Media donoszą, że rząd planuje wypowiedzenie konwencji o zapobieganiu i zwalczaniu przemocy wobec kobiet i przemocy domowej. Jesteśmy tym zaniepokojeni, dlatego domagamy się od rządu wyjaśnień - wysyłamy wnioski o dostęp do informacji publicznej: www.bit.do/przeciw-przemocy

Przypomnijmy - mowa o dokumencie, który gwarantuje m. in. bezpłatną pomoc prawną dla ofiar przestępstw seksualnych czy uczenie dzieci rozwiązywania konfliktów bez użycia przemocy.

Co oznaczałoby wypowiedzenie konwencji przez Polskę? Zaczęlibyśmy żyć w kraju, gdzie gwałt jest przestępstwem tak błahym, że nie jest ścigany z urzędu! Chcesz wiedzieć, co planuje rząd? Wyślij maila (wzór w wydarzeniu)! Zapełnijmy skrzynki mailowe Kancelarii Prezesa Rady Ministrów wnioskami o udzielenie dostępu do informacji publicznej. Rządzący muszą się jednoznacznie zdeklarować: są gotowi walczyć z przemocą domową czy wolą udawać, że problem nie istnieje?