RADA KRAJOWA

Krzysztof Adamski - Rada KrajowaRada Krajowa

Krzysztof Adamski

Anglista i skandynawista z Gdyni. Zwolennik modelu skandynawskiego w gospodarce i demokracji bezpośredniej w polityce.

Iwo Augustyński - Rada KrajowaRada Krajowa

Iwo Augustyński

Doktor nauk ekonomicznych. Wykładowca na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. W wolnych chwilach bloger. Zwolennik nauki opartej na danych. Chce pokazać, że ekonomia daje narzędzia poprawy bytu wszystkich ludzi a nie tylko najbogatszych.

Katarzyna Babis - Rada KrajowaRada Krajowa

Katarzyna Babis

Rysowniczka z Lublina. Autorka komiksów i książek dla dzieci. Prowadzi programy arteterapii dla wykluczonych: więźniów, osób starszych i niepełnosprawnych. W swoich pracach często porusza tematy społeczne i ekonomiczne. Działalność w Razem to pierwsza podjęta przez nią forma aktywności politycznej.

Jakub Baran - Rada Krajowa

Jakub Baran

Student filozofii, człowiek wykonujący różne prace. Przewodniczący krakowskiego oddziału Platypus. Były asystent społeczny Anny Grodzkiej, startował do Rady Miasta Krakowa z list komitetu Kraków Przeciwko Igrzyskom.

Anna Lidia Błaszczyk - Anna Lidia BłaszczykAnna Lidia Błaszczyk

Anna Lidia Błaszczyk

Barbara Brzezicka - Anna Lidia Błaszczyk

Barbara Brzezicka

Romanistka, filozofka, tłumaczka, pracownica naukowa Uniwersytetu Gdańskiego. Uwielbia nauczanie, a naukowo drąży obecnie tematy na pograniczu językoznawstwa, filozofii i polityki. Stara się obalać mity neoliberalizmu.

Filip Chudy - Rada KrajowaRada Krajowa

Filip Chudy

Numeryk z Wrocławia, w wolnych chwilach muzyk. Obrońca praw cyfrowych. Marzy o tym, by gospodarka zaczęła wreszcie służyć społeczeństwu.

Piotr Czerniawski - Rada Krajowa

Piotr Czerniawski

Aktywista, feminista, redaktor wrocławskiego pisma „Rita Baum”. Od kilkunastu lat działa w organizacjach pozarządowych zajmujących się kulturą, polityką społeczną i równościową. Pracuje w agencji koncertowej.

Paweł Dembowski - Rada KrajowaRada Krajowa

Paweł Dembowski

Anglista, tłumacz, działacz fandomu fantastycznego. Pochodzi z Głogowa, od kilkunastu lat mieszka we Wrocławiu. Koordynator wrocławskiego koła paneuropejskiego ruchu Diem25.

Magda Doborzyńska - Rada KrajowaRada Krajowa

Magda Doborzyńska

Gdańszczanka, aktywistka, feministka, patriotka. Z wykształcenia krytyczka i nauczycielka plastyki. Interesuje się problemami mniejszości: osób z niepełnosprawnościami, LGBT+, kobiet. Wierzy w sprawiedliwą Polskę, która może być domem dla wszystkich.

Kaja Filaczyńska - Rada KrajowaRada Krajowa

Kaja Filaczyńska

Lekarka rezydentka. Pochodzi z Mielca, obecnie pracuje w Opolu. Marzy o tym, by celem polityki państwa było zdrowia i podnoszenie jakości życia obywateli.

Jakub Gierej - Rada KrajowaRada Krajowa

Jakub Gierej

Barbara Grobler - Rada Krajowa

Barbara Grobler

Urodziła się w Krakowie, jest informatyczką. Obecnie pracuje w dużej korporacji na stanowisku inżyniera kontroli jakości oprogramowania. W kampanii do Sejmu w 2015 r. – szefowa małopolskiego sztabu wyborczego.

Joanna Grzymała-Moszczyńska - Rada KrajowaRada Krajowa

Joanna Grzymała-Moszczyńska

Krakowianka, doktorantka w Instytucie Psychologii UJ, trenerka antydyskryminacyjna, aktywistka. Działa na rzecz równości w edukacji i wierzy w politykę opartą o dowody. W wolnych chwilach pszczelarka śpiewająca w chórze.

Karolina Haska - Rada KrajowaRada Krajowa

Karolina Haska

Agnieszka Herrmann-Jankowska - Rada KrajowaRada Krajowa

Agnieszka Herrmann-Jankowska

Antyautorytarna feministka i antyfaszystka, była skłoterka, ultrabiegaczka i crossfitterka, z zawodu artystka plastyk. Pochodzi z Berlina, który opuściła by mieszkać w lesie w woj. lubuskim z rodziną i liczną gromadą uratowanych zwierząt. Uprawia intensywnie sport, dużo czyta, działa na rzecz różnych sierściuchów i remontuje dom.

Adam Hoffmann - Rada KrajowaRada Krajowa

Adam Hoffmann

Martin Irzyk - Rada KrajowaRada Krajowa

Martin Irzyk

Rodowity dobrzechowianin, chłop z dziada pradziada. Ukończył informatykę na AGH i socjologię na UJ. Nie zgadza się na to, by Polki i Polacy musieli wyjeżdzać po godność za granicę.

Krzysztof Karbowiak - Rada KrajowaRada Krajowa

Krzysztof Karbowiak

Pochodzi z Tomaszowa Mazowieckiego, student filologii rosyjskiej. Miłośnik poezji Borysa Pasternaka i Anny Achmatowej. Namiętnie słucha Zdzisławy Sośnickiej. Zaangażowany w ruchy osób LGBTI, równość małżeńska i związki partnerskie są dla niego priorytetem. Często zaangażowany w inicjatywy kulturalne.

Wojciech Kazberuk - Rada Krajowa

Wojciech Kazberuk

Krakowianin. Z wykształcenia prawnik. Były zawodnik i trener kung fu. Socjalista, wegetarianin, miłośnik zwierząt, jazzu i chorwackich wysp. Gorący zwolennik społeczeństwa opartego na równości, solidarności społecznej i współpracy.

Wiola Krysiak - Rada KrajowaRada Krajowa

Wiola Krysiak

Pochodzi z małej miejscowości Bolimów, obecnie mieszka w Łodzi. Skończyła pracę socjalną, doświadczenie polityczne zdobyła w Młodych Socjalistach i Zielonych. Priorytetem jest dla niej równość w każdej dziedzinie życia.

Angelina Kussy - Rada KrajowaRada Krajowa

Angelina Kussy

Natalia Legoń - Rada KrajowaRada Krajowa

Natalia Legoń

Dariusz Litkiewicz - Rada KrajowaRada Krajowa

Dariusz Litkiewicz

Ewa Alicja Majewska - Rada KrajowaRada Krajowa

Ewa Alicja Majewska

Filozofka feministyczna i aktywistka, adiunkt na Uniwersytecie Warszawskim, autorka książek: „Feminizm jako filozofia społeczna. Szkice z teorii rodziny"; „Sztuka jako pozór. Cenzura i inne formy upolitycznienia kultury" oraz „Tramwaj zwany uznaniem. Feminizm i solidarność po neoliberalizmie”.

Piotr Masierak - Rada KrajowaRada Krajowa

Piotr Masierak

Magda Mips - Rada KrajowaRada Krajowa

Magda Mips

Projektantka aplikacji mobilnych i internetowych, historyczka literatury. Feministka, która chciałaby, żeby Polska była faktycznie „państwem prawa i sprawiedliwości społecznej” oraz zmniejszających się nierówności społecznych. Pomagała kobietom przełamywać bariery na rynku pracy i wchodzić w świat IT. Pochodzi z Białegostoku, mieszka w Warszawie.

Klaudia Paech - Rada KrajowaRada Krajowa

Klaudia Paech

Nauczycielka w niemieckiej szkole podstawowej. Od wielu lat zaangażowana społecznie. Od 2012 mieszkająca poza Polską. Od 2013 na stałe już w Berlinie. Feministka i ateistka. Miłośniczka książek i podcastów radiowych. Zapalona rowerzystka. Zwolenniczka partii partycypacyjnej i decentralizacji władzy.

Katarzyna Paprota - Zarząd KrajowyZarząd Krajowy

Katarzyna Paprota

Feministka, aktywistka, blogerka, fotograficzka, główna koordynatorka XVI Manify, współtwórczyni projektu Bezpieczny Konwent. Współpracuje z Feminoteką, Ritą Baum i Wakatem. Pisuje i koryguje teksty do Codziennika Feministycznego, organizuje pikiety w obronie praw kobiet.

Paweł Preneta - Rada KrajowaRada Krajowa

Paweł Preneta

Rzeszowianin z urodzenia i wyboru. Zawodowo związany z IT. Od kilkunastu lat zaangażowany w różne inicjatywy lewicy pozaparlamentarnej. Wiele lat temu współzałożyciel Młodych Socjalistów.

Sara Prussak - Rada KrajowaRada Krajowa

Sara Prussak

Gdańszczanka, feministka, anglistka. Urodzona w 1990 roku, działalność społeczną zaczęła od dorywczego wolontariatu. Wiosną 2016 zrozumiała, że czas aktywnie zabiegać o lepszą Polskę i wstąpiła do Razem, gdzie zaangażowała się przede wszystkim w obronę praw reprodukcyjnych kobiet. Chce polityki równościowej dla kobiet, społeczności LGBTQ+, mniejszości etnicznych i religijnych, oraz grup wykluczonych ekonomicznie. Kocha kotki.

Jerzy Przystajko - Rada KrajowaRada Krajowa

Jerzy Przystajko

Urodził się w 1985 roku i pochodzi z Opola. Ukończył farmację na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu. Pracuje jako aptekarz, z okienka obserwuje, jak wolny rynek kolonizuje medycynę. W Razem pod hasłem „w służbie zdrowiu, a nie zyskom” zobaczył szansę na państwo stojące na straży zdrowia obywateli.

Katarzyna Rosińska - Rada KrajowaRada Krajowa

Katarzyna Rosińska

Studentka prawa i filozofii na Uniwersytecie w Białymstoku. Wcześniej niespełna 20 lat mieszkała w Opolu. Jest w Razem, ponieważ chce walczyć z nierównościami społecznymi i działać w interesie osób dyskryminowanych. Związana z ruchem recytatorskim. Interesuje się literaturą.

Weronika Samolińska - Zarząd KrajowyZarząd Krajowy

Weronika Samolińska

Od 19 czerwca do 22 listopada 2015 roku członkini Zarządu Okręgu Warszawskiego. W wyborach parlamentarnych w 2015 roku pełnomocniczka finansowa KW Razem.

Jarosław Soja - Rada KrajowaRada Krajowa

Jarosław Soja

Helena Strokowska - Rada KrajowaRada Krajowa

Helena Strokowska

Mieszkanka Gliwic, absolwentka fizyki (1980) i informatyki (2006) na Politechnice Śląskiej. Niegdyś programistka w elektrowni i elektrociepłowni, obecnie na emeryturze. Przez 30 lat działała w ruchu miłośników fantastyki, była członkinią Zarządu i Komisji Rewizyjnej Śląskiego Klubu Fantastyki. Wolontariuszka przy organizacji konwentów w Polsce i na świecie. Zwolenniczka świeckiego państwa, niedawno odkryła pastafarianizm.

Monika Sulka - Rada KrajowaRada Krajowa

Monika Sulka

Jakub Sypiański - Rada KrajowaRada Krajowa

Jakub Sypiański

Maciej Szlinder - Rada KrajowaRada Krajowa

Maciej Szlinder

Monika Szymańska - Rada KrajowaRada Krajowa

Monika Szymańska

Jan Świeczkowski - Rada KrajowaRada Krajowa

Jan Świeczkowski

Urodzony w 1991 w Pile, dokąd powrócił po dłuższym pobycie we Wrocławiu. Absolwent filologii hiszpańskiej, zafascynowany (choć nie bezkrytycznie) nowymi sposobami robienia polityki wyłaniającymi się na Półwyspie Iberyjskim - najpierw Oburzonymi, a później Podemos. Polityki nie polegającej na noszeniu teczek za panem posłem uczył się w Młodych Socjalistach.

Teresa Vetter - Rada KrajowaRada Krajowa

Teresa Vetter

Warszawianka, feministka, artystka. Wychowała się dwujęzycznie, mieszkała i pracowała w Polsce, w Niemczech i w Iranie. Wstąpiła do Razem wiosną 2016 r., ponieważ wiedziała, że tylko wspólnymi siłami zdołamy zbudować Polskę sprawiedliwą, równą i otwartą. Działa w grupie ds. międzynarodowych i kilkakrotnie reprezentowała Razem na wydarzeniach i konferencjach za granicą. Rewolucja jest kobietą!

Joanna Wicha - Rada KrajowaRada Krajowa

Joanna Wicha

Pielęgniarka i socjolożka. Od trzydziestu lat w służbie zdrowia. Obecnie pracuje w szpitalu dziecięcym. Mieszka w Warszawie. W Razem od wiosny 2015 r. Przekonana o tym, że dobrze zarządzane państwo, może być gwarantem godnego życia jego obywateli. Prywatnie miłośniczka kotów i wypraw rowerowych.

Paweł Wita - Rada KrajowaRada Krajowa

Paweł Wita

Marcin Wolniewicz - Rada KrajowaRada Krajowa

Marcin Wolniewicz

Torunianin na emigracji, zaangażowany w Razem, żeby mieć po co wracać. Z zawodu muzyk, pracuje jako informatyk. Marzy o aktywnym politycznie społeczeństwie i przekazaniu większej decyzyjności miastom i samorządom.

Marcin Wroński - Rada KrajowaRada Krajowa

Marcin Wroński

Ekonomista, urodził się i mieszka w Warszawie. Członek zarządu Oddziału Warszawskiego PTE. Kończy studia ekonomiczne w SGH, gdzie przygotowuje pracę dyplomową dotycząca polityki rynku pracy lewicy, prowadzi działalność gospodarczą oraz uczy licealistów i licealistki ekonomii. Publikował m. in. w: „Obserwatorze Finansowym”, „Krytyce Politycznej”, „Tygodniku Przegląd”, „Wiedzy i Życiu”. Przekonany, że polityka austerity nie jest ekonomiczną koniecznością, a jedynie politycznym wyborem.

Barbara Wycisk - Rada KrajowaRada Krajowa

Barbara Wycisk