Witamy na stronie poświęconej prywatności naszych Gości i Gościń, Członkiń i Członków oraz Sympatyków i Sympatyczek. Partia Razem dokłada wszelkich starań, aby chronić Państwa prywatność. Przygotowałyśmy dla Państwa dokładny opis zasad, którymi kierujemy się w zakresie ochrony Państwa danych osobowych i ich zgodności z obowiązującymi przepisami, w tym RODO.

Polityka prywatności

Polityka prywatności to zbiór informacji dotyczących zasad przetwarzania danych osobowych w naszej partii. Nasza polityka prywatności podzielona została na różne czynności, które możliwe są z pomocą naszej strony WWW. Dla każdej czynności wskazane jest, jakie dane od Państwa zbieramy, w jaki sposób są one przetwarzane oraz jakie uprawnienia Państwu przysługują.

Administratorka Danych Osobowych:

Administratorem danych osobowych jest partia Razem z siedzibą w Warszawie, ul. Jezierskiego 7/LU 1, 00-457 Warszawa.

Kontakt:

Jeżeli chcą Państwo się z nami skontaktować należy wysłać wiadomość e-mail na adres: [email protected] lub wysłać list tradycyjny na adres: Partia Razem, ul. Łowicka 25/P4 Warszawa 02-502.

Kontakt do Administratorki Danych Osobowych:
Marcelina Zawisza
ul. Łowicka 25/P4 Warszawa
[email protected]

Strona WWW

Nasza strona WWW służy przede wszystkim przekazaniu podstawowych danych na temat partii Razem, przekazywaniu aktualnych stanowisk ciał statutowych partii Razem, przekazywaniu informacji o bieżących działaniach partii Razem oraz rekrutacji członków i członkiń, sympatyków i sympatyczek oraz zbieraniu zgłoszeń od osób wyrażających chęć pozostawania w kontakcie z partią Razem. Co ważne – jeżeli nie stwierdzono wprost inaczej partia Razem nie zbiera i nie przetwarza Państwa danych osobowych.

Śledzenie ruchu na stronie WWW

W trakcie przeglądania strony, partia Razem zapisuje następujące, zanonimizowane informacje:

  • Część adresu IP
  • Typ i wersję przeglądarki internetowej
  • System operacyjny
  • Sieć/operator sieci
  • Typ urządzenia (komputer, tablet, telefon komórkowy)
  • Czas wizyty, w tym czas wizyty na konkretnych podstronach
  • Kliknięte odnośniki
  • Język osoby użytkującej
  • Lokalizacja osoby użytkującej

Nie jesteśmy w stanie przypisać tych danych do konkretnej osoby. Nie są one także zestawiane z jakimikolwiek innymi danymi. Dane wymienione powyżej są używane wyłącznie do ulepszenia wyglądu i funkcjonalności naszych stron WWW. Po 14 miesiącach zebrane dane są bezpowrotnie kasowane.

Google Analytics

Strona WWW partii Razem korzysta z usługi Google Analytics dostarczanej przez Google, Inc („Google”). Usługa ta używa plików „cookies”, to znaczy plików tekstowych znajdujących się na Państwa komputerze aby pomóc nam sprawdzić, w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszych stron. Informacje wygenerowane przez plik cookie dotyczące Państwa wizyty na naszej stronie (zawierające adres IP) zostaną przesłane na serwery Google znajdujące się w USA. W wersji usługi Google Analytics używanej przez partię Razem, Państwa adres IP trafia do nas w postaci zanonimizowanej, to jest bez ostatnich 8 bitów. Google nie będzie dołączać Państwa adresu IP do jakichkolwiek innych posiadanych przez siebie danych.

Możecie Państwo zablokować korzystanie przez Google z plików cookies poprzez ustawienia przeglądarki. W takim przypadku, możecie Państwo jednak nie być w stanie skorzystać ze wszystkich funkcjonalności naszych stron WWW. Możecie Państwo także całkowicie zablokować zbieranie i przetwarzanie przez Google danych poprzez zainstalowanie odpowiedniego rozszerzenia przeglądarki dostępnego pod adresem: tools.google.com/dlpage/gaoptout.

Więcej informacji na temat zasad przetwarzania danych przez usługę Google Analytics znajdziecie Państwo pod adresami www.google.com/analytics/terms/pl.html oraz https://policies.google.com/?hl=pl&gl=PL.

Cookies

Partia Razem korzysta także z własnych plików cookies w celu poprawienia wyglądu i działania naszych stron WWW. Pliki te pozwalają na rozpoznawanie urządzenia użytkownika i odpowiednie dostosowanie wyglądu do jego indywidualnych potrzeb. Cookies pełnią bardzo ważna funkcję, ułatwiają korzystanie z internetu, pozwalają na szybsze i wygodniejsze wykorzystywanie go. Jeśli nie życzycie sobie Państwo przechowywania plików cookies na Państwa komputerach, prosimy o ich wyłączenie za pomocą ustawień przeglądarki.

Rekrutacja członków i członkiń

Strona partii Razem umożliwia Państwu możliwość skontaktowania się z nami w celu zapisania się do partii. Każdorazowe podanie przez Państwa danych w tym zakresie jest dobrowolne i wymaga wprost wyrażonej zgody. Przed wysłaniem zgłoszenia rekomendujemy zapoznanie się ze statutem partii Razem oraz deklaracją programową.

W przypadku zgłoszenia na członka lub członkinię przetwarzamy następujące dane: imię i nazwisko, adres e-mail, numer telefonu, miejsce zamieszkania, link do Twojego konta na Facebooku.

Partia Razem jako Administratorka Danych Osobowych informuje Państwa ponadto, iż podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne w celu przetworzenia Państwa zgłoszenia. Państwa dane zostaną umieszczone w systemie informatycznym partii Razem stosowanym do przechowywania informacji o kandydatkach i kandydatach na członków i członkinie partii Razem. Państwa dane osobowe będą przetwarzane przez 180 dni, chyba, że podpiszą Państwo deklarację członkowską partii Razem i zostaną przyjęci do grona członków i członkiń. Wówczas Państwa dane będą przechowywane przez cały okres członkostwa w partii. Podane dane będą przetwarzane na podstawie art. 6 ust. 1 pkt a) i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych. Inspektorem ochrony danych w partii Razem jest Marcelina Zawisza, adres e-mail [email protected]

Posiadają Państwo prawo dostępu do treści swoich danych oraz:

  • sprostowania;
  • usunięcia;
  • ograniczenia przetwarzania;
  • przeniesienia;
  • cofnięcia zgody w dowolnym momencie.

Mają państwo prawo wniesienia skargi do GIODO gdy uznają państwo, iż przetwarzanie państwa danych osobowych narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Możliwość rejestracji jako osoba sympatyzująca

Strona partii Razem umożliwia Państwu możliwość skontaktowania się z nami w celu zarejestrowania się jako sympatyk lub sympatyczka partii Razem. Każdorazowe podanie przez Państwa danych w tym zakresie jest dobrowolne i wymaga wprost wyrażonej zgody. Przed wysłaniem zgłoszenia zachęcamy zapoznać się ze statutem partii Razem oraz deklaracją programową.

W przypadku zgłoszenia na sympatyka lub sympatyczkę przetwarzamy następujące dane: imię i nazwisko, adres e-mail, numer telefonu, miejsce zamieszkania, link do Twojego konta na Facebooku.

Partia Razem jako Administratorka Danych Osobowych informuje Państwa ponadto, iż podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne w celu przetworzenia Państwa zgłoszenia. Dane zostaną umieszczone w systemie informatycznym partii Razem stosowanym do przechowywania informacji o sympatykach i sympatyczkach partii Razem. Państwa dane osobowe będą przetwarzane przez 6 miesięcy, chyba, że podpiszą państwo deklarację sympatyka lub sympatyczki partii Razem i zostaną przyjęci do grona sympatyków i sympatyczek. Wówczas Państwa dane będą przechowywane do momentu utracenia statusu sympatyka lub sympatyczki. Jeżeli nie podpiszą Państwo deklaracji członka/członkini lub sympatyka/sympatyczki w ciągu 6 miesięcy od zgłoszenia, Państwa dane zostaną usunięte. Podane dane będą przetwarzane na podstawie art. 6 ust. 1 pkt a) i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych. Inspektorem ochrony danych w partii Razem jest Marcelina Zawisza, adres e-mail [email protected]

Posiadają Państwo prawo dostępu do treści swoich danych oraz:

  • sprostowania;
  • usunięcia;
  • ograniczenia przetwarzania;
  • przeniesienia;
  • cofnięcia zgody w dowolnym momencie.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do GIODO gdy uznają Państwo, iż przetwarzanie Państwa danych osobowych narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Newsletter

Odbiorcy newslettera rejestrujący się na stronie WWW wyrażają zgodę na przetwarzanie swoich danych w postaci adresu e-mail na potrzeby wysyłki newslettera. Podane przez odbiorców newslettera dane kontaktowe są przetwarzane przez partię Razem za zgodą odbiorców wyłącznie w celu przesyłania zamówionego newslettera.

Partia Razem jako Administrator Danych Osobowych informuje Państwa ponadto, iż podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne w celu przetworzenia Państwa zgłoszenia. Dane zostaną umieszczone w systemie informatycznym partii Razem stosowanym do przechowywania danych kontaktowych niezbędnych do wysyłki newslettera. Dane mogą być przekazane przez partię Razem innym podmiotom w celu wysyłki materiałów informacyjnych na wskazany przez Państwa adres. Państwa dane osobowe będą przetwarzane do momentu wypisania się z newslettera.

Jeżeli chcą państwo wypisać się z newslettera prosimy o wiadomość e-mail na adres: [email protected]. Przykładowa wiadomość:

“Proszę o usunięcie mojego adresu e-mail (tutaj proszę podać adres e-mail) z Państwa bazy danych. Nie chcę już otrzymywać od Państwa informacji. Dziękuję. Miłego dnia.”

Posiadają Państwo prawo dostępu do treści swoich danych oraz:

  • sprostowania;
  • usunięcia;
  • ograniczenia przetwarzania;
  • przeniesienia;
  • cofnięcia zgody w dowolnym momencie.

Inspektorem ochrony danych w partii Razem jest Marcelina Zawisza, adres e-mail [email protected]. Mają państwo prawo wniesienia skargi do GIODO gdy uznają Państwo, iż przetwarzanie Państwa danych osobowych narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r..

Zasady Ogólne

Bezpieczeństwo informacji

Dla wszystkich systemów informatycznych zarządzanych przez partię Razem obowiązują zasady opisane w Instrukcji Zarządzania Systemami Informatycznymi. Zasady te obejmują między innymi:

  • procedury przydziału i odbierania uprawnień;
  • tworzenie kopii bezpieczeństwa;
  • procedury aktualizacji oprogramowania;
  • sposoby reakcji na tzw. incydenty;
  • zabezpieczenia infrastruktury sieciowej;
  • cykliczną weryfikację stanu bezpieczeństwa informacji.

Jeżeli chcą Państwo zgłosić incydent związany z przetwarzaniem danych osobowych przez Partię Razem prosimy o wysłanie wiadomości na adres [email protected].

Przekazywanie danych do państw trzecich

Państwa dane osobowe przekazywane będą do państw trzecich (spoza obszaru UE). Przekazanie danych następować będzie wyłącznie do podmiotów, które zostaną uznane przez właściwe organy za zapewniające poziom ochrony danych osobowych analogiczny do obowiązującego w UE (Porozumienie UE-USA Privacy Shield – Tarcza Prywatności).

Prawo dostępu do danych

Na żądanie, poinformujemy Państwa na piśmie, zgodnie z obowiązującymi przepisami, czy przetwarzamy Państwa dane, i jakiego są one rodzaju. Zgodnie z prawem, przysługuje Państwu prawo do poprawienia, ograniczenia przetwarzania, usunięcia, a także sprzeciwu wobec przetwarzania Państwa danych. Partia Razem posiada procedury umożliwiające Państwu skorzystanie z tych praw dla każdego z administrowanych przez nas systemów informatycznych.

Ta wersja polityki prywatności została opublikowana 24 maja 2018.