Odwiesić zakaz porodów rodzinnych!

Czas pandemii to czas trudny pod wieloma aspektami. Skupmy się na chwilę na rodzicach spodziewających się dziecka. 12 marca Ministerstwo Zdrowia zawiesiło porody z udziałem osoby towarzyszącej, mimo że wytyczne WHO w tej kwestii są zupełnie inne. Przyszli rodzice planują wyprawkę, myślą o imieniu, czytają książki. Niestety z darmowych porad szkół rodzenia nie mogą już korzystać.

Posłanka Marcelina Zawisza interpelowała również w temacie darmowych leków dla kobiet w ciąży, niestety rząd wyliczył, że 65 zł na cały okres ciąży spokojnie wystarczy. Zawisza ponadto interpelowała o zaniechanie likwidowania małych porodówek. Tematów związanych z ciążą jest mnóstwo, dobrze wiedzą o tym przyszli rodzice.

Jest jednak niezwykle ważna kwestia, którą Ministerstwo Zdrowia zawiesiło 12 marca 2020 r. To porody rodzinne. Według stanowiska MZ porody z uczestnictwem osoby towarzyszącej stanowią zbyt duże zagrożenie dla personelu, jak również dla samych zainteresowanych.

A jednak Światowa Organizacja Zdrowia i specjaliści położnictwa, ginekologii i perinatologii jednoznacznie wskazują, że poród rodzinny nie stanowi większego zagrożenia niż poród bez osoby bliskiej. Wynika to z faktu, iż najbliższe osoby są najczęściej osobami pierwszego kontaktu dla matek, w związku z czym można założyć, że te osoby są w podobnym stadium infekcji/choroby, czy stopniu zagrożenia.

Co więcej, brak obecności bliskiej osoby podczas porodu może powodować długofalowe skutki w psychice matki. Już teraz kobiety w ciąży zgłaszają się z nasilonymi lękami, stanami depresyjnymi i ostrym stresem odczuwanym w wyniku zakazu obecności partnera podczas porodu. Poród rodzinny, czy z osobą towarzyszącą zapewnia zaspokojenie potrzeby bliskości i czułości, zrozumienia, akceptacji oraz bezpieczeństwa dla rodzącej. Również liczne badania potwierdzają korzyści porodów rodzinnych, wskazując m.in. na łagodniejszy przebieg w porównaniu do porodów bez osoby towarzyszącej.

W piątek Marcelina Zawisza wystosowała apel do Ministra Zdrowia o przywrócenie porodów rodzinnych przy zachowaniu odpowiednich procedur bezpieczeństwa.

Dlatego chcąc wzmocnić głos kobiet w ciąży i prywatnych osób – Karoliny Dąbrowy i Natalii Niedzieli apelujących o przywrócenie porodów rodzinnych – prosimy Was o podpisanie petycji ich autorstwa. To bardzo ważne! KLIKNIJ TUTAJ