RADA KRAJOWA

Anka Adamczyk - Rada KrajowaRada Krajowa

Anka Adamczyk

Feministka, koniara, ekspertka ds. obróbki danych. Urodziła się w Kielcach, od 13 lat mieszka w Warszawie. Z wykształcenia inżynierka mechaniczka i prawie doktorka nauk o Ziemi. Uczy się na trenerkę antydyskryminacyjną. Umie powozić bryczką. Ma dwa koty i niewyparzony język. Najbardziej zajmuje ją promowanie udziału kobiet w polityce i życiu publicznym oraz konsekwencje globalnej katastrofy klimatycznej.

Krzysztof Adamski - Rada KrajowaRada Krajowa

Krzysztof Adamski

Anglista i skandynawista z Gdyni. Zwolennik modelu skandynawskiego w gospodarce i demokracji bezpośredniej w polityce.

Iwo Augustyński - Rada KrajowaRada Krajowa

Iwo Augustyński

Doktor nauk ekonomicznych. Wykładowca na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. W wolnych chwilach bloger. Zwolennik nauki opartej na danych. Chce pokazać, że ekonomia daje narzędzia poprawy bytu wszystkich ludzi a nie tylko najbogatszych.

Jakub Baran - Rada Krajowa

Jakub Baran

Student filozofii, człowiek wykonujący różne prace. Przewodniczący krakowskiego oddziału Platypus. Były asystent społeczny Anny Grodzkiej, startował do Rady Miasta Krakowa z list komitetu Kraków Przeciwko Igrzyskom.

Wiktoria Aleksandra Barańska - Rada KrajowaRada Krajowa

Wiktoria Aleksandra Barańska

Sanoczanka mieszkająca na stałe w Krakowie, studentka dziennikarstwa oraz polonistyki. Aktywistka działająca na rzecz praw kobiet, współorganizatorka Krakowskiej Manify. Wykonywała wiele różnych prac, a obecnie pracuje jako recepcjonistka w hostelu oraz jako rekruterka.

Jakub Bazylak - Rada KrajowaRada Krajowa

Jakub Bazylak

Anna Bąk - Rada KrajowaRada Krajowa

Anna Bąk

Agnieszka Białek - Rada KrajowaRada Krajowa

Agnieszka Białek

Urodzona w 1989 Dolnoślązaczka (od niedawna) na wygnaniu w stolicy. Mieszka z partnerką w Ursusie, pracuje w firmie gejmingowej. Lubi czytać i jeździć na rowerze.

Łukasz Boniecki - Rada KrajowaRada Krajowa

Łukasz Boniecki

Małgorzata Chełchowska - Rada KrajowaRada Krajowa

Małgorzata Chełchowska

Filip Chudy - Rada KrajowaRada Krajowa

Filip Chudy

Numeryk z Wrocławia, w wolnych chwilach muzyk. Obrońca praw cyfrowych. Marzy o tym, by gospodarka zaczęła wreszcie służyć społeczeństwu.

Piotr Czerniawski - Rada Krajowa

Piotr Czerniawski

Aktywista, feminista, redaktor wrocławskiego pisma „Rita Baum”. Od kilkunastu lat działa w organizacjach pozarządowych zajmujących się kulturą, polityką społeczną i równościową. Pracuje w agencji koncertowej.

Laurie Debeni - Rada KrajowaRada Krajowa

Laurie Debeni

Damian Duszczenko - Rada KrajowaRada Krajowa

Damian Duszczenko

Anka Górska - Rada KrajowaRada Krajowa

Anka Górska

Mieszkanka powiatu gdańskiego, feministka, matka dwójki dzieci, osoba aktywna i przedsiębiorcza. W swojej działalności społecznej zajmuje się przede wszystkim równym dostępem do szans edukacyjnych i rozwojowych, udziałem kobiet w życiu społecznym, feminizmem socjalnym i wykluczeniem osób z grup dyskryminowanych, w tym LGBT+. Jest zwolenniczką świeckiego państwa. Gra na basie i wspiera inne kobiety, które chcą grać rocka.

Tomasz Grzyb - Rada KrajowaRada Krajowa

Tomasz Grzyb

Rzeszowianin, student międzywydziałowych studiów przyrodniczych. Korepetytor, który swoją przyszłość wiąże z nauczaniem. W Razem od 2015 roku. Organizował pierwsze na Podkarpaciu demonstracje przeciwko zaostrzeniu ustawy antyaborcyjnej, blokował też Ordo Iuris na uczelniach. W 2018 współorganizował I Marsz Równości w Rzeszowie.

Joanna Grzymała-Moszczyńska - Rada KrajowaRada Krajowa

Joanna Grzymała-Moszczyńska

Krakowianka, doktorantka w Instytucie Psychologii UJ, trenerka antydyskryminacyjna, aktywistka. Działa na rzecz równości w edukacji i wierzy w politykę opartą o dowody. W wolnych chwilach pszczelarka śpiewająca w chórze.

Florentyna Gust - Rada KrajowaRada Krajowa

Florentyna Gust

Łodzianka mieszkająca w Warszawie, gdzie pracuje w dużej korporacji. Wcześniej studiowała historię i filologię koreańską, pracowała w call center, radiu i Parlamencie Europejskim. Aktywistka feministyczna i antyfaszystowska. Po godzinach gra i śpiewa oraz chodzi na długie spacery.

Karolina Haska - Rada KrajowaRada Krajowa

Karolina Haska

Mieszkanka Wejherowa, z pochodzenia Gdańszczanka. Z pierwszego wykształcenia socjolożka, które uzupełniła studiami pedagogicznymi, historycznymi oraz z zakresu testowania oprogramowania. Obecnie pracowniczka administracyjna. Mama trzyletniej Łucji, zainteresowana jak najszerszymi reformami z obszaru polityki rodzinnej i społecznej.

Monika Kamrowska - Rada KrajowaRada Krajowa

Monika Kamrowska

Radosław Koba - Rada KrajowaRada Krajowa

Radosław Koba

Dorota Koczot - Rada KrajowaRada Krajowa

Dorota Koczot

Łukasz Kosmala - Rada KrajowaRada Krajowa

Łukasz Kosmala

Dorota Koszal - Rada KrajowaRada Krajowa

Dorota Koszal

Wiola Krysiak - Rada KrajowaRada Krajowa

Wiola Krysiak

Pochodzi z małej miejscowości Bolimów, obecnie mieszka w Łodzi. Skończyła pracę socjalną, doświadczenie polityczne zdobyła w Młodych Socjalistach i Zielonych. Priorytetem jest dla niej równość w każdej dziedzinie życia.

Robert Maślak - Rada KrajowaRada Krajowa

Robert Maślak

Adiunkt w Instytucie Biologii Środowiskowej UWr. Pochodzi ze Zgorzelca, od 32 lat mieszka we Wrocławiu. Od lat działa na rzecz poprawy dobrostanu zwierząt oraz ochrony przyrody. Przed Razem nie angażował się politycznie. Zwolennik społeczeństwa otwartego, równościowego i tolerancyjnego, w którym każdy, niezależnie od koloru skóry, płci, wieku, wykształcenia, sytuacji ekonomicznej czy orientacji psychoseksualnej może czuć się bezpiecznie.

Tomasz Matraszek - Rada KrajowaRada Krajowa

Tomasz Matraszek

Rocznik 1973. Kujawiak. Nauczyciel historii od dwóch dekad i animator działań organizacji młodzieżowych.

Patrycja Pawlak-Kamińska - Rada KrajowaRada Krajowa

Patrycja Pawlak-Kamińska

Sara Prussak - Rada KrajowaRada Krajowa

Sara Prussak

Gdańszczanka, feministka, anglistka. Urodzona w 1990 roku, działalność społeczną zaczęła od dorywczego wolontariatu. Wiosną 2016 zrozumiała, że czas aktywnie zabiegać o lepszą Polskę i wstąpiła do Razem, gdzie zaangażowała się przede wszystkim w obronę praw reprodukcyjnych kobiet. Chce polityki równościowej dla kobiet, społeczności LGBTQ+, mniejszości etnicznych i religijnych, oraz grup wykluczonych ekonomicznie. Kocha kotki.

Jerzy Przystajko - Rada KrajowaRada Krajowa

Jerzy Przystajko

Urodził się w 1985 roku i pochodzi z Opola. Ukończył farmację na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu. Pracuje jako aptekarz, z okienka obserwuje, jak wolny rynek kolonizuje medycynę. W Razem pod hasłem „w służbie zdrowiu, a nie zyskom” zobaczył szansę na państwo stojące na straży zdrowia obywateli.

Martin Saczek - Rada KrajowaRada Krajowa

Martin Saczek

Działacz samorządowy i lewicowy z Częstochowy. Z wykształcenia specjalista ds. zarządzania w biznesie i innowacji ekologicznych. Wierzy w sprawiedliwość społeczną. Nie wierzy w wolny rynek.

Monika Sulka - Rada KrajowaRada Krajowa

Monika Sulka

Mieszkanka Piotrkowa Trybunalskiego. Do Razem wstąpiła w 2015 roku, w okresie od maja 2016 do czerwca 2017 członkini Krajowego Sądu Koleżeńskiego Razem. Zawodowo i z zamiłowania specjalistka ds. bhp - propagująca kulturę bezpieczeństwa pracy. Doktorantka na Wydziale Nauk Ekonomicznych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Autorka i współautorka publikacji naukowych m.in.: "Polityka państwa wobec bezrobocia" czy "Koszty wypadków przy pracy (na przykładzie Zakładu Karnego w Czerwonym Borze)". Prywatnie szczęśliwa mama

Monika Szymańska - Rada KrajowaRada Krajowa

Monika Szymańska

Jan Świeczkowski - Rada KrajowaRada Krajowa

Jan Świeczkowski

Urodzony w 1991 w Pile, dokąd powrócił po dłuższym pobycie we Wrocławiu. Absolwent filologii hiszpańskiej, zafascynowany (choć nie bezkrytycznie) nowymi sposobami robienia polityki wyłaniającymi się na Półwyspie Iberyjskim - najpierw Oburzonymi, a później Podemos. Polityki nie polegającej na noszeniu teczek za panem posłem uczył się w Młodych Socjalistach.

Piotr Trysiński - Rada KrajowaRada Krajowa

Piotr Trysiński

Z wykształcenia mechatronik, z zawodu prekariusz. Mieszka w Lublinie, pochodzi z południowych rubieży Mazowsza. Aktywista, demokratyczny socjalista. Chce walczyć o Polskę wolną, równą i solidarną. Od lutego 2017 do maja 2018 członek Zarządu Okręgu Lubelskiego Razem.

Jacek Wesołowski - Rada KrajowaRada Krajowa

Jacek Wesołowski

Projektant gier komputerowych, programista, publicysta, tłumacz, producent i mikroprzedsiębiorca. Zwolennik zdecydowanych rozwiązań przedstawianych umiarkowanym językiem.

Joanna Wicha - Rada KrajowaRada Krajowa

Joanna Wicha

Pielęgniarka i socjolożka. Od trzydziestu lat w służbie zdrowia. Obecnie pracuje w szpitalu dziecięcym. Mieszka w Warszawie. W Razem od wiosny 2015 r. Przekonana o tym, że dobrze zarządzane państwo, może być gwarantem godnego życia jego obywateli. Prywatnie miłośniczka kotów i wypraw rowerowych.

Marcin Wolniewicz - Rada KrajowaRada Krajowa

Marcin Wolniewicz

Torunianin na emigracji, zaangażowany w Razem, żeby mieć po co wracać. Z zawodu muzyk, pracuje jako informatyk. Marzy o aktywnym politycznie społeczeństwie i przekazaniu większej decyzyjności miastom i samorządom.

Tomasz Zawada - Rada KrajowaRada Krajowa

Tomasz Zawada