Warszawa bez nienawiści – podpisz się pod naszym projektem uchwały!

Od wielu lat w warszawskiej przestrzeni miejskiej pojawiają się drastyczne banery i samochody prezentujące fotografie zakrwawionych płodów. Treści te często eksponowane są w miejscach publicznych, odwiedzanych tłumnie przez mieszkańców i mieszkanki – zarówno osoby dorosłe, jak i dzieci. Widzimy je w bezpośrednim sąsiedztwie szkół oraz szpitali.

Kontakt z drastycznymi zdjęciami może prowadzić do negatywnej reakcji emocjonalnej, wzmagać fobię przed krwią czy pogłębiać traumę u osób, które w przeszłości doświadczyły straty dziecka. Nietrudno wyobrazić sobie, jakie obawy może wywołać u kobiety, której ciąża jest zagrożona. Każdy silny bodziec może skończyć się dla nich tragicznie.

W Razem w Warszawie uważnie słuchamy głosów Polek i Polaków. Według oko.press aż 69% obywateli i obywatelek jest przeciwnych eksponowaniu drastycznych treści na polskich ulicach. Dlatego zakładamy obywatelski komitet inicjatywy uchwałodawczej, który złoży do Rady Miasta projekt uchwały zakazującej eksponowania drastycznych treści na obszarze Warszawy.

Poniżej znajduje się treść uchwały, uzasadnienie oraz lista do zbierania podpisów.

Chcecie wspomóc naszą inicjatywę? Oto, co możecie zrobić!

1. Wydrukujcie listę do zbierania podpisów.
  2. Zbierzcie podpisy od mieszkańców i mieszkanek Warszawy!
  3. Prześlijcie podpisy je na adres naszego biura:
    Lewica Razem, ul. Nowy Świat 27/1
    do dnia 30 czerwca 2020.