RADA KRAJOWA

Iwo Augustyński - Rada KrajowaRada Krajowa

Iwo Augustyński

Doktor nauk ekonomicznych. Wykładowca na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. W wolnych chwilach bloger. Zwolennik nauki opartej na danych. Chce pokazać, że ekonomia daje narzędzia poprawy bytu wszystkich ludzi a nie tylko najbogatszych.

Wiktoria Aleksandra Barańska - Rada KrajowaRada Krajowa

Wiktoria Aleksandra Barańska

Sanoczanka mieszkająca na stałe w Krakowie. Kobieta pracująca, żadnej pracy się nie boi – miała okazję zarabiać na życie jako sprzedawczyni, kelnerka, recepcjonistka, informatorka, hostessa, animatorka, rekruterka, pracować na produkcji i na infolinii, a nawet jeździć wózkiem widłowym. Obecnie zajmuje się przede wszystkim recenzowaniem książek, tłumaczeniami i copywritingiem. Jest także w trakcie czterech studiów magisterskich: dziennikarstwa, polonistyki, przekładoznawstwa i psychologii. Od kilku lat działa na rzecz praw kobiet i osób wykluczonych, jest współorganizatorką Krakowskiej Manify i członkinią zarządu Stowarzyszenia Spójnik.

Beata Błażejczak-Kleczewska - Rada KrajowaRada Krajowa

Beata Błażejczak-Kleczewska

Wielkopolanka. Magister ochrony środowiska, zarządzania środowiskiem, specjalistka ds. bhp. Radna Krajowa Partii Razem od dwóch kadencji. Mama 10 letniej Lei i 5-letniego Eryka. Uwielbia rozmowy z ludźmi.

Małgorzata Chełchowska - Rada KrajowaRada Krajowa

Małgorzata Chełchowska

Filip Chudy - Rada KrajowaRada Krajowa

Filip Chudy

Numeryk z Wrocławia, w wolnych chwilach głaszcze koty i gra na instrumentach. Zajmuje się polityką cyfrową oraz energetyczną. Koordynował powstawanie programu europejskiego Razem. Zwolennik odważnych i wizjonerskich rozwiązań problemów XXI wieku. Marzy o tym, by któregoś dnia obudzić się w Star Treku, a nie w Max Maxie — dlatego działa.

Urszula Czajer - Rada KrajowaRada Krajowa

Urszula Czajer

Od zawsze związana z Zagłębiem Dąbrowskim, mieszkanka Będzina. Ukończyła sosnowiecki Staszic, obecnie studiuje Architekturę. Jest członkinią Lewicy Razem od trzech lat. W tym czasie działała w Zarządzie Okręgu Sosnowieckiego, skupiając się głównie na polityce lokalnej. Uczestniczyła w Czarnych Protestach w Zagłębiu, Katowicach i Warszawie. Zbierała podpisy pod projektem ustawy „Ratujmy Kobiety”, a także współorganizowała sosnowieckie demonstracje „Wolne Sądy”. Była i jest uczestniczką Marszów Równości. Aktualnie współtworzy Radę Krajową Razem.

Piotr Czerniawski - Rada Krajowa

Piotr Czerniawski

Aktywista, feminista, redaktor wrocławskiego pisma „Rita Baum”. Od kilkunastu lat działa w organizacjach pozarządowych zajmujących się kulturą, polityką społeczną i równościową. Pracuje w agencji koncertowej.

Aneta Barbara Dakało - Rada KrajowaRada Krajowa

Aneta Barbara Dakało

Damian Duszczenko - Rada KrajowaRada Krajowa

Damian Duszczenko

Artur Eichhorst - Rada KrajowaRada Krajowa

Artur Eichhorst

Od urodzenia mieszkaniec Torunia. Kulturoznawca i rusycysta. Działacz Stowarzyszenia Pracownia Różnorodności.

Kaja Filaczyńska - Rada KrajowaRada Krajowa

Kaja Filaczyńska

Lekarka w trakcie specjalizacji z endokrynologii. Ukończyła Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu. Pracowała w szpitalach we Wrocławiu, Legnicy i Opolu. Jej celem jest budowa systemu przyjaznego pacjentom i pracownikom. Jak mówi, chce żyć w Polsce, która dba o zdrowie i jakość życia swoich obywateli. W wolnym czasie lubi czytać książki, jeździć na rowerze i chodzić po górach. Jest w trakcie zdobywania Korony Sudetów.

Grzegorz Gajda - Rada KrajowaRada Krajowa

Grzegorz Gajda

Ekonomista, specjalizuje się w rozwoju międzynarodowym i polityce miejskiej. Przez 10 lat mieszkał na Ukrainie, gdzie realizował reformy w sektorze mieszkaniowym. Teraz pracuje w Europejskim Banku Inwestycyjnym w Luksemburgu i ocenia projekty rozwoju miast proponowane do wsparcia przez tę instytucję. Pochodzi z Warszawy i pragnie do niej wrócić.

Anna Gajdzińska - Rada KrajowaRada Krajowa

Anna Gajdzińska

Poliglotka, radna krajowa Lewicy Razem. Pracuje jako analityczka treści w marketingu internetowym. W polityce szczególnie ważna jest dla niej problematyka transformacji energetycznej, ochrony zdrowia, opieki socjalnej, bezpieczeństwa pracy, transportu publicznego i mieszkalnictwa. Podkreśla, że politycy powinni rozwiązywać problemy, a nie je tworzyć.

Anna Gargul - Rada KrajowaRada Krajowa

Anna Gargul

Nauczycielka łaciny (emerytowana, rocznik 1951), pochodzi z Krakowa, ale przed kilku laty osiadła wśród lasów lubuskich. W Razem od 2016, a od stycznia 2017 do końca 2018 członkini ZO Lubuskiego. Wciąż wierzy w możliwość zmiany świata, w możliwość uczciwej polityki i europejskiej Polski. W wolnych chwilach czyta Platona, uprawia ogródek i opiekuje się kilkoma psami oraz kotem.

Anka Górska - Rada KrajowaRada Krajowa

Anka Górska

Mieszkanka powiatu gdańskiego, feministka, matka dwójki dzieci, osoba aktywna i przedsiębiorcza. W swojej działalności społecznej zajmuje się przede wszystkim równym dostępem do szans edukacyjnych i rozwojowych, udziałem kobiet w życiu społecznym, feminizmem socjalnym i wykluczeniem osób z grup dyskryminowanych, w tym LGBT+. Jest zwolenniczką świeckiego państwa. Gra na basie i wspiera inne kobiety, które chcą grać rocka.

Dominik Haska - Rada KrajowaRada Krajowa

Dominik Haska

Mieszkaniec Wejherowa. Zwolennik Gwarantowanego Dochodu Podstawowego. Socjaldemokrata. Programista w branży lotniczej. Tata sześcioletniej Łucji. Zainteresowania: ekonomia, wyzwania nowych technologii - jak sprawić, żeby owoce unowocześniania nie trafiały tylko do najbogatszego 1%, ale były sprawidliwie dzielone, konsumowanie kultury.

Karolina Haska - Rada KrajowaRada Krajowa

Karolina Haska

Mieszkanka Wejherowa, z pochodzenia Gdańszczanka. Z pierwszego wykształcenia socjolożka, które uzupełniła studiami pedagogicznymi, historycznymi oraz z zakresu testowania oprogramowania. Obecnie pracowniczka administracyjna. Mama sześcioletniej Łucji, zainteresowana jak najszerszymi reformami z obszaru polityki rodzinnej i społecznej.

Martin Irzyk - Rada KrajowaRada Krajowa

Martin Irzyk

Urodzony w 1985 roku. Pochodzi z Dobrzechowa. Z wykształcenia magister inżynier informatyki (AGH), posiada także licencjat z socjologii (UJ). Pracuje jako architekt aplikacji w dużej, międzynarodowej firmie. Współzałożyciel Razem, w ramach prac jednej z komisji zajmuje się zagadnieniami rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich. Prywatnie wielbiciel Saabów, skoków narciarskich i teleturnieju "Jeden z dziesięciu".

Kamila Jarońska - Rada KrajowaRada Krajowa

Kamila Jarońska

Urodziła się i mieszka w Opolu. Absolwentka Uniwersytetu Wrocławskiego. Z wykształcenia archeolożka i romanistka. Obecnie uczy dzieci francuskiego. Wspiera całym sercem ruchy klimatyczne i ich walkę o przyszłość naszej planety. W Razem współtworzyła program dla kultury i ochrony dziedzictwa kulturowego oraz program samorządowy. Marzy, aby samorządy w Polsce były transparentne, budowały bezpieczną wspólnotę dla wszystkich i żeby priorytetem dla nich było dobro mieszkańców, a nie korporacji i deweloperów. W wolnym czasie ogląda seriale kryminalne i jeździ na łyżwach.

Gabriel Kaczyński - Rada KrajowaRada Krajowa

Gabriel Kaczyński

Rocznik 1984, Świdniczanin, z wykształcenia technik informatyk, wykonuje zawód sprzedawcy w branży informatycznej. W Razem od 2015, w Radzie Krajowej od września 2019. Mąż, ojciec, konsument popkultury, student.

Łukasz Kosmala - Rada KrajowaRada Krajowa

Łukasz Kosmala

Agnieszka Lamek-Kochanowska - Rada KrajowaRada Krajowa

Agnieszka Lamek-Kochanowska

Urodziła się we Wrocławiu, dzieciństwo spędziła w Cieszynie, a od 20 lat mieszka w Bielsku-Białej. Z wykształcenia jest etnografką, antropolożką kultury, absolwentką Uniwersytetu Jagiellońskiego. W Razem działa od samego początku, była członkinią władz okręgu Podbeskidzie, prezeską Stowarzyszenia im. Tadeusza Regera, członkinią redakcji pisma “Równość” oraz współtwórczynią Czarnego Protestu Bielsko-Biała. Działa na rzecz praw kobiet i równości wszystkich w życiu codziennym, angażuje się w pomoc osobom dotkniętym kryzysem bezdomności.

Anna Łagowska - Rada KrajowaRada Krajowa

Anna Łagowska

Dolnoślązaczka, obecnie wrocławianka, samozatrudniona specjalistka komunikacji społecznej. Matka pełnoletniej córki. W wolnych chwilach pisze, organizuje i performuje. Przeważnie drąży tematykę nieodpłatnej pracy kobiet i animacji wspólnot lokalnych lub ciągnie wątki queerowe. Lubi łączyć ze sobą różne bańki.

Jolanta Maćkiewicz - Rada KrajowaRada Krajowa

Jolanta Maćkiewicz

Rodowita torunianka. Z zawodu technik administracji. Pracuje w grupie Neuca. Ma uczącego się syna. Lokalna aktywistka. W wolnych chwilach spaceruje po parkach i lasach.

Adrian Matoga - Rada Krajowa

Adrian Matoga

Tomasz Matraszek - Rada KrajowaRada Krajowa

Tomasz Matraszek

Rocznik 1973. Kujawiak. Studiował historię specjalizując się w badaniu dziejów sztuki wojennej. Został wyróżniony II Nagrodą Herbsta w 1999 r. Od 22 lat pracuje jako nauczyciel. Prowadził zajęcia na wszystkich poziomach edukacji - w szkołach podstawowych; gimnazjach i liceach. Wdrożył wiele innowacji w oświacie. Od roku 2004 animuje uczniowskie organizacje popularyzujące historię i turystykę pieszą. Organizuje spektakle gier fabularnych (tzw. larpy). Publikował artykuły popularnonaukowe m.in. nt. historiografii. Był trenerem programów młodzieżowych Polskiej Akcji Humanitarnej. Tworzy internetowe serwisy genealogiczne. Lubi heavy metal i literaturę rosyjską XX-XXI w.

Dawid Matuszek - Rada KrajowaRada Krajowa

Dawid Matuszek

Igor Mencel - Rada KrajowaRada Krajowa

Igor Mencel

Poznaniak, absolwent UAM, gdzie obronił pracę magisterską o europejskiej lewicy i islamie, studiował także w Stambule. Od dwóch lat pracuje w turystyce, wcześniej na lotnisku, w banku, korporacji, a na studiach w kawiarniach i recepcji. Przed działalnością w Radzie Krajowej był członkiem Zarządu Okręgu Razem Poznań. W partii od samego początku jej istnienia – by walczyć o państwo dobrobytu, równość i ochronę przyrody.

Bartosz Migas - Rada KrajowaRada Krajowa

Bartosz Migas

Łodzianin (od dwóch pokoleń), tata, mąż, b. związkowiec, prawnik. Zwolennik ideałów w sercu i zdrowego rozsądku w działaniu.

Jerzy Przystajko - Rada KrajowaRada Krajowa

Jerzy Przystajko

Urodził się w 1985 roku i pochodzi z Opola. Ukończył farmację na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu. Pracuje jako aptekarz, z okienka obserwuje, jak wolny rynek kolonizuje medycynę. W Razem pod hasłem „w służbie zdrowiu, a nie zyskom” zobaczył szansę na państwo stojące na straży zdrowia obywateli.

Monika Radecka - Rada KrajowaRada Krajowa

Monika Radecka

Monika Sulka - Rada KrajowaRada Krajowa

Monika Sulka

Mieszkanka Piotrkowa Trybunalskiego. Do Razem wstąpiła w 2015 roku, w okresie od maja 2016 do czerwca 2017 członkini Krajowego Sądu Koleżeńskiego Razem. Zawodowo i z zamiłowania specjalistka ds. bhp - propagująca kulturę bezpieczeństwa pracy. Doktorantka na Wydziale Nauk Ekonomicznych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Autorka i współautorka publikacji naukowych m.in.: "Polityka państwa wobec bezrobocia" czy "Koszty wypadków przy pracy (na przykładzie Zakładu Karnego w Czerwonym Borze)". Prywatnie szczęśliwa mama

Justyna Szpanowska - Rada KrajowaRada Krajowa

Justyna Szpanowska

Studentka socjologii na studiach międzywydziałowych, aktywistka społeczna, feministka. Pracowała jako kelnerka, opiekunka i menedżerka kultury. Inicjatorka działań na rzecz osób wykluczonych i samotnych na warszawskim Mokotowie. Miłośniczka makijażu, seriali kryminalnych i sałatki jarzynowej.

Monika Szymańska - Rada KrajowaRada Krajowa

Monika Szymańska

Psycholożka kliniczna i psychoterapeutka, od 1990 roku pracuje w ochronie zdrowia oraz w oświacie. Przewodnicząca Międzyzakładowego Oddziału Terenowego Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Psychologów w Krakowie, brała również udział w programach edukacyjnych w zakresie reorientacji zawodowej bezrobotnych. Działa na rzecz świeckości państwa, która jest niezbędnym elementem demokratycznego państwa prawa oraz gwarantuje przestrzeń dla racjonalnej debaty społecznej i stanowienia prawa, w wyniku którego nikt nie jest wykluczany. Jako wiceprezeska Stowarzyszenia Wszechnicy Oświeceniowo – Racjonalistycznej corocznie współorganizuje Dni Świeckości w Krakowie. Członkini Rady Stowarzyszenia Kuźnica. Prywatnie mama dwóch wspaniałych synów.

Jacek Wesołowski - Rada KrajowaRada Krajowa

Jacek Wesołowski

Projektant gier komputerowych, programista, publicysta, tłumacz, producent i mikroprzedsiębiorca. Zwolennik zdecydowanych rozwiązań przedstawianych umiarkowanym językiem.

Joanna Wicha - Rada KrajowaRada Krajowa

Joanna Wicha

Pielęgniarka i socjolożka. Od trzydziestu lat w służbie zdrowia. Obecnie pracuje w szpitalu dziecięcym. Mieszka w Warszawie. W Razem od 2015 r. Przekonana o tym, że dobrze zarządzane państwo, może być gwarantem godnego życia jego obywateli. Prywatnie miłośniczka kotów i wypraw rowerowych.

Marcin Wolniewicz - Rada KrajowaRada Krajowa

Marcin Wolniewicz

Torunianin na emigracji, zaangażowany w Razem, żeby mieć po co wracać. Z zawodu muzyk, pracuje jako informatyk. Marzy o aktywnym politycznie społeczeństwie i przekazaniu większej decyzyjności miastom i samorządom.

Tomasz Zawada - Rada KrajowaRada Krajowa

Tomasz Zawada

37 lat. Urodził się, mieszka i pracuje w Krakowie. Jest absolwentem kierunku informatyka krakowskiej AGH ze stopniem magistra inżyniera. Ukończył również studia magisterskie z zarządzania na tej samej uczelni. Pracował jako analityk systemowy w Polsce i Austrii w przemyśle IT dla lotnictwa. Obecnie jest programistą aplikacji w Krakowie. Od samego początku działałem w partii Razem, współorganizując protesty i wydarzenia w Krakowie (między innymi w obronie praw pracowniczych, np. pracowników Almy pozostawionych bez środków do życia). Jest jednym z głównych autorów założeń programowych partii dotyczących świeckości państwa i rozdziału państwa od Kościoła. W porozumieniu z Fundacją “Nie lękajcie się” współtworzył stanowisko partii ws. wykorzystywania seksualnego osób małoletnich w Kościele Katolickim. Polska jego marzeń jest otwarta i przyjazna dla wszystkich, bez względu na płeć, orientację, pochodzenie, wyznanie czy jego brak. Jest świecka i bezstronna, szanująca prawo. W czasie wolnym, jest kolarzem-amatorem przemierzającym szosy i bezdroża Małopolski.