ZARZĄD KRAJOWY

Bartosz Grucela - Zarząd KrajowyZarząd Krajowy

Bartosz Grucela

Urodzony w 1986 r. w Olsztynie na Warmii. Absolwent stosunków międzynarodowych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Po dwukrotnej emigracji zarobkowej na Wyspy powrócił do rodzinnego miasta gdzie pracuje w samorządzie województwa warmińsko-mazurskiego i zajmuje się współpracą międzynarodową Warmii i Mazur. Organizował walkę o pozostawienie ulicy Dąbrowszczaków w Olsztynie. Miejski aktywista i społecznik. Uwielbia rowery, bieganie i kajaki. Kibic FC Barcelona i Stomilu Olsztyn.

Maciej Konieczny - Zarząd KrajowyZarząd Krajowy

Maciej Konieczny

Pochodzi ze Śląska, mieszka w Warszawie. Pracuje w sektorze pozarządowym, zawodowo zajmuje się partycypacją publiczną. Od lat działa politycznie na rzecz równości i demokracji.

Paulina Matysiak - Zarząd KrajowyZarząd Krajowy

Paulina Matysiak

Urodziła się w Kutnie w 1984 roku, a dorosłe życie spędziła w Toruniu. Współautorka petycji dotyczącej wprowadzenia Europejskiej Karty Równości Kobiet i Mężczyzn w Życiu Lokalnym w miastach województwa kujawsko-pomorskiego. Bojowniczka broniąca żeńskich końcówek, która w wolnych chwilach układa do przyjaciół listy, czyta dobrą literaturę i cieszy się kolorowymi atramentami. I jak na prawdziwą lewaczkę przystało, pisze lewą ręką.

Konrad Mostek - Zarząd KrajowyZarząd Krajowy

Konrad Mostek

Studiuje prawo, kończy pisać pracę magisterską poświęconą uprawnieniom zakładowych organizacji związkowych. Zajmuje się problematyką świeckości państwa i praw pracowniczych. Współorganizował obywatelską inicjatywę ustawodawczą "Świecka szkoła”- udało się wtedy zebrać podpisy 100 tysięcy Polek i Polaków popierających wyprowadzenie lekcji religii ze szkół.

Katarzyna Paprota - Zarząd KrajowyZarząd Krajowy

Katarzyna Paprota

Członkini Komitetu Honorowego Parady Równości. Feministka, aktywistka, publicystka, główna koordynatorka XVI Manify, współtwórczyni projektu Bezpieczny Konwent. Prywatnie fotografuje graffiti i gra w brutalne gry wideo.

Maciej Szlinder - Zarząd KrajowyZarząd Krajowy

Maciej Szlinder

filozof, socjolog, ekonomista. Doktor nauk humanistycznych. Prezes Polskiej Sieci Dochodu Podstawowego. Redaktor czasopisma naukowego "Praktyka Teoretyczna". Tłumacz. Gdynianin z pochodzenia, Poznaniak z wyboru. Miłośnik kotów, gór, piłki nożnej oraz gier planszowych.

Adrian Zandberg - Zarząd KrajowyZarząd Krajowy

Adrian Zandberg

Trzydzieści lat temu rodzice przywieźli go z Danii do Polski (bez pytania o zdanie…). Odtąd dokłada starań, żeby Polskę nieco do Danii upodobnić. Po drodze zdarzyło mu się bronić bezpłatnych studiów, organizować protesty przeciw wojnie w Iraku, rozkręcać kampanię przeciwko korporacjom wyprowadzającym zyski do rajów podatkowych, Warszawską Kooperatywę Spożywczą i parę innych inicjatyw. Zawodowo programuje i uczy...

Marcelina Zawisza - Zarząd KrajowyZarząd Krajowy

Marcelina Zawisza

Ślązaczka mieszkająca w Warszawie, z wykształcenia polityczka społeczna, z zamiłowania działaczka i społeczniczka. Pochodzi z górniczej, związkowej rodziny. Zaczynała w Młodych Socjalistach i od 9 lat walczy o lepszy świat.

Julia Zimmermann - Zarząd KrajowyZarząd Krajowy

Julia Zimmermann

Urodziła się i mieszka w Warszawie. Antropolożka społeczna, absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego. Feministka, specjalistka od organizacji pozarządowych i warunków uprawiania nauki. W Razem zajmuje się m. in. samorządami, polityką społeczną oraz nauką i szkolnictwem wyższym.