Temat debat to udział kobiet w życiu publicznym w Polsce – spróbujemy odpowiedzieć na szereg nasuwających się wszystkim pytań:

• Jakie są przyczyny dysproporcji w udziale kobiet i mężczyzn w działalności politycznej na poziomie krajowym i lokalnym, a także metodach ich niwelowania.
  • Jakie formy przyjmuje udział kobiet w debacie publicznej, obecność w studiach telewizyjnych, radiowych, panelach i dyskusjach.
  • Czy za niski udział kobiet w programach opiniotwórczych należy winić media, dziennikarzy, odbiorców – czy może wina leży po stronie samych kobiet?
  • Jaki jest wizerunek kobiet w mediach?
  • Dzięki czemu możliwa była tak powszechna mobilizacja kobiet, jaka miała miejsce w czasie Czarnego Protestu i Strajku Kobiet - masowych manifestacji przeciwko zaostrzeniu ustawy antyaborcyjnej?
  • Jak wydarzenia te były przedstawiane w mediach oraz jakie wnioski możemy z nich wyciągnąć.
  • Jak fakt, że państwo wycofuje się z mniejszych miejscowości, wpływa na aktywność zawodową kobiet oraz działania pozazawodowe, w tym społeczne?
  • Jak wygląda zaangażowanie w politykę lokalną w małych miejscowościach, np. w gorący temat Puszczy Białowieskiej?

W debatach udział wezmą: Agnieszka Dziemianowicz-Bąk i Weronika Samolińska (Zarząd Krajowy partii Razem) oraz lokalne działaczki społeczne i kulturalne: Joanna Łapińska (grupa „Lokalsi przeciwko wycince Puszczy Białowieskiej") i Katarzyna Winiarska (Fundacja Edukacyjna Jacka Kuronia/Uniwersytet Powszechny w Teremiskach), a także: Joanna Głuszek (doktorantka literaturoznawstwa na Uniwersytecie w Białymstoku, wolontariuszka, m.in. DZIEW/CZYNÓW i Szlachetnej Paczki), Anna Mierzyńska (specjalistka ds marketingu politycznego i kreowania publicznego wizerunku), dr Katarzyna Sztop-Rutkowska (socjolożka, działaczka organizacji pozarządowych), Dorota Zerbst (przewodnicząca Zarządu Regionu KOD Podlaskie). Prowadziła Ula Raducha.