Partia RAZEM z zadowoleniem przyjmuje wyrok Trybunału Konstytucyjnego uznający za zgodne z ustawą zasadniczą zmiany w Otwartych Funduszach Emerytalnych przeprowadzone przez ustępujący rząd, obejmujące przekazanie części środków z OFE do ZUS i przyjęcie jako domyślnego oszczędzania w ZUS.

Prywatyzacja systemu emerytalnego przyniosła gigantyczne zyski wielkiemu kapitałowi będącemu właścicielem OFE, jednocześnie generując spiralę zadłużenia państwa (szacuje się, że w konsekwencji wprowadzenia OFE dług publiczny wzrósł o ok. 300 mld zł) i niewiele oferując przyszłym emerytom. Wycofanie się z niej było jednym z niewielu godnych poparcia działań koalicji PO-PSL, nawet jeśli nie zostało przeprowadzone do końca i było motywowane głównie obawą o przekroczenie progów długu publicznego, a nie głębszym myśleniem o systemie emerytalnym.

Z zadowoleniem przyjmujemy też wyrok Trybunału Konstytucyjnego potwierdzający wprowadzony ustawowo zakaz inwestowania przez OFE w papiery dłużne Skarbu Państwa. Możliwość taka powodowała, że towarzystwa emerytalne kupowały te instrumenty, jednocześnie pobierając prowizje od ubezpieczonych, stając się zbędnym pośrednikiem.