Debata „Bielsko-Biała za 15 lat. Szanse i zagrożenia" odbyła się w gronie osób o różnych poglądach i przynależności partyjnej. Zdefiniowaliśmy problemy miasta, swoją opinię wyrazili również mieszkańcy. To ważne, by móc wspólnie dyskutować.

• Jaka jest wizja Bielska-Białej za 15 lat?
  • Czy będzie to nowoczesne miasto przyszłości?
  • A może tak naprawdę niewiele się zmieni?
  • Z jakimi problemami przyjdzie się jej mieszkańcom zmierzyć?

Chcemy wspólnie zastanowić się nad przyszłością miasta, które na przestrzeni lat bardzo się zmieniło. W jakim kierunku zmierzamy? Poznaj opinie mieszkańców Bielska-Białej i podziel się własną.

Zaproszeni goście to ludzie związani z miastem, którzy biorą czynny udział w jego kształtowaniu poprzez działalność społeczną, polityczną oraz kulturową: Przemysław Drabek (wiceprzewodniczący Rady Miejskiej w Bielsku-Białej, kandydat na prezydenta Bielska-Białej w 2014 r., członek PiS), Agnieszka Gorgoń-Komor (radna Rady Miejskiej w Bielsku-Białej, członkini PO), Aleksandra Kania (studentka Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, „redakcjaBB”), Agnieszka Lamek-Kochanowska (członkini Zarządu Okręgu Razem Podbeskidzie, współorganizatorka Czarnych Protestów), Rafał Matyja (politolog, publicysta, profesor Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, od kilku lat mieszkaniec Bielska-Białej), Janusz Okrzesik (samorządowiec, nauczyciel akademicki, były poseł i senator, kandydat na prezydenta Bielska-Białej w 2014 r., członek stowarzyszenia Niezależni.BB). Spotkanie prowadziła Katarzyna Gasparska.

Przeanalizowaliśmy ankiety, dzięki którym dowiedzieliśmy się jak udoskonalić formułę naszych spotkań oraz, co najważniejsze, jakie tematy poruszyć na następnych.