Razem we władzach

Sejm

Daria Gosek-Popiołek - fotografia
Daria Gosek-PopiołekPosłanka
Od 15 lat Krakowianka z wyboru, mama dwóch córek. Kierowniczka domu kultury, aktywistka miejska. Współprowadzi Ogród Osiedlowy przy ulicy Siemaszki i działa na rzecz ochrony zieleni w Krakowie, upominając się o tereny zielone dla mieszkańców i mieszkanek Krakowa. Brała udział w akcjach i protestach przeciwko lex Szyszko i Lex Deweloper. Od kilku lat współorganizuje krakowskie Manify, działa na rzecz praw kobiet i dzieci. Prowadziła akcję na rzecz wprowadzenia zakazu pobierania opłat za pobyt na oddziałach rodziców hospitalizowanych dzieci. W ramach kampanii „Szantaż z dala od szpitala” walczyła z drastycznymi antyaborcyjnymi bilbordami i pikietami przed polskimi szpitalami. Jako członkini Zarządu Okręgu Małopolskiego Partii Razem współorganizowała protesty przeciwko PiSowskiej „reformie” sądów, wspierała protestujących pracowników Almy i Inpostu, organizowała szkolenia, spotkania, debaty. Jest wolontariuszką Zupy na Plantach, współpracuje z krakowskimi organizacjami pozarządowymi, prowadzi warsztaty, organizuje wydarzenia kulturalne. Z własnego doświadczenia wie, jak ważne są sprawna komunikacja publiczna, dobra służba zdrowia, jak bardzo potrzebne są żłobki, jak istotna jest zieleń w miastach i poza nimi, rozumie, że trzeba zacząć działać, bo stoimy w obliczu katastrofy klimatycznej. Denerwuje ją, gdy politycy chowają się za słowami „nie da się”. Dla niej te słowa nie istnieją. W 2018 roku startowała w wyborach na prezydenta Krakowa. Komisja Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej Komisja Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Od 15 lat Krakowianka z wyboru, mama dwóch córek. Kierowniczka domu kultury, aktywistka miejska. Współprowadzi Ogród Osiedlowy przy ulicy Siemaszki i działa na rzecz ochrony zieleni w Krakowie, upominając się o tereny zielone dla mieszkańców i mieszkanek Krakowa. Brała udział w akcjach i protestach przeciwko lex Szyszko i Lex Deweloper.
Od kilku lat współorganizuje krakowskie Manify, działa na rzecz praw kobiet i dzieci. Prowadziła akcję na rzecz wprowadzenia zakazu pobierania opłat za pobyt na oddziałach rodziców hospitalizowanych dzieci. W ramach kampanii „Szantaż z dala od szpitala” walczyła z drastycznymi antyaborcyjnymi
bilbordami i pikietami przed polskimi szpitalami.
Jako członkini Zarządu Okręgu Małopolskiego Partii Razem współorganizowała protesty przeciwko PiSowskiej „reformie” sądów, wspierała protestujących pracowników Almy i Inpostu, organizowała szkolenia, spotkania, debaty. Jest wolontariuszką Zupy na Plantach, współpracuje z krakowskimi organizacjami pozarządowymi, prowadzi warsztaty, organizuje wydarzenia kulturalne.

Z własnego doświadczenia wie, jak ważne są sprawna komunikacja publiczna, dobra służba zdrowia, jak bardzo potrzebne są żłobki, jak istotna jest zieleń w miastach i poza nimi, rozumie, że trzeba zacząć działać, bo stoimy w obliczu katastrofy klimatycznej. Denerwuje ją, gdy politycy chowają się za słowami „nie da się”. Dla niej te słowa nie istnieją.
W 2018 roku startowała w wyborach na prezydenta Krakowa.

Komisja Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej
Komisja Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa
Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Maciej Konieczny - fotografia
Maciej KoniecznyPoseł
Wychował się na Śląsku, na górniczym osiedlu. Ukończył Uniwersytet Śląski w Katowicach. W ciągu ostatnich 15 lat był magazynierem, ochroniarzem, sprzedawcą, aż w końcu dziennikarzem i doradcą samorządów. Tak jak wielu i wiele z was pracował na umowach śmieciowych i wynajmował mieszkanie za połowę swojej wypłaty. Od kilkunastu lat aktywnie działa politycznie na rzecz godnych warunków pracy, sprawiedliwych podatków i państwa, które nie zostawia nikogo za burtą. Członek zarządu i jeden z założycieli partii Razem.
Paulina Matysiak - fotografia
Paulina MatysiakPosłanka
Urodziła się w Kutnie w 1984 roku, a dorosłe życie spędziła w Toruniu. Współautorka petycji dotyczącej wprowadzenia Europejskiej Karty Równości Kobiet i Mężczyzn w Życiu Lokalnym w miastach województwa kujawsko-pomorskiego. Bojowniczka broniąca żeńskich końcówek, która w wolnych chwilach układa do przyjaciół listy, czyta dobrą literaturę i cieszy się kolorowymi atramentami. I jak na prawdziwą lewaczkę przystało, pisze lewą rękąuu
Dorota Olko - fotografia
Dorota OlkoPosłanka
Rzeczniczka prasowa i członkini Zarządu Krajowego partii Razem; badaczka społeczna, doktorantka socjologii; siedlczanka.
Joanna Wicha - fotografia
Joanna WichaPosłanka
Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego. Socjolożka i pielęgniarka. Członkini Związków Zawodowych Pielęgniarek i Położnych. Członkini zarządu stowarzyszenia Spójnik. Od 2015 r. członkini partii Razem, zasiada w prezydium Rady Krajowej tej partii.
Adrian Zandberg - fotografia
Adrian ZandbergPoseł
Współzałożyciel Partii Razem. Urodził się w Danii, ale od dziecka mieszka na warszawskim Mokotowie. Historyk, programista, a od pewnego czasu polityk. Co tydzień można przeczytać jego felieton w Superekspresie. Po godzinach uczy córkę programowania i gra z synem w szachy. Po mieście jeździ metrem, a na wakacje koleją. Komisja Cyfryzacji, Innowacyjności i Nowoczesnych Technologii Komisja Gospodarki i Rozwoju
Marcelina Zawisza - fotografia
Marcelina ZawiszaPosłanka
Ślązaczka mieszkająca w Warszawie, z wykształcenia polityczka społeczna, z zamiłowania działaczka i społeczniczka. Pochodzi z górniczej, związkowej rodziny. Zaczynała w Młodych Socjalistach i od 9 lat walczy o lepszy świat.

Senat

Magdalena Biejat - fotografia
Magdalena BiejatSenatorka
Socjolożka, od lat związana z organizacjami pozarządowymi. Jako wolontariuszka pracowała z osobami dotkniętymi bezdomnością, działała w programie obserwacji wolności zgromadzeń realizowanym przez Helsińską Fundację Praw Człowieka, w Fundacji „Stocznia” zajmowała się m.in. badaniami społeczeństwa obywatelskiego i oceną skuteczności działań podejmowanych przez organizacje pozarządowe i urzędy. Dzięki temu dobrze poznała realia pracy samorządów w dużych i małych miejscowościach. Wie też, jak działa polityka społeczna państwa, zwłaszcza w obszarze wsparcia osób potrzebujących oraz rodzin, a także przeciwdziałania przemocy.
Anna Górska - fotografia
Anna GórskaSenatorka
Pomorzanka, rocznik znamienny 1980. Matka i feministka socjalna, aktywistka praw kobiet. Mgr stosunków międzynarodowych, absolwentka Akademii Demokracji Socjalnej. Pracuje w sektorze pozarządowym. W rzadkich wolnych chwilach organizuje obozy rockowe dla kobiet i dziewczynek oraz gra na basie.

Sejmik Województwa Dolnośląskiego

Marta Stożek - fotografia
Marta StożekRadna
Pracuje jako menedżerka w Fundacji HerStory, gdzie zajmuje się edukacją antydyskryminacyjną, antyprzemocową i antywypaleniową. Posiada licencjat z filologii indyjskiej. Jest radną krajową Partii Razem i liderką jej wrocławskich struktur. Pochodzi z rodziny robotniczej. Razem z bratem dorastała na wrocławskim „trójkącie”. Matka 5-ki dzieci. W 2023 roku kandydowała do Sejmu z okręgu nr 3, Wrocław. Otrzymała 19 434 głosy. W 2024 otrzymała mandat Radnej Sejmiku Województwa Dolnośląskiego.

Rada Miasta Warszawy

Zofia Smełka-Leszczyńska - fotografia
Zofia Smełka-LeszczyńskaRadna
Urodzona w 1983 roku w Krakowie. Z wykształcenia psycholożka i doktorka kulturoznawstwa, z zawodu badaczka. Autorka książek o kulturze. Zajmuje się bezpieczeństwem pieszych w ruchu drogowym. W 2019 roku po tragicznym wypadku na warszawskich Bielanach zorganizowała protest mieszkańców i apelowała do władz miasta o przebudowę infrastruktury na bezpieczniejszą dla pieszych. W partii Razem zajmowała się także inicjatywą uchwałodawczą w celu wprowadzenia w samorządzie warszawskim dofinansowania do leczenia niepłodności metodą in vitro. W wyborach samorządowych w 2024 roku uzyskała mandat radnej Warszawy.

Urodzona w 1983 roku w Krakowie.

W wyborach samorządowych w 2024 roku uzyskała mandat radnej Warszawy.

Martyna Jałoszyńska - fotografia
Martyna JałoszyńskaRadna
Urodzona w 1993 roku. Absolwentka filologii polskiej, a także studiów podyplomowych z zakresu promocji i reklamy oraz gender studies. Zawodowo zajmuje się koordynacją międzynarodowych projektów w organizacjach pozarządowych. Wcześniej była związana m.in. z marketingiem oraz z pomocą społeczną. Wieloletnia drużynowa, instruktorka harcerska oraz instruktorka pierwszej pomocy. Radna osiedla Grochów Południowy, ambasadorka polskiego oddziału European Democracy Youth Network. Aktywistka i edukatorka feministyczna. W działalności politycznej zajmuje się przede wszystkim polityką społeczną, prawami kobiet, prawami osób z niepełnosprawnościami oraz dostępnością. W 2023 roku kandydowała w wyborach parlamentarnych do Sejmu RP z okręgu nr 19 (Warszawa), uzyskując 5 518 głosów. W 2024 uzyskała mandat radnej m. st. Warszawy.

Rada Dzielnicy Warszawa - Ochota

Jeremi Mospan - fotografia
Jeremi MospanRadny
Warszawiak z urodzenia. Studiuje stosunki międzynarodowe i arabistykę na Uniwersytecie Warszawskim. Koordynował akcje wolontariackie w XXVII LO im. Tadeusza Czackiego. Od lat działa dla dobra swojej lokalnej społeczności i w obronie ważnych dla niego wartości. Od początku zaangażowany w Młodzieżowy Strajk Klimatyczny, aktywny uczestnik warszawskich protestów Strajku Kobiet i pokojowego oporu przeciwko działaniom policji w tamtym okresie. W 2020 samodzielnie zorganizował zbiórkę funduszy dla białoruskiej opozycji demokratycznej i więźniów politycznych reżimu Łukaszenki. W 2022 zaangażował się w pomoc uchodźcom z Ukrainy, na Dworcu Zachodnim pomagał przybyłym zza wschodniej granicy zorientować się w nowej rzeczywistości. Entuzjasta transportu publicznego, miejskiej zieleni i szeroko rozumianej dostępności, w wolnym czasie kinoman i zapalony rowerzysta.

Rada Miasta Krakowa

Aleksandra Owca - fotografia
Aleksandra OwcaRadna
Radczyni prawna i krakowianka. Najczęściej działa w sferze praw kobiet, praw osób LGBT+, ochronie środowiska i praw zwierząt. Do Razem dołączyła w 2020 roku, pełniła funkcję członkini Zarządu i Rady Okręgu Krakowskiego, od 2022 członkini Rady Krajowej. Doświadczona prawniczka w zakresie planowania przestrzennego i ochrony środowiska a także praw osób LGBT+. W Razem zajmowała się między innymi analizą i sporządzaniem uwag do miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego, pomocą prawną i sporządzaniem projektów uchwał do Rady Miasta. Od początku obecności w partii uczestniczyła w protestach, demonstracjach i wydarzeniach, reprezentując na nich okręg. Współtworzyła w reaktywowanym Kole ds. Praw Zwierząt przy Radzie Krajowej tzw. Kartę praw zwierząt. W działalności pozapartyjnej jest od lat związana z zespołem prawnym Federacji Znaki Równości, gdzie pomaga w sprawach sądowych osób LGBT+, najczęściej w tranzycjach prawnych. Jest weganką, zwolenniczką kompleksowej zmiany prawa w stosunku do zwierząt. Zależy jej na rozdzieleniu państwa od kościoła i świeckości szkół i innych instytucji publicznych. Kandydowała w wyborach parlamentarnych w 2023 roku do Sejmu RP, uzyskując trzeci wynik na liście Lewicy z piątego miejsca. W 2024 roku uzyskała, startując z list KWW Łukasza Gibały – Kraków dla Mieszkańców, mandat Radnej Miasta Krakowa.

Rada Miasta Sopotu

Barbara Brzezicka - fotografia
Barbara BrzezickaRadna
Romanistka, filozofka, mama, feministka socjalna. W 2015 roku wspólnie z innymi zakładała pomorski okręg Razem, a jesienią startowała do sejmu w okręgu 34. Mieszka od urodzenia w Sopocie z przerwami na Erasmusa i pracę naukową we Francji. Od 2011 roku pracuje w Instytucie Filologii Romańskiej Uniwersytetu Gdańskiego, gdzie uczy głównie tłumaczeń, a naukowo zajmuje się przekładem pojęć filozoficznych we współpracy z Zespołem Filozofii Kultury PAN. Jako nauczycielka stara się wspierać osoby doświadczające trudności natury psychicznej i nieustannie się dokształca w tym zakresie. W latach 2015-2023 współorganizowała sopockie i trójmiejskie protesty przeciwko zaostrzeniu prawa aborcyjnego, uczestniczyła też w wielu akcjach na rzecz klimatu i praw człowieka. Do 2018 roku była rzeczniczką pomorskiego Razem oraz członkinią Rady Krajowej, w której współtworzyła między innymi program dla nauki i politykę ochrony zdrowia. Marzy o progresywnej i silnej Unii Europejskiej, o Polsce, w której można żyć bez lęku przed ubóstwem i bez konieczności zarzynania się w pracy kosztem zdrowia i relacji z bliskimi, o miastach wspierających mniejszości i otwartych na osoby z doświadczeniem uchodźctwa lub migracji niezależnie od koloru skóry, orientacji, wyznania, stopnia sprawności czy kraju pochodzenia. W wyborach do Rady Miasta Sopotu w 2024 roku uzyskała mandat zdobywając 11% głosów. Jako radna chce walczyć o miasto przyjazne dzieciom i ich rodzicom, rozwój infrastruktury rowerowej i komunikacji autobusowej, a także miejski system wspierania najmu długoterminowego oraz transparencję i wzmocnienie głosu mieszkanek i mieszkańców.

Rada Miejska Cieszyna

Paweł Jasiński - fotografia
Paweł JasińskiRadny
Reżyser gier wideo i doświadczony lider zespołu. Planowanie wieloletnich projektów i zarządzanie budżetem to jego codzienność. Znawca nowych technologii, Innowator. Członek Związku Pracowników Branży Gier. Zwolennik zarządzania turkusowego i innych form niehierarchicznego podejmowania decyzji. Ma doświadczenie jako facylitator procesów grupowych. W demokracji stawia mocno na udział ludzi w podejmowaniu decyzji, np. za pomocą paneli obywatelskich. Zaangażowany w walkę ze zmianami klimatycznymi i zwiększanie świadomości nt. zagrożeń jakie niosą. Przeszedł szkolenie w rozładowywaniu sytuacji konfliktowych i czuwał nad pokojowym przebiegiem protestów i manifestacji. Prowadzi szkolenia z prowadzenia bezprzemocowych akcji bezpośrednich i obywatelskiego nieposłuszeństwa. Aktywnie niósł pomoc humanitarną na granicy białoruskiej. Te doświadczenia skłoniły go do poszerzenia umiejętności medycznych. Już jako ratownik kwalifikowanej pierwszej pomocy mógł sprawdzić się, działając jako wolontariusz w punkcie recepcyjnym dla Ukraińców uciekających przed wojną. W Cieszynie upatruje nadzieję na stworzenie bezpiecznego, samowystarczalnego i odpornego klimatycznie miasta, które dba o potrzeby swoich mieszkańców. Mieszka na obrzeżach, więc z troską patrzy na rozwój przedmieść, ich dostęp do handlu i usług czy stan infrastruktury miejskiej. Jego konikiem jest transport publiczny - chciałby nie musieć na co dzień korzystać z samochodu. Z racji na wykonywany zawód, widzi w Cieszynie ogromny potencjał do rozwoju branży kreatywnej i możliwość stworzenia miejsc pracy dla studentów Uniwersytetu Śląskiego i Akademii WSB. Zaangażował się w wybory samorządowe jako koordynator Komitetu Wyborczego Wyborców SIŁA, gdzie m.in. był współtwórcą programu wyborczego. Zdobył mandat radnego, prowadząc skuteczną kampanię od drzwi do drzwi. Stawia na bezpośredni kontakt z mieszkańcami, wysłuchanie ich i zrozumienie ich potrzeb. Ma również wieloletnie doświadczenie w organizacji wydarzeń kulturalnych oraz konferencji. W wolnym czasie organizuje gry na żywo, tzw. Live Action Role Play (LARP). Jego nasłynniejsze dzieło, 4th of July, stało się viralem, o którym pisały zachodnie media.

Rada Gminy Leśnej

Marek Kacprzak - fotografia
Marek KacprzakRadny
Od 35 lat mieszkaniec gminy Leśna, w powiecie lubańskim. Kiedyś nauczyciel, policjant, później przedsiębiorca a obecnie emeryt. Mąż i ojciec. Wegetarianin i obrońca praw zwierząt. Zdecydowany propagator państwa świeckiego. Zaangażowany w rozwój lojalnej kultury i ekologii. Uczestniczy w amatorskich grupach muzycznych. Posiada dyplom edukatora ekologicznego. Wolontariusz w schroniskach dla zwierząt. Współpracuje z organizacjami pozarządowymi w celach edukacyjnych. Szanujący ludzi, niezależnie od ich pozycji społecznej, płci, narodowości czy koloru skóry. Przejęty losem środowiska naturalnego dla przyszłych pokoleń. Przekonany o konieczności rozwoju komunikacji zbiorowej w celu likwidacji wykluczenia komunikacyjnego i ograniczenia zużycia paliw kopalnych. Świadomy roli budownictwa społecznego i przeciwdziałania ubóstwa dziedzicznego. W roku 2023 kandydował do sejmu RP z listy Lewicy.

Świadomy roli budownictwa społecznego i przeciwdziałania ubóstwa dziedzicznego.

W roku 2023 kandydował do sejmu RP z listy Lewicy.

Rada Gminy Końskowola

Marcin Białek - fotografia
Marcin BiałekRadny
Od najmłodszych lat mieszkam w Końskowoli, a dokładnie w pięknej wsi Stara Wieś w woj. lubelskim. Prywatnie jestem szczęśliwym mężem i ojcem dwóch synów. Ukończyłem studia wyższe, uzyskując tytuł magistra ekonomii. W roku 2019 objąłem stanowisko sołtysa, które z wielką pasją pełnię już drugą kadencję. Jestem jednym z głównych założycieli i działaczem Koła Gospodyń Wiejskich DWA STAWY w Starej Wsi. Angażowałem się w promocję, oraz konsultacje mające na celu nadanie praw miejskich miejscowości Końskowola. W Wyborach samorządowych do Rady Gminy w Końskowoli dostałem mandat zaufania od mieszkańców.

Rada Miejska Czempiniu

Maciej Kuhnert - fotografia
Maciej KuhnertRadny
Członek Razem, okręg Poznań od czerwca 2015. Całe życie związany z powiatem kościańskim w Wielkopolsce. Z wykształcenia historyk, przez długi czas księgarz, obecnie pracownik banku. Od 2015 związany z samorządem. W latach 2015-2020 przewodniczący zarządu osiedla w Czempiniu. Od 2017 członek lokalnego Stowarzyszenia Aktywny Samorząd. W 2018 startując z jego ramienia zdobył mandat Radnego Rady Miejskiej w Czempiniu. W wyborach samorządowych w kwietniu 2024 ponownie wybrany radnym. W ramach rady wiceprzewodniczący Komisji Skarg, Wniosków i Petycji oraz członek Komisji Oświaty i Kultury. Od 2021 wiceprezes zarządu Stowarzyszenia Przyjaciół i Sympatyków Ziemi Czempińskiej. Członek Towarzystwa Muzycznego im. Karola Kurpińskiego we Włoszakowicach. Puzonista w Orkiestrze Dętej Parada z Czempinia oraz Orkiestrze Dętej OSP z Kościana. W samorządzie zainteresowany szczególnie poprawą gminnej i szkolnej infrastruktury sportowej, promocją czytelnictwa i kultury na terenie gminy oraz dalszą rozbudową ścieżek rowerowych, przebudową ulic i chodników. W samorządzie szczególnie ceni sobie ponadpartyjną współpracę, gotowość do konstruktywnego dialogu z ludźmi reprezentującymi różne środowiska i prezentującymi odmienne poglądy.

Od 2015 związany z samorządem.

W latach 2015-2020 przewodniczący zarządu osiedla w Czempiniu.

Od 2017 członek lokalnego Stowarzyszenia Aktywny Samorząd.

Członek Towarzystwa Muzycznego im. Karola Kurpińskiego we Włoszakowicach.