WykopFacebook

RADA KRAJOWA

Anna Adamczyk - Rada KrajowaRada Krajowa

Anna Adamczyk

Pochodzi z Kielc, mieszka w Warszawie. Z wykształcenia inżynierka mechaniczka, na studiach budowała europejskiego studenckiego satelitę. Obecnie asystentka w Polskiej Akademii Nauk, zajmuje się dosyć innowacyjną metodą przetwarzania danych sejsmicznych. Chciałaby, żeby w Polsce ludzie przestali się bać walczyć o swoje prawa.

Krzysztof Adamski - Rada KrajowaRada Krajowa

Krzysztof Adamski

Anglista i skandynawista z Gdyni. Zwolennik modelu skandynawskiego w gospodarce i demokracji bezpośredniej w polityce.

Katarzyna Babis - Rada KrajowaRada Krajowa

Katarzyna Babis

Rysowniczka z Lublina. Autorka komiksów i książek dla dzieci. Prowadzi programy arteterapii dla wykluczonych: więźniów, osób starszych i niepełnosprawnych. W swoich pracach często porusza tematy społeczne i ekonomiczne. Działalność w Razem to pierwsza podjęta przez nią forma aktywności politycznej.

Jakub Baran - Rada Krajowa

Jakub Baran

Student filozofii, człowiek wykonujący różne prace. Przewodniczący krakowskiego oddziału Platypus. Były asystent społeczny Anny Grodzkiej, startował do Rady Miasta Krakowa z list komitetu Kraków Przeciwko Igrzyskom.

Maciej Baron - Rada KrajowaRada Krajowa

Maciej Baron

Urodził się w Szczecinie, mieszka w Londynie gdzie pracuje jako „kreatywny programista”. Absolwent informatyki na Uniwersytecie w Cardiff. W Wielkiej Brytanii wspiera wiele inicjatyw politycznych i społecznych, w tym Radykalną Inicjatywę Antyrasistowską broniącą prawa imigrantów. Wrzeszczy na protestach.

Arkadiusz Bolejko - Rada KrajowaRada Krajowa

Arkadiusz Bolejko

Student prawa, znający z doświadczenia perspektywę zarówno pracownika fizycznego, jak i umysłowego. Zwolennik zwiększenia nakładów na komunikację publiczną w miastach oraz przeciwnik określenia „Polska Wschodnia”, skupiającego w dwóch słowach regiony o podobnych problemach wynikających z różnych przyczyn. Miłośnik Olsztyna.

Paulina Borek - Rada KrajowaRada Krajowa

Paulina Borek

Urodziła się, mieszka i pracuje w Kielcach. Z zawodu jest specjalistką ochrony środowiska, z wykształcenia – inżynierką produkcji i specjalistką GIS oraz gospodarki regionalnej. Aktywistka miejska i działaczka społeczna. Marzy o Polsce ze świadomymi, dumnymi mieszkańcami, którzy przy tworzeniu ustawodawstwa będą się kierować nie swoimi poglądami religijnymi, a ogólnym dobrem społecznym wszystkich osób przebywających w ich państwie, nie tylko obywateli.

Jerzy Brania-Schmidt - Rada KrajowaRada Krajowa

Jerzy Brania-Schmidt

Mąż, ojciec i dziadek. Opiekun dwojga czernyszy. Działacz ruchów wspierających obywatela wobec instytucji finansowych (PRO, SBB, Frankowicze do Sejmu). Zwolennik rozwiązań pokojowych. Jeździec rowerowy.

Joanna Bronowicka - Rada Krajowa

Joanna Bronowicka

Socjolożka z Opola, mieszka w Berlinie, pracuje na uniwersytecie Viadrina. Często rozmawia z ludźmi, którzy chcą z Polski wyjechać lub do niej wrócić. Lubi paprotki, ale nie w polityce.

Barbara Brzezicka - Rada Krajowa

Barbara Brzezicka

Romanistka, filozofka, tłumaczka, pracownica naukowa Uniwersytetu Gdańskiego. Uwielbia nauczanie, a naukowo drąży obecnie tematy na pograniczu językoznawstwa, filozofii i polityki. Stara się obalać mity neoliberalizmu.

Dorka Budacz - Rada KrajowaRada Krajowa

Dorka Budacz

Urodzona w Nowym Sączu. Absolwentka MISH UW i warszawskiej ASP, z wykształcenia scenografka i kulturoznawczyni; pracuje jako artystka, animatorka kultury i koordynatorka projektów naukowo-artystycznych. Działa społecznie i pracowała zawodowo dla artystów, organizacji pozarządowych oraz instytucji kultury. Szczególnie ważna była dla niej dekada wolontariatu w programie pomocy wybitnie zdolnym Krajowego Funduszu na rzecz Dzieci.

Maciej Burzyński - Rada KrajowaRada Krajowa

Maciej Burzyński

Urodzony i obecnie mieszkający w Kielcach, ukończył prawo na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. Zdeklarowany socjalista. Zwolennik państwa opiekuńczego, silnego i realnie obecnego w gospodarce, przeciwnik globalizacji i kapitalizmu.

Damian Cacek - Rada KrajowaRada Krajowa

Damian Cacek

Były żołnierz zawodowy i pracownik ochrony. Obecnie pracuje w ZG Rudna KGHM. W pracy pełni również funkcję Społecznego Inspektora Pracy.

Piotr Czerniawski - Rada Krajowa

Piotr Czerniawski

Aktywista, feminista, redaktor wrocławskiego pisma „Rita Baum”. Od kilkunastu lat działa w organizacjach pozarządowych zajmujących się kulturą, polityką społeczną i równościową. Pracuje w agencji koncertowej.

Barbara Grobler - Rada Krajowa

Barbara Grobler

Urodziła się w Krakowie, jest informatyczką. Obecnie pracuje w dużej korporacji na stanowisku inżyniera kontroli jakości oprogramowania. W kampanii do Sejmu w 2015 r. – szefowa małopolskiego sztabu wyborczego.

Sylwester Głowacki - Rada KrajowaRada Krajowa

Sylwester Głowacki

Z wykształcenia jestem biotechnologiem, ale po studiach pracowałem jako freelancer pisząc teksty. Obecnie pracuję w back-office dużego banku. Lubię słuchać muzyki i czytać literaturę sf. W Razem podoba mi się śmiałość wizji.

Joanna Grzymała-Moszczyńska - Rada KrajowaRada Krajowa

Joanna Grzymała-Moszczyńska

Krakowianka, doktorantka w Instytucie Psychologii UJ, trenerka antydyskryminacyjna, aktywistka. Działa na rzecz równości w edukacji i wierzy w politykę opartą o dowody. W wolnych chwilach pszczelarka śpiewająca w chórze.

Agnieszka Herrmann-Jankowska - Rada KrajowaRada Krajowa

Agnieszka Herrmann-Jankowska

Antyautorytarna feministka i antyfaszystka, była skłoterka, ultrabiegaczka i crossfitterka, z zawodu artystka plastyk. Pochodzi z Berlina, który opuściła by mieszkać w lesie w woj. lubuskim z rodziną i liczną gromadą uratowanych zwierząt. Uprawia intensywnie sport, dużo czyta, działa na rzecz różnych sierściuchów i remontuje dom.

Krzysztof Ignaciuk - Rada KrajowaRada Krajowa

Krzysztof Ignaciuk

Białostoczanin mieszkający w Berlinie. Pracuje w niemieckim Ministerstwie Środowiska i kończy politykę publiczną na Hertie School of Governance. Robi co w jego mocy, by skłonić młodych do zainteresowania sprawami publicznymi i aktywności poza szkołą, w tym przez lata w Europejskim Parlamencie Młodzieży (EYP). Działa, by do Polski chciało się wracać.

Martin Irzyk - Rada KrajowaRada Krajowa

Martin Irzyk

Rodowity dobrzechowianin, chłop z dziada pradziada. Ukończył informatykę na AGH i socjologię na UJ. Nie zgadza się na to, by Polki i Polacy musieli wyjeżdzać po godność za granicę.

Maciej Jabłoński - Rada Krajowa

Maciej Jabłoński

Wrocławianin z wyboru. Informatyk po UWr. Syn pielęgniarki i kolejarza. Uważa, że lepszy świat sam się nie stworzy.

Kamila Jarońska - Rada KrajowaRada Krajowa

Kamila Jarońska

Urodzona w Opolu. Z wykształcenia archeolożka i filolożka romańska, z przekonania socjaldemokratka i feministka. Dzięki Razem uwierzyła w swoją sprawczość.

Bartłomiej Kaleta - Rada KrajowaRada Krajowa

Bartłomiej Kaleta

Mieszkaniec gminy pod Poznaniem. Współorganizator demonstracji przeciwko ACTA i były członek organów samorządu studenckiego. Absolwent prawa na UAM. Obronił magisterkę o problemach przestrzegania przepisów o sporach zbiorowych. Obecnie asystent radcy prawnego. Interesuje się prawem pracy i ubezpieczeń społecznych. Stąd w tej kadencji Rady chce pomóc w opracowaniu programu Partii w zakresie zbiorowych praw pracowniczych - do zrzeszania się, rokowań i strajku, dla wszystkich zatrudnionych. Jeśli to się uda – zająć się także usprawnieniem Państwowej Inspekcji Pracy.

Szymon Kania - Rada KrajowaRada Krajowa

Szymon Kania

Całe życie wychowywał się w kontrastach - wśród ziomków z biednej dzielnicy Białej i bogatych dzieciaków z prywatnego liceum, co ukształtowało jego poglądy. Obecnie pracuje w Kancelarii radcowskiej, a po godzinach pomaga ludziom, których nie stać na profesjonalnego pełnomocnika.

Wojciech Kazberuk - Rada Krajowa

Wojciech Kazberuk

Krakowianin. Z wykształcenia prawnik. Były zawodnik i trener kung fu. Socjalista, wegetarianin, miłośnik zwierząt, jazzu i chorwackich wysp. Gorący zwolennik społeczeństwa opartego na równości, solidarności społecznej i współpracy.

Radosław Koba - Rada Krajowa

Radosław Koba

Michał Kowalówka - Rada KrajowaRada Krajowa

Michał Kowalówka

Urodził się w Oświęcimiu, od wielu lat mieszka w Krakowie. Politolog, doktorant. Pracuje biurowo w firmie budowlanej. Uczestniczył w ruchu Kraków Przeciw Igrzyskom, jest spółdzielcą w Spółdzielni Ogniwo. Wielbiciel motocykli.

Leszek Kraszyna - Rada KrajowaRada Krajowa

Leszek Kraszyna

Katowiczanin mieszkający w Zabrzu. Ekonomista, na co dzień rozlicza koszty, do Razem przyciągnęło go marzenie o sprawiedliwym systemie podatkowym.

Judyta Król - Rada KrajowaRada Krajowa

Judyta Król

Pochodzi z Pomorza, mieszka całe życie w Pruszczu Gdańskim. Absolwentka kulturoznawstwa i pedagogiki społecznej na Uniwersytecie Gdańskim, pracuje nad doktoratem z zakresu obrzędowości dorocznej i prywatnej na Kociewiu. Od lat młodości zafascynowana ideą równości społecznej. Działała w różnych lewicowych inicjatywach. Oprócz gospodarki interesuje się zagadnieniami budowania historycznej tożsamości na lewicy.

Wiola Krysiak - Rada KrajowaRada Krajowa

Wiola Krysiak

Pochodzi z małej miejscowości Bolimów, obecnie mieszka w Łodzi. Skończyła pracę socjalną, doświadczenie polityczne zdobyła w Młodych Socjalistach i Zielonych. Priorytetem jest dla niej równość w każdej dziedzinie życia.

Tomasz Markiewka - Rada KrajowaRada Krajowa

Tomasz Markiewka

Mieszka w Toruniu. Z wykształcenia filozof i literaturoznawca. Ukończył studia doktoranckie na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika. Bada wpływ neoliberalizmu na język polityki. Oprócz tekstów naukowych od czasu do czasu pisze też artykuły publicystyczne, np. do Magazynu Kontakt. Jego doświadczenie w polityce to doświadczenie „z ulicy” – zbieranie podpisów, rozmowy z ludźmi, wspomaganie akcji społecznych.

Dawid Matuszek - Rada KrajowaRada Krajowa

Dawid Matuszek

Polonista z Rydułtów. Mieszka w Rudzie Śląskiej, pracuje na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Kiedyś konserwatywny marksista, dzisiaj krytyczny socjaldemokrata. Redaguje dwa czasopisma i, od czasu do czasu, książki. Miłośnik Lacana i gier wideo.

Magdalena Owczarek - Rada KrajowaRada Krajowa

Magdalena Owczarek

Niderlandystka, specjalistka od public relations, w czasie wolnym grafomanka. Wrocławianka z urodzenia i wyboru po trzyletniej emigracji. W Razem ze względu na całokształt. Fanka filmików z małymi zwierzątkami i zjawiska Mary Sue w popkulturze. Nie wierzy w złoty środek.

Iza Palińska - Rada Krajowa

Iza Palińska

Przez większość życia związana z Katowicami, z wykształcenia politologa i kulturoznawczyni. Prowadzi jednoosobową firmę oraz zajmuje się dziennikarstwem społecznym. Miłośniczka gór, jaskiń i biwaków. Feminizm ma we krwi.

Katarzyna Paprota - Zarząd KrajowyZarząd Krajowy

Katarzyna Paprota

Feministka, aktywistka, blogerka, fotograficzka, główna koordynatorka XVI Manify, współtwórczyni projektu Bezpieczny Konwent. Współpracuje z Feminoteką, Ritą Baum i Wakatem. Pisuje i koryguje teksty do Codziennika Feministycznego, organizuje pikiety w obronie praw kobiet.

Wojciech Podgórski - Rada KrajowaRada Krajowa

Wojciech Podgórski

Urodził się i mieszka w Przemyślu. Od ponad 7 lat pracuje w księgowości w jednostce budżetowej. Ma żonę Martę i córeczkę Wiktorię. Działalność w Razem to jego pierwsza aktywność polityczna.

Paweł Preneta - Rada KrajowaRada Krajowa

Paweł Preneta

Rzeszowianin z urodzenia i wyboru. Zawodowo związany z IT. Od kilkunastu lat zaangażowany w różne inicjatywy lewicy pozaparlamentarnej. Wiele lat temu współzałożyciel Młodych Socjalistów.

Magdalena Prusinowska - Rada KrajowaRada Krajowa

Magdalena Prusinowska

Pedagożka i skandynawistka. Ukończyła studia doktoranckie z zakresu pedagogiki i nauk o polityce. Członkini Polskiego Towarzystwa Pedagogicznego i Stowarzyszenia „Na Styku”. Mieszka w Ustce. Zawodowo zajmuje się szeroko pojętą polityką społeczną.

Jerzy Przystajko - Rada KrajowaRada Krajowa

Jerzy Przystajko

Urodził się w 1985 roku i pochodzi z Opola. Ukończył farmację na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu. Pracuje jako aptekarz, z okienka obserwuje, jak wolny rynek kolonizuje medycynę. W Razem pod hasłem „w służbie zdrowiu, a nie zyskom” zobaczył szansę na państwo stojące na straży zdrowia obywateli.

Katarzyna Rosińska - Rada KrajowaRada Krajowa

Katarzyna Rosińska

Studentka prawa i filozofii na Uniwersytecie w Białymstoku. Wcześniej niespełna 20 lat mieszkała w Opolu. Jest w Razem, ponieważ chce walczyć z nierównościami społecznymi i działać w interesie osób dyskryminowanych. Związana z ruchem recytatorskim. Interesuje się literaturą.

Justyna Samolińska - Rada KrajowaRada Krajowa

Justyna Samolińska

Pochodzi z Lublina, mieszka w Warszawie. Dziennikarka w portalu strajk.eu. Chodzi na blokady eksmisji i na parady równości. Nie umie jeździć na rowerze.

Anna Staniorowska - Rada KrajowaRada Krajowa

Anna Staniorowska

Malarka i od niedawna magister historii sztuki na Uniwersytecie Wrocławskim, kierunku koszmarnie konserwatywnego. Pisała pracę magisterską o ikonografii religijnej w starożytnym Egipcie. W radzie poprzedniej kadencji koordynowała prace nad deklaracją programową „Razem dla kultury”, teraz chciałaby się zabrać za jej doprecyzowanie.

Helena Strokowska - Rada KrajowaRada Krajowa

Helena Strokowska

Mieszkanka Gliwic, absolwentka fizyki (1980) i informatyki (2006) na Politechnice Śląskiej. Niegdyś programistka w elektrowni i elektrociepłowni, obecnie na emeryturze. Przez 30 lat działała w ruchu miłośników fantastyki, była członkinią Zarządu i Komisji Rewizyjnej Śląskiego Klubu Fantastyki. Wolontariuszka przy organizacji konwentów w Polsce i na świecie. Zwolenniczka świeckiego państwa, niedawno odkryła pastafarianizm.

Jan Świeczkowski - Rada KrajowaRada Krajowa

Jan Świeczkowski

Urodzony w 1991 w Pile, dokąd powrócił po dłuższym pobycie we Wrocławiu. Absolwent filologii hiszpańskiej, zafascynowany (choć nie bezkrytycznie) nowymi sposobami robienia polityki wyłaniającymi się na Półwyspie Iberyjskim - najpierw Oburzonymi, a później Podemos. Polityki nie polegającej na noszeniu teczek za panem posłem uczył się w Młodych Socjalistach.

Tomasz Warzocha - Rada KrajowaRada Krajowa

Tomasz Warzocha

Pochodzi z Kraśnika, od wielu lat związany z Lublinem. Doktor nauk chemicznych pracujący na obrzeżach zawodu. Lewicowość przywiezioną z Włoch próbuje od niedawna praktykować w Polsce.

Marcin Wroński - Rada KrajowaRada Krajowa

Marcin Wroński

Ekonomista, urodził się i mieszka w Warszawie. Członek zarządu Oddziału Warszawskiego PTE. Kończy studia ekonomiczne w SGH, gdzie przygotowuje pracę dyplomową dotycząca polityki rynku pracy lewicy, prowadzi działalność gospodarczą oraz uczy licealistów i licealistki ekonomii. Publikował m. in. w: „Obserwatorze Finansowym”, „Krytyce Politycznej”, „Tygodniku Przegląd”, „Wiedzy i Życiu”. Przekonany, że polityka austerity nie jest ekonomiczną koniecznością, a jedynie politycznym wyborem.