Partia Razem wraz z lewicowymi partiami i inicjatywami z całego kontynentu tworzy “Europejską Wiosnę” - koalicję, która w maju 2019 roku wystartuje wspólnie w wyborach do Parlamentu Europejskiego. W najbliższą sobotę, 23 czerwca, zaprezentujemy wspólny program Razem i naszych europejskich koalicjantów: Nowy Ład dla Europy.

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych na otwarte wydarzenie “Europejska Wiosna - Razem dla Solidarnej Europy!” (godz. 12.00) z udziałem przedstawicieli i przedstawicielek ruchów, partii i organizacji z różnych miejsc w Europie, którzy przedstawią wspólny projekt głębokiej transformacji Unii Europejskiej. Wśród gości m.in.: Janis Warufakis, Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, Tomislav Tomasevic, Isabelle Thomas, Adrian Zandberg, Benoit Hamon.

Część I:  Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!

godz. 12.00 - 14.00 Wystąpią: Janis Warufakis, Srećko Horvat (chorwacki filozof, pisarz i aktywista, współzałożyciel ruchu Diem25), Marta Tycner (Razem, członkini rady Europejskiej Wiosny), Adrian Zandberg, Isabelle Thomas (europarlamentarzystka, Generation.s), Rasmus Nordquist (duński parlamentarzysta, Alternativet), Maciej Konieczny (zarząd krajowy Razem), Florentyna Gust (rada krajowa Razem), Urszula Kuczyńska (rada krajowa Razem). Prowadzenie: Mateusz Mirys (zarząd krajowy Razem), Agnieszka Dziemianowicz-Bąk

14.00 - 14.30 - przerwa

Część II: Otwarte Miasta Europy - samorządowy panel dyskusyjny

_14.30 - 16.00 _ Wystąpią: Jan Śpiewak (Wolne Miasto Warszawa), Tomislav Tomasevic (Zagreb je Nas!), Michał Pytlik (Razem Opole), Daria Gosek-Popiołek (Razem Kraków), Prowadzenie: Magda Owczarek (Razem Wrocław)

Gdzie: kino Wisła (pl. Wilsona 2), sala A

Nowy Ład dla Europy

Piętnaście lat temu, w czerwcu 2003 roku Polki i Polacy powiedzieli "TAK!" w referendum o dołączeniu do Unii Europejskiej. Powiedzieliśmy “tak” Wspólnocie, która powstała, by przynieść Europie pokój i zasypać powojenne podziały między Wschodem a Zachodem, Północą i Południem.

Dziś Europa stoi na rozdrożu. Kryzysy wywołane nierównościami między poszczególnymi regionami kontynentu, brakiem solidarności w obliczu dramatów humanitarnych, egoizmem i zachłannością europejskiego establiszmentu sprawiły, że Zjednoczonej Europie grozi ryzyko rozpadu.

Jeżeli Unia Europejska ma przetrwać, musi się zmienić. Musi wziąć odpowiedzialność za miejsca pracy - tak, aby migracja była możliwością, a nie przymusem. Za środowisko naturalne, którego nie uratuje żaden pojedynczy rząd. Za konsekwencje wyzwań humanitarnych, które udźwignąć możemy wyłącznie siłą solidarności wszystkich państw członkowskich. Europa musi w końcu wziąć odpowiedzialność za bezpieczeństwo socjalne swoich mieszkańców - tak, aby żadne dziecko w Europie nie żyło w ubóstwie i aby żadnej europejskiej rodzinie nie groziła utrata dachu nad głową. Europejska gospodarka co roku wypracowuje ogromne zyski - najwyższa pora, żeby tymi zyskami sprawiedliwie podzielić się z mieszkańcami Europy.

Ani od Donalda Tuska, ani od Andrzeja Dudy, ani od Jarosława Kaczyńskiego nie dowiemy się, jak wyprowadzić Europę z trawiących ją kryzysów. Ani od brukselskich elit, ani od nacjonalistycznych rządów w Budapeszcie czy w Warszawie nie dowiemy się, jak zbudować europejską solidarność. Tylko lewica ma dziś odwagę budować ambitną wizję europejskiej przyszłości, a tej odwagi Europa potrzebuje. Potrzebuje odważnego, europejskiego projektu - i taki projekt chcemy zaprezentować już 23 czerwca w Warszawie!

Goście:

Janis Warufakis - były minister finansów Grecji, profesor ekonomii, współzałożyciel ruchu Diem25 Benoit Hamon - lider francuskiej lewicy proeuropejskiej, założyciel ruchu Generation.s, kandydat socjalistów w ostatnich wyborach prezydenckich we Francji Isabelle Thomas - europarlamentarzystka, członkini komisji budżetowej w Parlamencie Europejskim, działaczka francuskiego Generation.s Rasmus Nordquist - duński parlamentarzysta, aktywista, członek proekologicznej partii Alternativet Tomislav Tomasevic - aktywista miejski, członek chorwackiego ruchu miejskiego Zagreb je Nas Srecko Horvat - chorwacki filozof, pisarz i aktywista, współzałożyciel ruchu Diem25 Jan Śpiewak - aktywista miejski, lider ruchu Wolne Miasto Warszawa