72 lata temu w okupowanej przez hitlerowskie Niemcy Warszawie wybuchło zbrojne powstanie. Było to drugie po tragicznym powstaniu w getcie militarne wystąpienie w stolicy Polski. Niemcy wymordowali tysiące cywilów i zniszczyli centrum lewobrzeżnej Warszawy. Po 63 dniach walk powstańcy skapitulowali. Tysiące ludzi zostały wygnane z dymiących jeszcze ruin - miasto opustoszało.

Powstanie warszawskie miało charakter antyfaszystowski. Wrogiem w nim było państwo nazistowskie, które kierowane nienawistną, rasistowską ideologią doprowadziło do najbardziej przerażających zbrodni w historii ludzkości. Trzeba o tym głośno przypominać dzisiaj, kiedy skrajna prawica próbuje zawłaszczać pamięć o tamtych dniach. Nie ma zgody na odradzanie się ideologii, która kilkadziesiąt lat temu zamieniła Europę w piekło!

W rocznicę tych ważnych i bolesnych dla Warszawy wydarzeń delegacja władz krajowych i okręgu warszawskiego Razem złożyła w trakcie oficjalnych uroczystości wieniec przed Grobem Nieznanego Żołnierza.

Polecamy tekst członka Rady Krajowej Razem Jakuba Daneckiego - Powstanie Warszawskie - walka z faszyzmem.