Lewica Razem za elektrownią atomową

Przedstawiciele komitetu Lewica Razem na dzisiejszej konferencji przed budynkiem zaprezentowali postulaty dotyczące przyszłości polskiej energetyki. Przy okazji wystawili „rachunki za prąd” Prawu i Sprawiedliwości, Platformie Obywatelskiej i Wiośnie.
Partia rządząca jest ewidentnym wrogiem elektrowni wiatrowych – mówiła na konferencji prasowej Dorota Olko, rzeczniczka partii Razem i liderka listy mazowieckiej w nadchodzących wyborach. – Ignoruje wezwania naukowców do odchodzenia od węgla i oszukuje Polki i Polaków, że paliw kopalnianych starczy nam jeszcze na kilkaset lat. Idealnym podsumowaniem polityki PiS-u jest tytuł „Skamieliny Roku” przyznany na katowickim szczycie klimatycznym COP24.

Oberwało się również rządom PO-PSL.
Platforma Obywatelska głosowała w Parlamencie Europejskim ręka w rękę z PiS przeciwko ratowaniu klimatu, podobnie jak ich kumple z SLD czy PSL – mówiła na konferencji Jaśmina Różańska z warszawskiego okręgu Razem. – Platforma wraz z PSL była ślepa na rosnący z roku na rok problem smogu.

Co ciekawe, pod względem energetyki podsumować można również Wiosnę Roberta Biedronia. Chociaż istnieją od kilku miesięcy, już „zapracowali” sobie na miano „energetycznych ignorantów”.
Pierwszy zarzut wobec polityków z Wiosny to mylenie smogu z dwutlenkiem węgla – wyjaśniał Maciej Konieczny, lider śląskiej listy w wyborach do Parlamentu Europejskiego. – Wiosna nie ma pomysłu na bezpieczeństwo energetyczne, zwłaszcza w kwestii stabilności dostaw. A zastąpienie polskiego węgla gazem z Rosji, to nie jest żadne rozwiązanie. Wiosna na samym początku swojego istnienia zaczęła, niestety, medialne szczucie na górników, obarczając ich winą między innymi za smog.

Jakie proponujemy rozwiązania jako Lewica Razem?

• energetyka jądrowa jako stabilne źródło energii
  • rozbudowa sieci ciepłowniczych
  • termomodernizacja
  • rozwój OZE (w szczególności wiatrowych onshore i offshore)
  • miejsca pracy w nowym przemyśle dla osób obecnie zatrudnionych w sektorach silnie zależnych od energetyki opartej na węglu

Przeczytaj stanowisko Razem ws. kierunków rozwoju energetyki

Przeczytaj stanowisko Razem ws. „Polityki energetycznej Polski do 2040 r.”