RADA KRAJOWA

Krzysztof Adamski - Rada KrajowaRada Krajowa

Krzysztof Adamski

Anglista i skandynawista z Gdyni. Zwolennik modelu skandynawskiego w gospodarce i demokracji bezpośredniej w polityce.

Iwo Augustyński - Rada KrajowaRada Krajowa

Iwo Augustyński

Doktor nauk ekonomicznych. Wykładowca na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. W wolnych chwilach bloger. Zwolennik nauki opartej na danych. Chce pokazać, że ekonomia daje narzędzia poprawy bytu wszystkich ludzi a nie tylko najbogatszych.

Katarzyna Babis - Rada KrajowaRada Krajowa

Katarzyna Babis

Rysowniczka z Lublina. Autorka komiksów i książek dla dzieci. Prowadzi programy arteterapii dla wykluczonych: więźniów, osób starszych i niepełnosprawnych. W swoich pracach często porusza tematy społeczne i ekonomiczne. Działalność w Razem to pierwsza podjęta przez nią forma aktywności politycznej.

Jakub Baran - Rada Krajowa

Jakub Baran

Student filozofii, człowiek wykonujący różne prace. Przewodniczący krakowskiego oddziału Platypus. Były asystent społeczny Anny Grodzkiej, startował do Rady Miasta Krakowa z list komitetu Kraków Przeciwko Igrzyskom.

Barbara Brzezicka - Rada Krajowa

Barbara Brzezicka

Romanistka, filozofka, tłumaczka, pracownica naukowa Uniwersytetu Gdańskiego. Uwielbia nauczanie, a naukowo drąży obecnie tematy na pograniczu językoznawstwa, filozofii i polityki. Stara się obalać mity neoliberalizmu.

Filip Chudy - Rada KrajowaRada Krajowa

Filip Chudy

Numeryk z Wrocławia, w wolnych chwilach muzyk. Obrońca praw cyfrowych. Marzy o tym, by gospodarka zaczęła wreszcie służyć społeczeństwu.

Piotr Czerniawski - Rada Krajowa

Piotr Czerniawski

Aktywista, feminista, redaktor wrocławskiego pisma „Rita Baum”. Od kilkunastu lat działa w organizacjach pozarządowych zajmujących się kulturą, polityką społeczną i równościową. Pracuje w agencji koncertowej.

Kaja Filaczyńska - Rada KrajowaRada Krajowa

Kaja Filaczyńska

Lekarka rezydentka. Pochodzi z Mielca, obecnie pracuje w Opolu. Marzy o tym, by celem polityki państwa było zdrowia i podnoszenie jakości życia obywateli.

Barbara Grobler - Rada Krajowa

Barbara Grobler

Urodziła się w Krakowie, jest informatyczką. Obecnie pracuje w dużej korporacji na stanowisku inżyniera kontroli jakości oprogramowania. W kampanii do Sejmu w 2015 r. – szefowa małopolskiego sztabu wyborczego.

Joanna Grzymała-Moszczyńska - Rada KrajowaRada Krajowa

Joanna Grzymała-Moszczyńska

Krakowianka, doktorantka w Instytucie Psychologii UJ, trenerka antydyskryminacyjna, aktywistka. Działa na rzecz równości w edukacji i wierzy w politykę opartą o dowody. W wolnych chwilach pszczelarka śpiewająca w chórze.

Karolina Haska - Rada KrajowaRada Krajowa

Karolina Haska

Mieszkanka Wejherowa, z pochodzenia Gdańszczanka. Z pierwszego wykształcenia socjolożka, które uzupełniła studiami pedagogicznymi, historycznymi oraz z zakresu testowania oprogramowania. Obecnie pracowniczka administracyjna. Mama trzyletniej Łucji, zainteresowana jak najszerszymi reformami z obszaru polityki rodzinnej i społecznej.

Agnieszka Herrmann-Jankowska - Rada KrajowaRada Krajowa

Agnieszka Herrmann-Jankowska

Antyautorytarna feministka i antyfaszystka, była skłoterka, ultrabiegaczka i crossfitterka, z zawodu artystka plastyk. Pochodzi z Berlina, który opuściła by mieszkać w lesie w woj. lubuskim z rodziną i liczną gromadą uratowanych zwierząt. Uprawia intensywnie sport, dużo czyta, działa na rzecz różnych sierściuchów i remontuje dom.

Martin Irzyk - Rada KrajowaRada Krajowa

Martin Irzyk

Rodowity dobrzechowianin, chłop z dziada pradziada. Ukończył informatykę na AGH i socjologię na UJ. Nie zgadza się na to, by Polki i Polacy musieli wyjeżdzać po godność za granicę.

Wiola Krysiak - Rada KrajowaRada Krajowa

Wiola Krysiak

Pochodzi z małej miejscowości Bolimów, obecnie mieszka w Łodzi. Skończyła pracę socjalną, doświadczenie polityczne zdobyła w Młodych Socjalistach i Zielonych. Priorytetem jest dla niej równość w każdej dziedzinie życia.

Dariusz Litkiewicz - Rada KrajowaRada Krajowa

Dariusz Litkiewicz

.Szczecinianin, rocznik ’67. Z wykształcenia ekonomista, od wielu lat zaangażowany w walkę z bezdomnością psów i kotów. Wraz z żoną Anią prowadzi fundację „Cztery Łapy”, udziela się także w zarządzie Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Binowa.

Magda Mips - Rada KrajowaRada Krajowa

Magda Mips

Projektantka aplikacji mobilnych i internetowych, historyczka literatury. Feministka, która chciałaby, żeby Polska była faktycznie „państwem prawa i sprawiedliwości społecznej” oraz zmniejszających się nierówności społecznych. Pomagała kobietom przełamywać bariery na rynku pracy i wchodzić w świat IT. Pochodzi z Białegostoku, mieszka w Warszawie.

Katarzyna Paprota - Rada KrajowaRada Krajowa

Katarzyna Paprota

Członkini Komitetu Honorowego Parady Równości. Feministka, aktywistka, publicystka, główna koordynatorka XVI Manify, współtwórczyni projektu Bezpieczny Konwent. Prywatnie fotografuje graffiti i gra w brutalne gry wideo.

Paweł Preneta - Rada KrajowaRada Krajowa

Paweł Preneta

Rzeszowianin z urodzenia i wyboru. Zawodowo związany z IT. Od kilkunastu lat zaangażowany w różne inicjatywy lewicy pozaparlamentarnej. Wiele lat temu współzałożyciel Młodych Socjalistów.

Sara Prussak - Rada KrajowaRada Krajowa

Sara Prussak

Gdańszczanka, feministka, anglistka. Urodzona w 1990 roku, działalność społeczną zaczęła od dorywczego wolontariatu. Wiosną 2016 zrozumiała, że czas aktywnie zabiegać o lepszą Polskę i wstąpiła do Razem, gdzie zaangażowała się przede wszystkim w obronę praw reprodukcyjnych kobiet. Chce polityki równościowej dla kobiet, społeczności LGBTQ+, mniejszości etnicznych i religijnych, oraz grup wykluczonych ekonomicznie. Kocha kotki.

Jerzy Przystajko - Rada KrajowaRada Krajowa

Jerzy Przystajko

Urodził się w 1985 roku i pochodzi z Opola. Ukończył farmację na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu. Pracuje jako aptekarz, z okienka obserwuje, jak wolny rynek kolonizuje medycynę. W Razem pod hasłem „w służbie zdrowiu, a nie zyskom” zobaczył szansę na państwo stojące na straży zdrowia obywateli.

Katarzyna Rosińska - Rada KrajowaRada Krajowa

Katarzyna Rosińska

Studentka prawa i filozofii na Uniwersytecie w Białymstoku. Wcześniej niespełna 20 lat mieszkała w Opolu. Jest w Razem, ponieważ chce walczyć z nierównościami społecznymi i działać w interesie osób dyskryminowanych. Związana z ruchem recytatorskim. Interesuje się literaturą.

Weronika Samolińska - Zarząd KrajowyZarząd Krajowy

Weronika Samolińska

Od 19 czerwca do 22 listopada 2015 roku członkini Zarządu Okręgu Warszawskiego. W wyborach parlamentarnych w 2015 roku pełnomocniczka finansowa KW Razem.

Helena Strokowska - Rada KrajowaRada Krajowa

Helena Strokowska

Mieszkanka Gliwic, absolwentka fizyki (1980) i informatyki (2006) na Politechnice Śląskiej. Niegdyś programistka w elektrowni i elektrociepłowni, obecnie na emeryturze. Przez 30 lat działała w ruchu miłośników fantastyki, była członkinią Zarządu i Komisji Rewizyjnej Śląskiego Klubu Fantastyki. Wolontariuszka przy organizacji konwentów w Polsce i na świecie. Zwolenniczka świeckiego państwa, niedawno odkryła pastafarianizm.

Monika Sulka - Rada KrajowaRada Krajowa

Monika Sulka

Mieszkanka Piotrkowa Trybunalskiego. Do Razem wstąpiła w 2015 roku, w okresie od maja 2016 do czerwca 2017 członkini Krajowego Sądu Koleżeńskiego Razem. Zawodowo i z zamiłowania specjalistka ds. bhp - propagująca kulturę bezpieczeństwa pracy. Doktorantka na Wydziale Nauk Ekonomicznych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Autorka i współautorka publikacji naukowych m.in.: "Polityka państwa wobec bezrobocia" czy "Koszty wypadków przy pracy (na przykładzie Zakładu Karnego w Czerwonym Borze)". Prywatnie szczęśliwa mama

Maciej Szlinder - Rada KrajowaRada Krajowa

Maciej Szlinder

filozof, socjolog, ekonomista. Doktor nauk humanistycznych. Prezes Polskiej Sieci Dochodu Podstawowego. Redaktor czasopisma naukowego "Praktyka Teoretyczna". Tłumacz. Gdynianin z pochodzenia, Poznaniak z wyboru. Miłośnik kotów, gór, piłki nożnej oraz gier planszowych.

Monika Szymańska - Rada KrajowaRada Krajowa

Monika Szymańska

.

Jan Świeczkowski - Rada KrajowaRada Krajowa

Jan Świeczkowski

Urodzony w 1991 w Pile, dokąd powrócił po dłuższym pobycie we Wrocławiu. Absolwent filologii hiszpańskiej, zafascynowany (choć nie bezkrytycznie) nowymi sposobami robienia polityki wyłaniającymi się na Półwyspie Iberyjskim - najpierw Oburzonymi, a później Podemos. Polityki nie polegającej na noszeniu teczek za panem posłem uczył się w Młodych Socjalistach.

Joanna Wicha - Rada KrajowaRada Krajowa

Joanna Wicha

Pielęgniarka i socjolożka. Od trzydziestu lat w służbie zdrowia. Obecnie pracuje w szpitalu dziecięcym. Mieszka w Warszawie. W Razem od wiosny 2015 r. Przekonana o tym, że dobrze zarządzane państwo, może być gwarantem godnego życia jego obywateli. Prywatnie miłośniczka kotów i wypraw rowerowych.

Marcin Wolniewicz - Rada KrajowaRada Krajowa

Marcin Wolniewicz

Torunianin na emigracji, zaangażowany w Razem, żeby mieć po co wracać. Z zawodu muzyk, pracuje jako informatyk. Marzy o aktywnym politycznie społeczeństwie i przekazaniu większej decyzyjności miastom i samorządom.

Marcin Wroński - Rada KrajowaRada Krajowa

Marcin Wroński

Ekonomista, urodził się i mieszka w Warszawie. Członek zarządu Oddziału Warszawskiego PTE. Kończy studia ekonomiczne w SGH, gdzie przygotowuje pracę dyplomową dotycząca polityki rynku pracy lewicy, prowadzi działalność gospodarczą oraz uczy licealistów i licealistki ekonomii. Publikował m. in. w: „Obserwatorze Finansowym”, „Krytyce Politycznej”, „Tygodniku Przegląd”, „Wiedzy i Życiu”. Przekonany, że polityka austerity nie jest ekonomiczną koniecznością, a jedynie politycznym wyborem.

Sebastian Żuchowski - Rada KrajowaRada Krajowa

Sebastian Żuchowski

Urodził się w Kielcach. Z wykształcenia logistyk. Interesuje się marketingiem terenowym, historią współczesną oraz podróżami. Działa w kieleckim NGO "Kielecka Szkoła Partycypacji" jako członek zespołu ds. infrastruktury w mieście. Do Razem przyciągnęła go wizja państwa sprawiedliwego dla wszystkich, bez nierówności społecznych oraz dyskryminacji.