Kalkulator podatkowy partii razem
Porównaj swoje zarobki “na rękę” obecnie i przy stawkach podatkowych proponowanych przez razem
Pracownik ochronyNauczycielka stażystkaAdiunktKierowniczka budowyDyrektor HRPrezes banku
1 7682 3563 9396 54016 132146 000
Miesięczne zarobki netto (na rękę):
teraz razem
Tu pokaże się porównanie Twoich dochodów na tle obywateli Polski.
OkołoPonad % ma niższe dochody
OkołoPonad % ma wyższe dochody
[+] Pokaż szczegóły wyliczeń:
[+] Pokaż opis systemu podatkowego:
[+] Pokaż licencje zdjęć:
WykopFacebook

RAZEM wprowadzi nową, sprawiedliwą skalę podatkową, według której biedniejsi Polacy będą płacić niższe, a najbogatsi – wyższe podatki niż obecnie.

Podatek od dochodów osobistych powinien stać się podatkiem powszechnym. Oznacza to ukrócenie głęboko nadużywanego przywileju, jakim jest liniowy podatek dla przedsiębiorców. Oznacza to też likwidację szczególnego opodatkowania zysków kapitałowych oraz zysków z wynajmu. Wszystkie dochody (z bardzo mocno ograniczonymi wyjątkami, jak np. karta podatkowa) mają być opodatkowane według jednej, progresywnej skali.

Nikt nie powinien płacić podatku dochodowego, jeśli nie jest w stanie się utrzymać – dlatego postulujemy powiązanie wysokości kwoty wolnej od podatku z minimum socjalnym. To stawka 0% dla najbiedniejszych Polek i Polaków.  W marcu 2015 roku minimum socjalne dla jednoosobowego gospodarstwa pracowniczego wynosiło 1 066,99 złotych miesięcznie. Na potrzeby kalkulatora podatkowego RAZEM przyjęliśmy, że opodatkowaniu nie podlega 1000 zł miesięcznie – a więc 12 tys. złotych rocznie.

Proponowane stawki i progi dochodowe to:

• 0% dla dochodów poniżej dwunastokrotności minimum socjalnego,
  • 22% dla dochodów powyżej dwunastokrotności minimum socjalnego (na potrzeby kalkulatora: 12 000 zł),
  • 33% dla dochodów powyżej 60 tys. zł rocznie,
  • 44% dla dochodów powyżej 120 tys. zł rocznie,
  • 55% dla dochodów powyżej 250 tys. zł rocznie,
  • 75% dla dochodów powyżej 500 tys. zł rocznie.

Sprawiedliwe podatki, które proponuje Razem, będą korzystne dla polskich pracowników – w tym klasy średniej. Istotnie zyskają na nich osoby o niskich dochodach.

Dochody wielokrotnie przekraczające potrzeby nawet najbardziej wymagającego stylu życia powinny być wysoko opodatkowane.  Podatek 75% nie służy zwiększaniu dochodów państwa, ale ma na celu zmniejszanie nierówności społecznych. Wysoka stawka będzie stanowiła sygnał dla firm – nie inwestujcie w pensje prezesów, inwestujcie w pensje pracowników, w innowacje, w rozwój firmy, a nie w rozwój kapitału prezesa. Proponowane przez RAZEM rozwiązanie to znane narzędzie walki z przerostem nierówności społecznych, zjawiskiem szkodliwym z punktu widzenia zarówno sprawiedliwości społecznej jak i rozwoju gospodarczego.

To jasne, że przyjemniej jest płacić mniejsze podatki niż większe. System podatku dochodowego RAZEM jest skonstruowany tak, aby zmniejszyć obciążenia dla około 90% społeczeństwa! Oznacza to, że jeżeli powyższy kalkulator oszacował dla Ciebie wyższy podatek w naszej propozycji, to należysz do 10% najlepiej zarabiających Polaków. Gratulacje! Wzrost obciążenia w systemie podatku dochodowego RAZEM zaczyna się od około 3650zł netto („na rękę”), a i wówczas jest niewielki. Progresja podatkowa, którą proponujemy wymierzona jest głównie w absurdalnie wysokie zarobki.

Obecna w Polsce progresja podatkowa to fikcja. Obejmuje „dolne” 99%. 1% najbogatszych płaci w praktyce, korzystny dla nich, podatek liniowy. Tymczasem dane historyczne (m.in. z krajów skandynawskich i USA) pokazują, że progresywne podatki przekładają się na rozwój całego kraju i lepsze życie jego obywateli.

Dzięki mądremu gospodarowaniu podatkami Polacy i Polki zyskają m.in.:

1. Więcej lepszych usług publicznych.

Zastanów się, ile obecnie wydajesz na lekarza, żłobki, przedszkola, benzynę. Razem zapewni lepszy dostęp do lekarza, gwarancję miejsc w przedszkolach i żłobkach oraz wygodny publiczny transport.

2. Większe bezpieczeństwo

Niedofinansowana policja nie może dobrze chronić Twojego dobytku ani Ciebie.

3. Lepsza edukacja

Dobrze opłacany nauczyciel i mniejsze klasy to lepsza edukacja dzieci i lepszy rozwój Polski.

4. Solidarność społeczna

Ważne jest, aby ci najmniej zarabiający byli najmniej obciążani podatkowo, a państwo miało środki na programy wyciągające ludzi z biedy. Wiele opracowań dowodzi, że mniejsze różnice w przychodach (tzw. współczynnik Giniego) to lepszy rozwój całego społeczeństwa, mniejsza przestępczość, więcej wzajemnego zaufania.

Powyższy „suwak” został sporządzony na podstawie uzyskanej przez RAZEM z Ministerstwa Finansów informacji o rozkładzie dochodów (dokładnie: podstaw opodatkowania) wszystkich podatników PIT za rok 2013. Obejmuje wszystkie rodzaje dochodów podlegające opodatkowaniu PIT i tym się różni od rozkładu dochodów sporządzanego co dwa lata przez GUS, obejmującego tylko dochody z umowy o pracę i tylko w przedsiębiorstwach zatrudniających ponad 9 osób.

Wysokie (ponad 99%) i niskie (poniżej 5%) kwantyle nie są wyświetlane dokładnie ze względu na dużą niepewność statystyczną dopasowania rozkładu prawdopodobieństwa w tych przedziałach.