Składamy hołd strajkującym robotnicom i robotnikom – bohaterom Lubelskiego Lipca 1980, którzy pokazali całej Polsce, jak się walczy o swoje prawa.

Strajki na Lubelszczyźnie miały przełomowy charakter, ponieważ pozwoliły po raz pierwszy przełamać barierę strachu i udowodniły, że można uzyskać socjalno-polityczne ustępstwa ze strony władzy komunistycznej bez rozlewu krwi. Siła i skuteczność lipcowych strajków lubelskich stały się sygnałem do działania dla stoczniowców na Wybrzeżu w sierpniu 1980 roku.

Rocznica wybuchu pierwszych strajków 8 lipca 1980 r. przypomina nam o postulatach ogłaszanych wówczas w lubelskich zakładach, których wspólnym mianownikiem były godne warunki zatrudnienia, wynagrodzenie realnie zapewniające utrzymanie oraz podmiotowe traktowanie poszczególnych pracowników i całych załóg w zakładach pracy. Nie możemy również zapomnieć o tym, że przemiany ustrojowe, możliwe dzięki odwadze i determinacji strajkujących, miały szczególnie dotkliwe konsekwencje dla samych robotników, ich położenia socjalnego i zawodowego. Partia Razem konsekwentnie stoi po stronie pracownic i pracowników walczących o poszanowanie ich praw i niejednokrotnie doświadczających z tego powodu represji w miejscu pracy. Każdy taki przypadek jest bolesnym przypomnieniem, że postulaty strajkowe Lubelskiego Lipca wciąż nie zostały w pełni zrealizowane.