7 listopada 1918 roku w Lublinie ogłosił swój manifest Tymczasowy Rząd Ludowy kierowany przez Ignacego Daszyńskiego i utworzony przez działaczy PPS, PPSD i PSL „Wyzwolenie”. Był to pierwszy rząd w nowoczesnej historii Polski budujący państwo oparte na demokracji, sprawiedliwości społecznej i równych prawach dla wszystkich obywateli i obywatelek.

daszyniowka_final-1

Pobierz Daszyniówkę klikając w obrazek

Z okazji 98 rocznicy tego wydarzenia przygotowaliśmy dla Was Daszyniówkę – jednodniówkę o Tymczasowym Rządzie Ludowym. W niej artykuły między innymi Mateusza Trzeciaka, członka Zarządu Krajowego Razem i Lidii Ciołkoszowej, historyczki i działaczki socjalistycznej. Gazetkę będzie można otrzymać od działaczy i działaczek Razem na ulicach wielu polskich miast. Zachęcamy również do lektury on-line.

Ponadto członkowie i członkinie Razem przygotowali dla Was dwa e-booki. Pierwszy z nich, Pamiętniki, to zapis wspomnień Daszyńskiego, które przygotował na prośbę Związku Robotniczych Stowarzyszeń Spółdzielczych „Proletariat”. Obejmują okres 1866-1918 – od urodzenia Daszyńskiego, przez jego działalność polityczną na terenie Galicji i pierwszą wojnę światową aż do odzyskania niepodległości przez Polskę. Drugi, to zbiór szkiców politycznych, w którym znajdziecie takie artykuły jak: „Pogadanka o socjalizmie”, „Cztery lata wojny. Szkice z dziejów PPSD” czy „Mowa za powszechnym, równym, bezpośrednim prawem wyborczym”.

Obie książki dostępne są w formatach pdf, epub, mobi.

pamietniki-ignacy-daszynski-1

Pobierz Pamiętniki klikając w obrazek

W jesieni 1924 roku zwrócił się do mnie Związek Robotniczych Stowarzyszeń Spółdzielczych „Proletariat“ w Krakowie z propozycją wydania drukiem moich pamiętników. Zgodziłem się na dostarczenie pierwszego ich tomu, opisującego moje przeżycia do r. 1907. Drugi tom ma objąć następny okres, ale do jakiego czasu, tego sam jeszcze nie umiem oznaczyć. Wszak pamiętnik nie powinien traktować zbyt świeżych zdarzeń. Dopiero po śmierci autora wolno drukować jego opisy zdarzeń najświeższych współczesnego mu życia. Jest w tym wielka słuszność. Osobiste przeżycia muszą się „jak figa ucukrować, jak tytoń uleżeć“, aby człowiek mógł wydać o nich sąd jako tako sprawiedliwy i wartościowy. Pamiętniki to znakomite dokumenty dla historyka, ale trzeba ich bardzo krytycznie używać. Na szczęście nie zamierzam stwarzać dokumentu historycznego, a chcę raczej zadośćuczynić potrzebie serca, aby z tysiącami robotników polskich podzielić się wspomnieniami bojów nie tak dawnych, a jednak już dawnych, bojów toczonych z fanatyzmem pionierów, rąbiących drogę w skalistej opoce.

Pamiętniki. Ignacy Daszyński. Pobierz w formatach:
pdf-ikonamobi-ikonapity

szkice-polityczne-ignacy-daszynski-1

Za „marne” niby prawo zgromadzania się, już dotąd setki ludzi poginęły od kul; za prawo wolnej prasy, więzienia przepełnione, za wolność stowarzyszeń tyle samo więźniów i męczenników da lud… A przecież na tych zgromadzeniach będą mowy, na które poeci i „piękne duchy” będą kręcili nosami, a w „wolnej prasie” rozsiądzie się kurierkowy blagier lub sprzedajny pismak, a w wielu stowarzyszeniach będą głupcy nudzili się z głupcami!… Czyżby lud się omylił? O nie! i tysiąckroć nie! Lud się nie omylił wołając o prawa człowieka, nie omylił się znosząc pańszczyznę i burząc Bastylię, nie omylił się nawet, wołając o konstytuanty i parlamenty burżuazyjne. To było konieczne i to musiało przyjść. I nie mylił się zrzucając z siebie obce najezdnicze jarzmo, ustanawiając własnych urzędników, biorąc w posiadanie pozór bodaj swojej zwierzchniczej władzy w państwach konstytucyjnych. I nie omyli się również i polski lud, walcząc o polską republikę demokratyczną.

Szkice polityczne. Ignacy Daszyński. Pobierz w formatach:
pdf-ikonamobi-ikonapity

Z okazji 150. rocznicy urodzin Ignacego Daszyńskiego – jednego z największych polskich lewicowych patriotów – przypominamy jego życiorys. Jest to potrzebne zwłaszcza teraz, gdy niektórzy najchętniej wykreśliliby pojęcie „lewicy patriotycznej” z polskiej historii. Stanowczo sprzeciwiamy się próbom poddania Ignacego Daszyńskiego tzw. dekomunizacji. To nie pierwsza próba umniejszenia zasług polskiej lewicy patriotycznej – próbowali to robić wcześniej także komuniści, zarówno w okresie PRL-u, jak i międzywojnia.

150. rocznica narodzin Ignacego Daszyńskiego – stanowisko Rady Krajowej Razem z 23.10.2016. Czytaj całość.

Naszymi patronami są ludzie, którzy poświęcili swoją pracę dla budowania sprawiedliwej, równościowej Polski: twórcy i twórczynie polskiego życia publicznego tacy jak Stanisław Brzozowski, Zofia Nałkowska, Edward Abramowski czy Stefan Żeromski, oraz działaczki i działacze na rzecz praw osób wykluczonych, solidarności społecznej i spółdzielczości tacy jak Janusz Korczak, Irena Krzywicka, Maria Orsetti czy Maria Dąbrowska. Odwołujemy się do tradycji wszystkich tych, którzy – kierowani patriotyzmem lub inaczej motywowaną postawą troski o dobro wspólne – gotowi byli działać dla polskiego społeczeństwa czy to poprzez pracę na rzecz powszechnej, dobrej i dostępnej dla wszystkich edukacji i ochrony zdrowia, poprzez zakładanie stowarzyszeń społeczno-kulturalnych, związków zawodowych, kooperatyw i spółdzielni, czy to poprzez działalność publiczną i walkę na rzecz wolności Polski.

Partia Razem o polskiej historii – stanowisko Rady Krajowej Razem z 7.11.2015. Czytaj całość.