"Brak słów na skalę nieodpowiedzialności minister Zalewskiej. Za jej bezsensowne pomysły największą cenę zapłacą nasze dzieci. Obecne zamieszanie, stres i niepewność odbiją się na ich edukacji. Nie zgadzamy się na chaos w szkole!" - mówi Michał Mierzwa, członek Razem. Jego córka Anna jest w tej chwili w 1. klasie gimnazjum. Należy ona do rocznika najbardziej zagrożonego planami minister Zalewskiej. Anna oraz jej koledzy i koleżanki będą kończyć gimnazjum równolegle z 8. klasą kończącą nową szkołę podstawową. Konieczność konkurencji z podwójną liczbą rówieśniczek i rówieśników narusza równy dostęp do edukacji. Co minister Zalewska powie tym, dla których w takiej sytuacji zabraknie miejsc w wymarzonych szkołach?

Uczniowie, rodzice, nauczyciele - razem powstrzymajmy bezsensowny pomysł Ministerstwa Edukacji Narodowej! Dziś o 17:00 pod Sejmem pikieta organizowana przez koalicję NIE dla chaosu w szkole, zapraszamy!