Wrocław: Czy miasto musi nas truć?

Debata o lokalnej polityce ekologicznej. Rozmawiamy między innymi o tym, jak skutecznie walczyć ze smogiem, rozwijać zielone tereny oraz tworzyć ekologiczne i energooszczędne miasto.

Zapraszamy wszystkie mieszkanki i mieszkańców Wrocławia na transmisję na żywo z debaty o lokalnej polityce ekologicznej. Porozmawiamy między innymi o tym, jak skutecznie walczyć ze smogiem, rozwijać zielone tereny oraz tworzyć ekologiczne i energooszczędne miasto.Debatę prowadzi Anna Szudek (najbardziej po lewej). Panelistami i panelistkami są (wg kolejności siedzenia od lewej strony):Radek Lesisz — Dolnośląski Alarm SmogowyAleksandra Zienkiewicz — Towarzystwo Upiększania Miasta WrocławiaJulia Rokicka — Partia Zieloni Wrocław Robert Maślak — Razem Wrocław

Posted by Razem Wrocław on 3. februar 2018

Władze Wrocławia od dawna ignorowały problem smogu, narażając na niebezpieczeństwo mieszkańców i mieszkanki miasta. Zauważyły go dopiero wtedy, gdy katastrofalna jakość powietrza zaczęła negatywnie wpływać na wizerunek miasta. Jednak gdy Wrocław bił kolejne rekordy w rankingu najbardziej zanieczyszczonych miast na świecie, Rada Miejska uchwaliła budżet na 2018 rok, w którym na walkę ze smogiem przewidziano kwotę dwukrotnie mniejszą niż obiecywano.

Walka ze smogiem to zaledwie część wszystkich działań w zakresie ochrony środowiska, jakie powinno podejmować miasto – zwłaszcza takie, które chce zasłużyć na miano Zielonej Stolicy Europy. Jak powinna wyglądać polityka ekologiczna Wrocławia? I dlaczego życie w czystym, zielonym mieście się opłaca? O tym, co zrobić, by Wrocław przestał nas truć, porozmawiają:

Radek Lesisz — Dolnośląski Alarm Smogowy
Julia Rokicka — Partia Zieloni Wrocław
dr Robert Maślak — Razem Wrocław
Aleksandra Zienkiewicz — Towarzystwo Upiększania Miasta Wrocławia

Co musi się zmienić we Wrocławiu, by władze miejskie poważnie potraktowały problem smogu i w końcu zaczęły z nim walczyć…

Posted by Razem Wrocław on 31. januar 2018