W całej Polsce trwają właśnie referenda, podczas których nauczyciele zdecydują, czy ich szkoła weźmie udział w strajku. Dziś nauczyciel dyplomowany zarabia w Polsce niecałe 2500 zł na rękę. Kilkanaście godzin pracy nauczyciela w tygodniu to mit — w rzeczywistości nauczyciele pracują średnio 47 godzin tygodniowo.

Strajki pielęgniarek, położonych, a dziś - nauczycieli

— Kiedy rodziłam moją córkę, trwał strajk pielęgniarek i położonych. Teraz córka będzie zdawać maturę podczas strajku nauczycieli. Obie całym sercem popieramy strajk, bo nauczyciele wykonują trudną i niezwykle ważną pracę - zadeklarowała Anna Łagowska, członkini zarządu okręgu wrocławskiego Razem. — Zasługują na godną pensję, a my wszyscy — Polki i Polacy — zasługujemy na lepszą edukację i przyszłość dla naszych dzieci.

Jedyna lewicowa lista w majowych wyborach

Pensje na europejskim poziomie i krótszy tydzień pracy to jedne z głównych postulatów Lewicy Razem w nadchodzących wyborach. Koalicję tworzy Partia Razem, Unia Pracy, Ruch Sprawiedliwości Społecznej Piotra Ikonowicza i organizacje społeczne. Jest to jedyna lewicowa lista w majowych wyborach do europarlamentu.

— Lewica Razem to wyższe pensje, tańsze mieszkania i bezpłatne leki na receptę — mówił Adrian Zandberg. — Choć polska gospodarka ma się dobrze, rząd oszczędza na pensjach nauczycieli, ale także pielęgniarek, listonoszy czy pracowników LOT-u. Strajk to nie tylko walka o ich godną pensję i lepsze warunki pracy. To także walka o nasze zdrowie, naszą edukację i nasze bezpieczeństwo.