Z zaniepokojeniem przyjmujemy fakt publikacji przez podlaski oddział Obozu Narodowo-Radykalnego w serwisie Twitter zdjęcia, przedstawiajacego policjanta w mundurze z emblematem „Śmierć wrogom ojczyzny”. Doceniajac fakt reakcji z oficjalnego konta Policji na Twitterze i żądanie usunięcia zdjęcia, zwracamy się z prośbą o udzielenie odpowiedzi na nastęujace pytania:

Czy jest to autentyczny mundur policjanta z regionu podlaskiego (lub jakiegokolwiek innego)? Czy policjanci mogą w taki sposób (lub jakikolwiek inny) modyfikować mundury? Czy policja wszczęła wewnętrzne postępowanie wyjaśniające w tej sprawie? Jakie konsekwencje przewidziane są dla policjanta, który używa tego typu emblematów? Czy w przypadku gdyby zdjęcie nie było prawdziwe, Policja podejmie działania wobec ONR Podlasie w związku z wykorzystaniem w taki sposób policyjnego munduru?

Hasło „śmierć wrogom ojczyzny” w oczywisty sposób nawołuje do skrajnej przemocy, wzywa do zabijania ludzi. Jest to zawołanie grup nacjonalistycznych i neofaszystowskich.

Żyjemy w czasach, gdy ruchy ekstremistyczne przybierają na sile. Od służb takich jak policja oczekujemy, że będą chronić obywatelki i obywateli przed aktami przemocy, na które jesteśmy narażeni ze strony grup radykalnych, gloryfikujących agresję i przemoc. Zadaniem policji jest przeciwdziałanie radykalizacji i ochrona wartości społeczeństwa demokratycznego, a nie uleganie i akceptowanie nienawistnej ideologii. Brak reakcji na ten i podobne mu incydenty tworzy atmosferę przyzwolenia na neofaszystowską przemoc. Naszywka na mundurze podkopuje zaufanie do Policji i podważa istotę Państwa pracy. Kraj, w którym zwykli obywatele nie ufają, czy wręcz boją się policji, zmierza w kierunku autorytarnym.

Mamy nadzieję, że wyjaśnią Państwo tę sytuację, a funkcjonariusz który postanowił w ten sposób wyrazić swoje „oglądy”, poniesie konsekwencje służbowe. Jeżeli zdjęcie jest jedynie inicjatywą podlaskich działaczy ONR, domagamy się stanowczej reakcji wobec osób szerzących przemoc w internecie z wykorzystaniem autorytetu Policji.