Przedstawiciele komitetu Lewica Razem na dzisiejszej konferencji przed budynkiem zaprezentowali postulaty dotyczące przyszłości polskiej energetyki. Przy okazji wystawili „rachunki za prąd” Prawu i Sprawiedliwości, Platformie Obywatelskiej i Wiośnie. - Partia rządząca jest ewidentnym wrogiem elektrowni wiatrowych – mówiła na konferencji prasowej Dorota Olko, rzeczniczka partii Razem i liderka listy mazowieckiej w nadchodzących wyborach. - Ignoruje wezwania naukowców do odchodzenia od węgla i oszukuje Polki i Polaków, że paliw kopalnianych starczy nam jeszcze na kilkaset lat. Idealnym podsumowaniem polityki PiS-u jest tytuł „Skamieliny Roku” przyznany na katowickim szczycie klimatycznym COP24.

Oberwało się również rządom PO-PSL. - Platforma Obywatelska głosowała w Parlamencie Europejskim ręka w rękę z PiS przeciwko ratowaniu klimatu, podobnie jak ich kumple z SLD czy PSL – mówiła na konferencji Jaśmina Różańska z warszawskiego okręgu Razem. - Platforma wraz z PSL była ślepa na rosnący z roku na rok problem smogu. Co ciekawe, pod względem energetyki podsumować można również Wiosnę Roberta Biedronia. Chociaż istnieją od kilku miesięcy, już „zapracowali” sobie na miano „energetycznych ignorantów”. - Pierwszy zarzut wobec polityków z Wiosny to mylenie smogu z dwutlenkiem węgla – wyjaśniał Maciej Konieczny, lider śląskiej listy w wyborach do Parlamentu Europejskiego. - Wiosna nie ma pomysłu na bezpieczeństwo energetyczne, zwłaszcza w kwestii stabilności dostaw. A zastąpienie polskiego węgla gazem z Rosji, to nie jest żadne rozwiązanie. Wiosna na samym początku swojego istnienia zaczęła, niestety, medialne szczucie na górników, obarczając ich winą między innymi za smog.

Jakie proponujemy rozwiązania jako Lewica Razem?

• energetyka jądrowa jako stabilne źródło energii
  • rozbudowa sieci ciepłowniczych
  • termomodernizacja
  • rozwój OZE (w szczególności wiatrowych onshore i offshore)
  • miejsca pracy w nowym przemyśle dla osób obecnie zatrudnionych w sektorach silnie zależnych od energetyki opartej na węglu

Przeczytaj stanowisko Razem ws. kierunków rozwoju energetyki

Przeczytaj stanowisko Razem ws. „Polityki energetycznej Polski do 2040 r.”