Do polskich partii politycznych i organizacji społecznych

Ujawnione przez stację TVN24, bulwersujące informacje o wyznawcach Adolfa Hitlera działających w szeregach polskiej skrajnej prawicy, to kolejny sygnał alarmowy. Organizacje nacjonalistyczne to środowiska, które gardzą demokracją i prawami człowieka. Ich przedstawiciele otwarcie deklarują, że dopuszczają używanie przemocy. Na nacjonalistycznych demonstracjach regularnie wznoszone są hasła rasistowskie i antysemickie, wzywające do nienawiści, a wręcz – do mordów na przeciwnikach politycznych. W ich szeregach działają fanatycy zapowiadaecznychjący powtórzenie nazistowskich zbrodni.

W tej sprawie wszystkie demokratyczne partie powinny mówić jednym głosem – niezależnie od tego, jak bardzo możemy się różnić w innych kwestiach. W polskiej polityce nie może być zgody na totalitaryzm, rasizm, ksenofobię i przemoc. Partia Razem od dwóch lat stosuje zasadę no platform. Konsekwentnie odmawiamy spotkań w studiu telewizyjnym ze skrajną, antydemokratyczną prawicą. Jesteśmy przekonani, że nie wolno dialogiem legitymizować ruchów, które dążą do obalenia demokracji. Nacjonalistyczna skrajna prawica jest właśnie takim ruchem.

Apelujemy dziś do Państwa, aby Wasze partie i organizacje także przyjęły zasadę no platform. Nie traktujmy rasistów i szowinistów, którzy zapowiadają obalenie porządku demokratycznego, jako normalnego partnera do sporu politycznego. Działając solidarnie, możemy zatrzymać brunatną falę. Powiedzmy jednogłośne „NIE!” rasizmowi. antysemityzmowi i przemocy w polskiej polityce!

Zarząd Krajowy Partii Razem

Uzasadnienie apelu przedstawiliśmy na konferencji prasowej: