WykopFacebook
Контакт
Прес-секретарка
Дорота Олько, d.olko@partiarazem.pl

(контакт польською, іспанською або англійською мовами)

Представниця Крайового Правління з міжнародних справ
Кінґа Станьчук
.
Офіс партії

ul. Jezierskiego 7/LU 1, 00-457 Warszawa

Програмна декларація

Прийнята 17 травня 2015

Декларація вказує напрямок, у якому ми хочемо змінювати Польщу. Це не передвиборна програма, всі важливі для нас питання у ній не обговорюються. Передвиборна програма Разом у остаточній формі розробляється.

1. Держава на стороні працівників та працівниць
  1. Ми встановимо мінімальну погодинну оплату праці у розмірі 15 злотих для безстрокових трудових договорів та 20 злотих для всіх інших форм зайнятості (догові́р підряду, трудовий контракт на визначений строк, зайнятість на неповний робочий час, договір про роботу за викликом, позикова праця, тощо), для того щоби підприємствам перестало бути вигідно виштовхувати на них працівників. У наступні роки мінімальна заробітна плата буде визначатися у частці від середнього винагородження, а не у твердій грошовій сумі.
  2. Ми встановимо трудові договори обов’язковими при здійсненні державних закупівель, за винятком випадків, коли цивільно-правовий договір випливає із специфіки даної закупівлі. Ми припинимо працевлаштування людей за договорами доручення та підряду державними установами.
  3. Ми встановимо 35-годинний робочий тиждень, а також скасуємо 12-місячний розрахунковий період, завдяки якому приватні підприємства сьогодні уникають відшкодування працівникам понаднормової праці. Ми будемо намагатися уніфікувати робочий час у всьому Європейському Союзі.
  4. Ми розширимо повноваження Державної інспекції праці: встановимо право здійснювати нею позапланові перевірки та збільшимо штрафи за порушення прав працівників. Ми заборонимо виплачувати премії членам управлінь покараних за недотримання трудового законодавства у державних підприємствах.
  5. Ми гарантуємо право об’єднуватися в профспілки особам які працюють за цивільно-правовими договорами.
  6. Ми будемо підтримувати та заохочувати працівників до участі в управлінні підприємством. У компаніях, де немає профспілок, ми гарантуємо обираним працівниками представникам колективу такі ж повноваження, які мають профспілкові організації.
  7. Ми заборонимо безоплатні стажування та встановимо мінімальну погодинну оплату для стажистів. Ми врегулюємо інститут волонтерства та припинимо зловживання ним у комерційних цілях.
  8. Ми змінимо систему допомоги випускникам при входженні на ринок праці – встановимо піврічне працевлаштування випускників в некомерційних установах та організаціях, яке буде фінансуватися за рахунок державного бюджету.
  9. Ми будемо наполягати на тому, щоби заробітна плата була прозорою. Тільки таким чином ми зможемо досягти рівної зарплати за рівну працю, припинити дискримінацію за статевою ознакою або за віком.
  10. Ми обмежимо законом час торгівлі по неділях та святах, у тому числі в супермаркетах.
2. Справедливі податки для всіх
  1. Ми збільшимо розмір доходу, який не підлягає оподаткуванню до суми, яка відповідає дванадцяти прожитковим мінімумам.
  2. Ми встановимо нові ставки прогресивного оподаткування, за якими ті, хто заробляє менше, буде сплачувати нижчі, а ті, хто заробляє більше – вищі податки ніж сьогодні. Ми встановимо податкову ставку «для президентів» – 75% від доходів, які перевищують 500 000 злотих на рік.
  3. Ми переглянемо угоди про уникнення подвійного оподаткування з офшорними зонами. Всі громадяни Польщі, які ведуть бізнес у Польщі, зобов’язані платити податки у країні. Ми встановимо принцип конфіскації доходів, які свідомо приховуються.
  4. Ми скасуємо пропорційнне оподаткування, яке сьогодні використовується лише підприємцями, які заробляють найбільше. Усі платники податків повинні їх сплачувати за єдиною справедливою шкалою. Ми змінимо правила оподаткування доходів від приросту капіталу і доходів від оренди.
  5. Ми скасуємо верхню межу доходу, на який нараховуються пенсійні внески. Розмір внесків підприємців буде залежати від їхніх доходів, зі збереженням мінімальної ставки, яка забезпечує достойну пенсію.
  6. Ми встановимо прогресивне оподаткування приватних підприємств. Великі міжнародні компанії повинні платити вищі податки ніж маленькі фірми, які тільки розвиваються.
  7. Ми встановимо додатковий податок для тих корпорацій, які – замість інвестувати – тримають надлишки капіталу на банківських рахунках.
  8. Ми скасуємо податкові пільги компаніям, що працюють на території спеціальних економічних зон. Заощаджені таким чином гроші призначимо на створення стабільних робочих місць у новому державному виробництві.
  9. Польща повинна підтримати встановлення Європейським Союзом податку на фінансові транзакції. Європа спроможна припинити спекуляції шляхом оподаткування операцій, які здійснюються у фінансовому секторі.
  10. Ми встановимо застереження проти уникнення оподаткування, що даст державі реальний інструмент для боротьби з виводженням з Польщі неоподатковуваних прибутків транснаціональними корпораціями.
  11. Ми впорядкуємо та уніфікуємо систему інтерпретації податкового законодавства. Ми будемо діяти на користь стабільності податкового законодавства.
3. Держава, яка будує житло
  1. Ми створимо державну програму будівництва житла для найму, яка буде фінансуватися безпосередньо з центрального бюджету. Ми припинемо непряме субсидування девелоперів і банків за рахунок держави. Державне втручання впорядкує ринок житла, приведе до зниження цін на житло і підвищення його доступності.
  2. Ми встановимо принцип, за яким кожна злотівка, залучена від продажу комунального житла, буде виділятися на ремонт або побудову нових комунальних квартир.
  3. Ми будемо підтримувати створення житлових кооперативів шляхом надання їм фінансової підтримки та землі, що належить державі та місцевим громадам.
  4. Ми введемо закон про реприватизацію, який не дозволятиме переймати реституційні вимоги шахраям. Ті, хто пред’являє вимоги, які не викликають сумнівів, отримають грошову компенсацію у розмірі, який не перевищує 10% від вартості ділянки.
  5. Ми заборонимо виселення на вулицю та до приміщень, які непридатні для проживання.
  6. Ми зробимо житлові пільги доступнішими.
4. На службі здоров’ю, а не прибутку
  1. Ми ліквідуємо внески на медичне страхування – система охорони здоров’я фінансуватиметься безпосередньо з державного бюджету.
  2. Ми припинемо перехід системи охорони здоров’я на комерційні засади. Замість лімітів на процедури, медичні заклади отримають кошти на оплату персоналу та поточне утримання.
  3. Ми будемо протистояти загрозі нестачі медичного персоналу. Ми збільшимо зарплату медсестрам. Буде встановлено єдині стандарти зайнятості, які гарантують збільшення чисельності медичного персоналу, який припадає на одного пацієнта.
  4. Ми зробимо професію лікаря більш доступною шляхом збільшення кількості місць в інтернатурі.
  5. Ми відновимо сестринський доглад, стоматологічні кабінети та обов’язкові щеплення в школах. Лікувальні заклади у кожному селі будуть забезпечені сестринським медичним персоналом.
  6. Ми забезпечимо загальний доступ до контрацепції. Затрати на контрацептиви будуть повертатися частково, на процедури екстракорпорального запліднення – у повному обсязі.
  7. Ми виступаємо проти вирішення питання абортів шляхом кримінальної репресії. Закон, який діє у Польщі, не працює – його без проблем обходять заможні жінки, він б’є лише по бідних жінках, які перебувають у важкій життєвій ситуації. Незважаючи на різницю в етичній оцінці абортів, ми переконані, що держава повинна відмовитися від однобокого бачення на вирішення цієї проблеми. Рішення про материнство повинна приймати жінка.
  8. Ми збільшимо контроль медичних палат над лікарями, які не діють згідно з актуальними медичними знаннями.
  9. Ми будемо сприяти здоровому способу життя поляків, виділяючи кошти на підтримку заходів у сфері фізичної активності. Спортивні організації, які співфінансуються із залученням публічних коштів, будуть зобов’язані проводити програми з фізичної активізації, направлені на місцеві громади.
  10. Ми посилимо контроль над ринком біологічно активних добавок та фармацевтичним ринком, зокрема над ліками, які відпускаються без рецепта.
  11. Ми встановимо принцип, за яким рішення про покупку медичного устаткування будуть прийматися не на місцевому рівні, але з урахуванням потреб цілих регіонів. Завдяки тому медичне обладнання гарантовано буде використуватися.
5. Освіта та культура, які об’єднують
  1. Ми пов’яжемо видатки на освіту з ВВП. Пріоритет освіти повинен забезпечуватися державним бюджетом.
  2. Ми забезпечимо учнів початкових та середніх шкіл безкоштовними підручниками. Діти не будуть змушені носити у школу важкі ранці – вони матимуть можливість тримати книги в школі.
  3. Вчителькам та вчителям буде забезпечена гідна зарплата та стабільна зайнятість – відповідно до Хартії вчителя. Ми заборонимо укладати з вчителями дев’ятимісячні контракти, які залишають молодих педагогів без доходу під час канікул.
  4. Ми зупинимо ліквідацію та приватизацію шкіл. Ми використамо скорочення населення для зменшення кількості учнів у класах. Ми збільшимо освітню субсидію, підтримуватимемо додатковими коштами школи за межами великих міст.
  5. З метою вирівнювання освітніх можливостей ми збільшимо кількість вчителів у школах, які досягають гірших результатів. Ми будемо намагатися установити у широкому масштабі інститут асистента вчителя, який буде допомагати у проведенні уроків.
  6. Усі заняття з дітьми повинні проводитися за програмою та кадрами, які мають педагогічну підготовку. Ми введемо у школах обов’язкове і реалізоване за єдиною програмою статеве виховання. Викладання релігії у школах буде фінансуватися релігійними об’єднаннями.
  7. Ми поширимо коло студентів, яким надається соціальна підтримка. Ми підвищимо мінімальний дохід, який дає право на отримання стипендії до рівня 100% від прожиткового мінімуму. Ми збільшимо допомогу особам, які походять з-поза великих міст, у тому числі – доступність до гуртожитків. Їдальні в університетських будинках мають діяти на неприбутковій основі.
  8. Ми скоротимо роль грантової системи у фінансуванні науки. Конкурси на посади в університетах і культурних установах будуть проводитися на засадах відкритості, прозорості та гласності.
  9. Ми збільшимо фінансуваня місцевих ініціатив та культурної освіти. Ми будемо вимагати від культурних установ, які знаходяться у великих містах, підтримувати культурні заходи за межами їх розташовання.
  10. Ми відновимо освітній та культуротворчий характер публічного телебачення. Ми ліквідуємо рекламу на публічному телебаченні. Телевізійний абонемент буде замінений системою фінансування публічного телебачення за рахунок частки доходу від реклами, яка транслюється на приватних каналах.
  11. Ми змінимо навчальні програми таким чином, щоби вони сприяли всестороннєму та громадянському вихованню і не були продиктовані тиском чергових стандартизованих тестів.
  12. Ми заборонимо субсидувати приватні школи з державного бюджету.
6. Кінець поділу на Польщу А та Б
  1. Ми перенесемо частину центральних урядових установ за межі столиці. Їх рівномірне розміщення сприятиме розвитку бідніших регіонів; тим, хто керує державою буде легше помітити, що Польща — це не лише Варшава.
  2. Держава перестане покидати сільські райони. Суд, лікарня і середня школа повинні знаходитися настільки близько до кожного населеного пункту, щоби звідти до них можна було швидко та легко добратися.
  3. Ми поступово відновимо мережу приміських поїздів та автобусних сполучень. Замість того щоб витрачати гроші на демонстраційні проекти, такі як Pendolino [високошвидкісні електропоїзди, які курсують між найбільшими містами Польщі], ми направимо інвестиції на місцевий транспорт.
  4. Ми зупинимо ліквідацію шкільних та місцевих бібліотек і встановимо національну програму з будівництва культурно-соціальних центрів за межами великих міст.
  5. Ми збільшуємо кількість соціальних працівників в районах, які страждають від структурного безробіття і бідності.
  6. Ми встановимо обов’язок створити в кожному муніципалітеті точку, де будуть надаватися безкоштовні юридичні консультації.
7. Інша політика можлива
  1. Ми обмежимо зарплати депутатів до рівня трьох мінімальних заробітних плат. Прив’язка заробітної плати депутатів до мінімальної допоможе їм пам’ятати, як виглядає життя простих поляків.
  2. Ми ліквідуємо нинішню систему фінансування політичних партій. Партії будуть отримувати цільові кошти на оренду офісів, зарплати для невеликої кількості співробітників, публікацію інформаційних і виборчих матеріалів та на програмні експертизи. Ми заборонимо платні рекламні щити та комерційні ролики.
  3. Ми хочемо демократизувати виборчий процес. Ми встановимо в Польщі систему єдиного перехідного голосу, яка дозволяє громадянам голосувати за окремих кандидатів, а не партійні списки, і в той час (на відміну від мажоритарної системи) забезпечує пропорційне представництво меншин.
  4. Ми встановимо принцип, за яким клопотання про проведення референдуму, яке підписали 500 000 громадян, не може бути проігнороване парламентом.
  5. Ми встановимо принцип, за яким функцію міського голови можна буде виконувати протягом лише двох термінів. Це стосуватиметься також депутатів.
8. Дійсно соціальна держава
  1. Ми скасуємо критерій доходу, від якого залежить право на отримання грошей з Аліментаційного фонду [фонд, з якого виплачуються аліменти платників, які неспроможні їх платити самі або ухиляються від цього обов’язку]. Особи, які ухиляються від сплати аліментів, будуть переслідуватися у порядку державного обвинувачення.
  2. Ми значно підвищимо критерій доходу, який дає право претендувати на отримання соціальної допомоги. Ми гарантуємо законом, що він не може бути нижчим за прожитковий мінімум.
  3. На території кожної територіальної громади ми відкриємо будинок для престарілих та людей, які вимагають постійного догляду, у якому вони зможуть перебувати протягом дня. Фінансувати такі будинки буде держава. Кожен, хто постійно доглядає за хворим/престарілим/інвалідом повинен мати право на відпустку для відпочинку, відпустку через хворобу та пенсію.
  4. Ми спростимо процедуру отримання допомоги по безробіттю. Її зможуть отримувати також випускники. Молоді люди мають право на економічну безпеку під час пошуків своєї першої роботи.
  5. Ми забезпечимо місцями в дитячих садках і яслах всіх дітей, які цього потребують. У деяких закладах батьки зможуть скористатися доглядом за дітьми також увечері та у вихідні дні.
  6. Ми скасуємо податкові пільги на дітей та встановимо на їх місце загальну грошову допомогу, яку будуть отримувати всі батьки. До всіх дітей повинна потрапляти однакова допомога. Всі сім’ї матимуть рівні права, незалежно від статі партнерів – ми забезпечимо право на спадкування, призначення аліментів, а також спільний догляд за дітьми після припинення відносин між подружжям.
  7. Ми встановимо єдину 480-денну відпустку по догляду за дитиною, яка буде поділена порівну між батьками.
  8. Ми будемо послідовно виконувати положення Конвенції ООН про права інвалідів та намагатися усунути всі бар’єри, які не дозволяють особам з обмеженими можливостями брати повноцінну участь у суспільному житті та працювати.
  9. Ми будемо намагатися встановити рівну для всіх громадянську пенсію у розмірі достатньому для утримання, яка буде фінансуватися безпосередньо за рахунок прогресивних податків.
9. Активна держава, нова промисловість
  1. Ми створимо нові робочі місця у промисловості. На основі Банку Краєвого Господарства ми створимо державний цільовий фонд, який інвестуватиме в будівництво нової промисловості та впровадження технологій, розроблених у польських університетах.
  2. Замість того, щоб роздавати гроші приватним компаніям, ми створимо державні та муніципальні фонди, які будуть інвестувати в бізнес-проекти в обмін на частку у майбутньому прибутку.
  3. Ми встановимо принцип, за яким необхідною умовою для отримання компанією державних коштів буде дотримання нею трудових прав працівників і забезпечення хороших умов праці.
  4. Ми зробимо пріоритетною кооперативну діяльність. Замість виділяти гроші на гранти для створення неефективних маленьких компаній, ми будемо фінансово допомагати організувати кооперативи. Держава підтримуватиме створення мережі співробітництва між суб’єктами соціальної економіки.
  5. Ми опротестуємо підписання ТТІП – несприятливий торговельної угоди між Європейським союзом і Сполученими Штатами, яка буде створювати небезпечні привілеї для корпорацій, гальмувати розвиток польської промисловості і загрожувати демократії.
  6. Ми розробимо довгостроковий план енергетичної трансформації, який буде брати до уваги інтереси людей, що в даний час працюють у галузі гірничодобувної промисловості, енергетичні потреби країни та охорону навколишнього середовища.
Позиція щодо конфлікту в Україні

Партія РАЗОМ хоче, щоби польська зовнішня політика спиралась на принципи поваги до прав людини та прагнення миру. Ми виступаємо проти порушення прав людини. З цих причин, ми засуджуємо всі форми силової політики, останнім прикладом якої є агресія націоналістичного режиму Володимира Путіна щодо України. Кремль реалізує свої геополітичні амбіції за рахунок страждань простих людей: українців, росіян, татарів і представників інших національностей, які були втягнуті в сьогоднішній конфлікт. Незважаючи на те, що ми критично ставимося до консервативно-ліберальної політики українського уряду, в той же час ми вважаємо, що ніхто не має права підривати волю українців та українок, виражену під час демократичних виборів. Ми також не сумніваємося, що саме Володимир Путін винен у ескалації конфлікту і гуманітарній катастрофі на сході України.

Російський режим служить сьогодні вузькій еліті влади та бізнесу, яка експлуатує ресурси та роботу бідної більшості росіян. З вини цієї еліти зберігається положення Росії як держави з периферійною сировинною економікою, доходи від якої потрапляють лише до невеликої частини суспільства. У Росії проводиться абсолютно неоліберальна економічна політика, правлять державні олігархи. Оскільки правителі в Кремлі не в змозі запропонувати суспільству справедливу соціальну модель, вони замість неї пропонують росіянам міраж великодержавності, націоналістичну істерію та крайній консерватизм, вищою формою якого є юридично санкціонована гомофобія.

Згода на поширення в Польщі русофобії не може бути відповідью на імперську політику Кремля. Обов’язок лівих політичних сил — це протидія зростанню як русофобських, так і українофобських настроїв, які роздуваються в польському суспільстві. Ми виражаємо свою солідарність з політичними та соціальними силами, які борються за демократичну, соціально справедливу, мирну Росію. Ми будемо підтримувати подальший розвиток демократії та політичного плюралізму в Україні, а також зусилля українського суспільства обмежити впливи олігархії та зміцнити свою політичну суб’єктність. Ми виступаємо за право націй на самовизначення, але водночас хочемо підкреслити, що будь-які зміни державних кордонів повинні відбуватися лише спираючись на прозорий демократичний процес, під керівництвом Організації Об’єднаних Націй та з повагою до міжнародного права.

Ця позиція була прийнята Крайовою Радою партіі РАЗОМ 27-28 червня 2015 року

Переклад з польської мови: Марта Жаковська