W Razem wiemy, jakiej chcemy Europy!

Wspólnie z lewicowymi partiami i inicjatywami z całego kontynentu tworzy koalicję „Europejska Wiosna”. To zrzeszenie kilkunastu partii lewicowych z całego kontynentu, które połączyły swoje siły na wybory europejskie.

Europejska Wiosna to prawdziwie europejskie, do głębi demokratyczne przedsięwzięcie. W ogólnoeuropejskim referendum zdecydowaliśmy, że na szefa Komisji Europejskiej będziemy popierać Janisa Warufakisa, a na szefową Parlamentu Europejskiego - Isabelle Thomas, liderkę francuskiej partii Generation.s. W jego ramach koalicji partie z różnych krajów biorą na swoje listy kandydatów partnerskich ugrupowań. Np. z listy niemieckiej Demokratie in Europa startuje kandydatka Razem, mieszkanka Berlina, Joanna Bronowicka.

Europejski Nowy Ład

Przez półtora roku wspólnie pisaliśmy jeden program na wybory - program, który naprawdę łączy Europejczyków i Europejki, od Madrytu po Warszawę i od Kopenhagi po Bukareszt. Program nazywa się Europejski Nowy Ład.

Manifest Europejskiego Nowego Ładu

Europejska Wiosna powstała, by przywrócić Europie nadzieję. Łączy nas wizja Europy — kontynentu demokracji, zrównoważonego rozwoju, dobrobytu i solidarności. Ta wizja to Nowy Ład dla Europy. Europejczycy i Europejki zostali postawieni przed zwodniczym wyborem: apatia albo desperacja, technokraci albo autokraci, obrońcy obecnego kształtu UE albo ci, którzy chcą ją nieodwracalnie zniszczyć. Nasz ruch proponuje trzecią możliwość: lepszą Europę. W tym dokumencie przedstawiamy wartości, które przyświecają nam w budowie lepszej Europy. Przedstawiamy też propozycje konkretnych rozwiązań kryzysu społecznego, ekonomicznego i ekologicznego, który dotyka Europę. Nowy Ład to strategia budowy silnej, solidarnej Unii.

Nasze propozycje tworzą wizję zrównoważonej Europy na przyszłe lata i dziesięciolecia. Rozwój, który postulujemy, bierze pod uwagę wyzwania XXI wieku: nierówności, automatyzację, zmiany klimatu. Europejska Wiosna jednoznacznie opowiada się za postępem społecznym i wspólnym dobrobytem, za ochroną środowiska naturalnego i dziedzictwa kulturowego. Zdajemy sobie sprawę z wyzwań, jakie rodzi tak ambitny program. Przy okazji wyborów europejskich — korzystając z naszego mandatu parlamentarnego — chcemy zainspirować obywatelki i obywateli Europy. Zachęcamy ich, by dołączyli do naszej koalicji na rzecz demokratycznej zmiany. Tylko wtedy, gdy miliony obywatelek i obywateli staną ramię w ramię, zmiana stanie się możliwa.

Nie ma czasu do stracenia!

Rozdziały Europejskiego Nowego Ładu:

• Nowy ład dla solidarnej Europy
  • Nowy ład dla pracowników i pracownic
  • Nowy ład dla kobiet, równości płci i tolerancji
  • Nowy ład dla migrantów i uchodźców
  • Nowy ład dla europejskiej młodzieży
  • Nowy ład dla natury i klimatu
  • Nowy ład dla strefy euro i finansów publicznych UE
  • Nowy ład podatkowy i finansowy
  • Nowy ład technologiczny
  • Nowy ład dla sztuki i kultury
  • Nowy ład dla świata: pokój, współpraca i sprawiedliwy handel