani. Dlatego tak często decydują się na emigrację zarobkową. Chcemy europejskich płac i warunków pracy. Zróbmy w końcu w Polsce Europę – tak, żeby nikt nie musiał wyjeżdżać – mówił przewodniczący RSS, Piotr Ikonowicz.

– Dla Unii Pracy człowiek jest zawsze najważniejszy. Bezpłatna służba zdrowia, edukacja, emerytury na europejskim poziomie to sprawy dla nas kluczowe. Wracam właśnie z kongresu europejskiej socjaldemokracji – mamy silnych, lewicowych sojuszników w całej Europie. Zamiast awanturować się, skłócać się z sąsiadami jak PiS – my będziemy wspólnie budować silną, socjalną Europę. Nasi przyjaciele, nasze bezpieczeństwo nie jest gdzieś daleko, za oceanem, tylko tu, w Europie – powiedział przewodniczący Unii Pracy Waldemar Witkowski.