Wrocław: jak odkorkować miasto?

Wrocławski transport publiczny od lat jest źródłem codziennej frustracji mieszkanek i mieszkańców. Rzadko kursujące pojazdy, źle rozplanowane trasy, oraz, mimo licznych obietnic, brak tramwajów do wciąż rozrastających się osiedli, takich jak Nowy Dwór, Ołtaszyn czy Jagodno – to znane nam wszystkim problemy, z którymi władze miasta nie potrafią się uporać. Słabo zorganizowany transport publiczny sprawia, że wiele osób wybiera samochód i codziennie ląduje w korkach – podobnie zresztą jak większość tych, które wybrały autobus lub tramwaj.

A zatem jak odkorkować Wrocław – najwolniejsze według rankingów miasto w Polsce? Co zrobić, by mieszkankom i mieszkańcom opłacało się wybierać komunikację publiczną? Jak popularyzować transport rowerowy i skutecznie rozwijać sieć tramwajów i autobusów? Oraz co zrobić, by kolej aglomeracyjna stała się wygodnym środkiem transportu w mieście i jego okolicach?

Jakub Nowotarski (Akcja Miasto), Kamila Jarońska (Razem), Krzysztof Kubicki (Inicjatywa Polska).

Debata o transporcie

Transmisja na żywo z debaty o transporcie we Wrocławiu. Dyskusję poprowadzi Dorota Kłodnicka. Udział w panelu biorą (wg kolejności siedzenia od lewej): Jakub Nowotarski – Akcja MiastoKamila Jarońska – RazemKrzysztof Kubicki – Inicjatywa Polska – Wrocław.Na początku niestety nie ma dźwięku, ale pojawia się już od 1:40.Uciekł Ci tramwaj, a następny za 20 minut? A może w ogóle nie ma żadnych tramwajów w promieniu kilku kilometrów od Twojego miejsca zamieszkania? Zapraszamy wszystkie mieszkanki i mieszkańców Wrocławia do otwartej dyskusji o transportowych problemach naszego miasta. Wrocławski transport publiczny od lat jest źródłem codziennej frustracji mieszkanek i mieszkańców. Rzadko kursujące pojazdy, źle rozplanowane trasy, oraz, mimo licznych obietnic, brak tramwajów do wciąż rozrastających się osiedli, takich jak Nowy Dwór, Ołtaszyn czy Jagodno – to znane nam wszystkim problemy, z którymi władze miasta nie potrafią się uporać. Słabo zorganizowany transport publiczny sprawia, że wiele osób wybiera samochód i codziennie ląduje w korkach – podobnie zresztą jak większość tych, które wybrały autobus lub tramwaj. A zatem jak odkorkować Wrocław – najwolniejsze według rankingów miasto w Polsce? Co zrobić, by mieszkankom i mieszkańcom opłacało się wybierać komunikację publiczną? Jak popularyzować transport rowerowy i skutecznie rozwijać sieć tramwajów i autobusów? Oraz co zrobić, by kolej aglomeracyjna stała się wygodnym środkiem transportu w mieście i jego okolicach?#razemowroclawiu #wroclawwkorku

Publicerat av Razem Wrocław den 3 mars 2018

[Na początku niestety nie ma dźwięku, który pojawia się już od 1:40.]