Europejskie Standardy Zdrowotne i darmowe leki na receptę - przemówienie Marceliny Zawiszy na konwencji Lewicy Razem, 11 maja 2019

Marcelina Zawisza, fot. Bartosz Kuzia

Opowiem Wam historię. Starsza pani przy okienku w aptece pyta ile kosztują leki które przepisał jej lekarz. Słucha, liczy, po dłuższej chwili musi podjąć trudną decyzję i wybiera tylko te leki, na które ją stać. Z reszty rezygnuje. Znacie to? W kraju gdzie teoretycznie każdemu przysługuje bezpłatna opieka zdrowotna są miliony ludzi których na leczenie po prostu nie stać. Jesteśmy tutaj, w tej sali po to, żeby takie historie przestały się dziać!

Koniec dyktatury koncernów farmaceutycznych

Dziś opieka zdrowotna w Polsce to potężny biznes. Wielkie korporacje farmaceutyczne dyktują nam twarde warunki i horrendalne ceny. Jesteśmy ich zakładnikami. Czas skończyć z tym patologicznym układem! Idziemy do Brukseli, aby o walczyć o lepsze, bezpieczniejsze życie Polaków i Europejczyków. Każdy powinien mieć dostęp do najlepszego możliwego leczenia - bez względu na zasobność portfela, bez względu kraj wspólnoty, w którym żyje! Zaczniemy od tego, żeby nikt nigdy nie rezygnował z leków, bo są za drogie. Państwo powinno zrobić wszystko, żeby zapewnić chorym leki! Dlatego my, Lewica Razem, wywalczymy darmowe leki na receptę dla wszystkich. Każdy zasługuje na to, aby mieć dostęp do najlepszej, nowoczesnej medycyny i troskliwej opieki. Wprowadzimy Europejskie Standardy Opieki Zdrowotnej. I to da się zrobić!

Darmowe leki na receptę

Marcelina Zawisza, fot. Dawida Majewski

Nasze zdrowie nie może być uzależnione od łaski i niełaski wielkich korporacji. Wiemy jak skończyć ich monopol. Potrzebujemy europejskiego, publicznego producenta leków. I stworzymy go. To Unia Europejska będzie inwestowała w badania nad nowymi lekami, a wyniki tych badań posłużą nam wszystkim. W ten sposób otworzymy dostęp do najlepszego leczenia dla każdego obywatela. Idziemy do Brukseli, aby realizować odważne pomysły i tworzyć Europę naszych marzeń! Mamy do tego siłę, bo walczymy RAZEM!