Koalicja lewicowa – czas start!

Koalicja Lewicowa powoli staję się faktem. Polki i Polacy wiedzą, jak wygląda parlament bez lewicy. Tej jesieni będą mieli szansę przywrócić ją do Sejmu.

Łączy nas wiele i to dodaje nam niesamowitej energii. Praca już ruszyła, na szali leżą prawa kobiet, sprawiedliwość społeczna, zdrowe środowisko czy ochrona zdrowia.

Dziś o 13 przed budynkiem Sejmu miała miejsce konferencja prasowa, na której trzy ugrupowania ogłosiły współpracę w nadchodzących wyborach.
– Wiosna, SLD i Lewica Razem podjęły decyzję: chcemy odrobić lekcję demokracji, która nauczyła nas, że lewica wygrywa wybory, kiedy jest zjednoczona, kiedy wspólnym blokiem idzie do wyborów – mówił lider Wiosny, Robert Biedroń. – Stoją dzisiaj przed państwem przedstawiciele i przedstawicielki trzech największych sił politycznych na lewicy – SLD, Partii Razem oraz Wiosny. Te trzy siły polityczne zdecydowały wczoraj, że zrobimy ważny krok, wielki krok w kierunku wzmacniania polskiej demokracji.

Już w sobotę zostanie powołany sztab wyborczy.
– Od dziś ruszamy z konkretnymi pracami, które przybliżają nas do wejścia do Parlamentu – mówił Adrian Zandberg z Zarządu Krajowego Razem. – Po pierwsze jutro powołujemy wspólny sztab, po drugie – od jutra rusza z pracami zespół, który dokona ostatnich uzgodnień programowych. Tak, jak tutaj stoimy z Włodzimierzem Czarzastym, razem Robertem Biedroniem, razem z dziesiątkami działaczek i działaczy polskiej lewicy, wszyscy chcemy jednego: chcemy zbudować w Polsce nowoczesne państwo dobrobytu.

– Zwracam się do Polek i Polaków, zobaczcie jak ludzie potrafią się połączyć. Posłuchajcie co będziemy mieli do powiedzenia na temat przyszłości Polski, na temat obrony Waszych interesów. Zapoznajcie się z naszym programem. Proszę Was, pomóżcie nam! Bądźcie z nami, ponieważ jesteśmy otwarci. Jesteśmy polską lewicą! – mówił Włodzimierz Czarzasty, lider SLD.

Już tej jesieni będziesz mieć szansę zagłosować na dobrą przyszłość!