Robert Biedroń, fot. Bartek Kuzia

Ostatnie sondaże dla Lewicy są naprawdę obiecujące. Koniec z głosowaniem na „mniejsze zło”. Koniec ze „zmarnowanym głosem”! Jesteśmy trzecią siłą w Polsce. Jesteśmy gotowi do walki o Senat, ale jesteśmy też odpowiedzialni za Polskę. Pakt Senacki to gwarancja, że PiS nie przejmie Senatu - tylko wspólnie, tylko współpracując możemy odebrać władzę PiS. - Efekty współpracy na Lewicy widać już gołym okiem – mówił na poniedziałkowej konferencji Robert Biedroń, lider Wiosny. - Ostatnie trzy sondaże dają nam 12, 13 i 15 proc. To już pewne - lewica jest trzecią siłą polityczną w Polsce. W niedzielę zaprezentujemy jedynki do Sejmu. To jest efekt współpracy, to jest efekt zjednoczenia. To jest kredyt zaufania, jaki dostaliśmy pokazując, że potrafimy zawiesić nasze ambicje na kołku i współpracować dla dobra polskiej demokracji. Polski parlament jest dziś jedynym, w którym nie ma Lewicy. A to oznacza, że bardzo duża część polskiego społeczeństwa nie ma swojej reprezentacji tam, gdzie zapadają decyzję dotyczące ich życia. Tak być nie może. Wszyscy widzimy do czego doprowadziły ostatnie 4 lata. 4 lata rządów PiS, ale i 4 lata bez Lewicy w Parlamencie. Ale już niedługo! Już w październiku będziemy mieć reprezentację ludzi, państwowców - którzy chcą rozwiązywać realne problemy ludzi. Ale dzisiaj jesteśmy tutaj, żeby zadeklarować naszą gotowość startu do Senatu i zaprezentować nazwiska naszych świetnych kandydatów.

Adrian Zandberg, fot. Bartek Kuzia

Nasza propozycja jest bardzo prosta - nie startujemy przeciwko sobie, ale przeciwko PiS-owi. - Jesteśmy gotowi do walki o Senat, ale jesteśmy też odpowiedzialni za Polskę – mówił Adrian Zandberg, członek Zarządu Krajowego Razem. - Dlatego dwa tygodnie temu zaproponowaliśmy całej opozycji demokratycznej Pakt Senacki. Zdajemy sobie sprawę, że walka wewnątrz opozycji demokratycznej służy tylko i wyłącznie PiS-owi. Dlatego jeszcze raz powtarzamy naszą propozycję Paktu Senackiego. Pakt Senacki to gwarancja, że PiS nie przejmie Senatu - tylko wspólnie, tylko współpracując możemy odebrać władzę PiS. W żadnym okręgu w Polsce opozycja nie może ze sobą konkurować. Ustalmy wspólnie gdzie koalicja obywatelska wystawi swoich kandydatów a gdzie ich wycofa - gdzie lewica powalczy o mandaty a gdzie zrobi krok do tyłu. My jesteśmy na to gotowi. Lewica już dwa tygodnie temu zaproponowała pakt senacki - wciąż czekamy na odpowiedź ze strony Grzegorza Schetyny.

Włodzimierz Czarzasty, fot. Bartek Kuzia

We wtorek, 12 sierpnia, zaprezentowaliśmy pierwsze nazwiska, które powalczą o Wasze głosy w nadchodzących wyborach do Senatu.

• Gabriela Morawska-Stanecka - Katowice
  • Wanda Nowicka - Warszawa