Kliknij i przejdź na stronę kampanii.

Komitet Inicjatywy Ustawodawczej Ratujmy Kobiety 2017 został zarejestrowany 24 lipca 2017 r. Od tego momentu rozpoczyna się zbiórka podpisów pod projektem ustawy o prawach kobiet i świadomym rodzicielstwie, który przywraca pełnię praw reprodukcyjnych, daje kobietom prawo do legalnego przerwania ciąży do dwunastego tygodnia, jak też zapewnia rzetelną edukację seksualną w ramach programu szkolnego, umożliwia łatwy i darmowy dostęp do antykoncepcji, przywraca antykoncepcję awaryjną bez recepty oraz reguluje również stosowanie klauzuli sumienia przez lekarzy-ginekologów. Razem wspótworzyło komitet i aktywnie włączyło się w zbiórkę podpisów.

Kliknij i przejdź na stronę kampanii.

2 mln Polek i Polaków ma problem z bieżącym regulowaniem swoich należności. Średnia wartość długu jednej osoby wynosi 14 500 zł. Nieświadome swoich praw zadłużone osoby wpadają w sidła nieuczciwych firm windykacyjnych. Poznaj swoje prawa i nie daj się oskubać!

Kliknij i przejdź na stronę kampanii.

Przymusowe nadgodziny, nieprzestrzeganie BHP, płace poniżej stawki minimalnej, bezprawne kary i potrącenia z pensji oraz prześladowanie przez szefa — to codzienność wielu polskich pracowników. Łamanie prawa pracy to przestępstwo, ale pracownicy, których prawa są deptane, często boją się upomnieć o swoje. Czują, że są w tej nierównej walce sami. To musi się skończyć. Dlatego Razem i OPZZ otwierają Biuro Interwencji Prawnej.

Kliknij i przejdź na stronę kampanii.

Tzw. „deforma" edukacji minister Zalewskiej polega m.in. na likwidacji gimnazjów, utworzeniu ośmioletniej szkoły podstawowej i czteroletniego liceum oraz powołaniu szkół branżowych. Zdaniem Razem oraz nauczycieli, rodziców i samorządowców nie jest to dobra zmiana. Reforma edukacji stwarzy więcej zagrożeń niż szans, ponieważ ogranicza dostęp do edukacji ogólnokształcącej, skraca czas powszechnego kształcenia i obniża poziom jakości edukacji. Razem włączyło się w kampanię informacyjną, strajkową oraz referendalną, koordynowane przez ZNP.

Więcej wydarzeń w ramach kampanii – czytaj.

Kliknij i przejdź na stronę kampanii.

Obserwujemy niebezpieczny flirt instytucji publicznych ze skrajną, antydemokratyczną prawicą. Neofaszyści, antysemici, prawicowi bojówkarze uczestniczą na równych prawach w uroczystościach państwowych, są zapraszani na dyskusje w instytucjach publicznych, rasistowskie kapele organizują koncerty w miejscach publicznych. Politycy głównego nurtu swoimi publicznymi wypowiedziami podsycają ksenofobiczne nastroje. Skrajna prawica rozpanoszyła się w instytucjach państwowych i w mediach. Dzięki sympatii ze strony PiS, środowiska szerzące nienawiść są przekonane, że wraz z nadejściem prawicowych rządów wolno im wszystko. Ten związek czas zakończyć na dobre – zanim będzie za późno.

Razem nie godzi na takie sytuacje – przygląda się każdemu zgłoszeniu, nagłaśnia każdy przypadek, pojawia się, by zaprotestować.

Więcej wydarzeń w ramach kampanii – czytaj.

Kliknij i przejdź na stronę kampanii.

Na ulicach w Polsce coraz częściej można spotkać szokujące plakaty, które – pod pozorem walki z aborcją – epatują zakrwawionymi szczątkami. Bulwersującym obrazom towarzyszą nieprawdziwe, zmanipulowane i nieaktualne informacje.Nie ma naszej zgody na umieszczanie takich treści w przestrzeni publicznej! Nie powinno ich być zwłaszcza w okolicach szpitali, czyli placówek, gdzie pomocy szukają kobiety w ciąży zagrożonej, te które doświadczyły poronienia czy te, które mają prawo do legalnej i bezpiecznej aborcji. Rozstawianie makabrycznych plakatów nie jest żadną kampanią informacyjną – to próba brutalnego wpłynięcia na nasze decyzje i sterroryzowania nas.

Nie musimy bezczynnie godzić się na przymusowe oglądanie okaleczonych płodów! Razem możemy doprowadzić do zlikwidowania sadystycznych galerii.

Kliknij i przejdź na stronę kampanii.

#CzarnyProtest to akcja zapoczątkowana w mediach społecznościowych przez Partię Razem. Bardzo szybko okazało się, że prawa kobiet to temat ważny dla mnóstwa z nas - nie tylko dla tych, które wcześniej organizowały manify i pikiety.

Do Czarnego Protestu przyłączyły się postaci publiczne - aktorki czy dziennikarki, ale o jego sile zdecydowały przede wszystkim zwykłe dziewczyny ze wszystkich zakątków Polski. Dzień po starcie protest przeniósł się z sieci na ulice wielu miast w Polsce. #CzarnyProtest to nasz głos w walce o prawa kobiet. Nie godzimy się na barbarzyńską ustawę antyaborcyjną, która odbiera nam wszystkim godność i bezpieczeństwo. Kolor czarny stał się symbolem naszego sprzeciwu.

Wydarzenia w ramach kampanii – czytaj więcej.

Razem dla puszczy – stanowczo protestujemy przeciwko masowym wycinkom w Puszczy Białowieskiej! Prawdziwym szkodnikiem w lesie jest nie kornik, lecz minister Szyszko, który drzewa chce „ratować" piłą. Nie pozwólmy na to! Apelujemy do wszystkich przyjaciół Puszczy, polskiej przyrody i Podlasia, o włączenie się w akcję społecznego sprzeciwu wobec tego barbarzyństwa. Przyroda to nie zasób, lecz klejnot, o który powinniśmy zadbać.

Czytaj więcej – zbieramy i uzupełniamy na bieżąco informacje o serii organizowanych specjalnie wydarzeń, debat, protestów, z bieżącym monitorowaniem sytuacji prawnej i prac toczących się w Puszczy.

Kliknij i przejdź na stronę kampanii.

7 listopada 1918 roku w Lublinie ogłosił swój manifest Tymczasowy Rząd Ludowy kierowany przez Ignacego Daszyńskiego i utworzony przez działaczy PPS, PPSD i PSL „Wyzwolenie”. Był to pierwszy rząd w nowoczesnej historii Polski budujący państwo oparte na demokracji, sprawiedliwości społecznej i równych prawach dla wszystkich obywateli i obywatelek.

Z okazji rocznicy tego wydarzenia przygotowaliśmy „Daszyniówkę" (jednodniówkę o Tymczasowym Rządzie Ludowym) oraz dwa e-booki. Pierwszy to pamiętniki, zapis wspomnień Daszyńskiego, które przygotował na prośbę Związku Robotniczych Stowarzyszeń Spółdzielczych „Proletariat”. Obejmują okres 1866-1918 – od urodzenia Daszyńskiego, przez jego działalność polityczną na terenie Galicji i pierwszą wojnę światową aż do odzyskania niepodległości przez Polskę. Drugi to zbiór szkiców politycznych. Możne je czytać online lub pobrać w wielu formatach.

Kliknij i przejdź na stronę kampanii.

Demokracja przedstawicielska przeżywa kryzys zaufania. Potrzeba nam odcięcia się od skorumpowanego i zabetonowanego systemu politycznego oraz zmiany głębszej niż ta dokonywana co cztery lata przy urnach wyborczych. Liczne oddolne inicjatywy społeczne żądają poszerzenia udziału obywateli w procesie politycznym, m.in: partycypacji obywatelskiej czy kontroli nad sprawującymi władzę.

Zarządzenie bez konsultacji społecznych przez prezydenta Komorowskiego referendum na 6 września 2015 roku to kolejne świadectwo oderwania władzy od rzeczywistości, a nie próba rozwiązania problemu. Projekt zaproponowany w referendum był szczególnie szkodliwy – JOW-y to fałszywa obietnica odnowy demokracji na skróty. JOW-y to system dwupartyjny. JOW-y to oligarchizacja polityki. JOW-y to zmielenie głosów. JOW-y to recepta na pogłębienie obecnego kryzysu zaufania do demokracji przedstawicielskiej. Dlatego przed referendów 6 września 2015 roku postanowiły powiedzieć stanowcze ‘nie’ dla JOW-ów! Kampania powstała dzięki współpracy Koalicji 6 września: Partii Razem, Kraków Przeciw Igrzyskom, Miasto Jest Nasze i Partii Zieloni.